StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGdje ih samo nađu?

Kako vlastiti savjetnici pokopavaju Kolindu Grabar-Kitarović; Milanović je zadnji koji bi mogao likovati nad mukama svoje suparnice, bar kada je o suradnicima riječ

Piše Marina Karlović-Sabolić
3. siječnja 2020. - 14:05

Gdje samo predsjednica Republike nalazi svoje savjetnike?

Prvo je Dubrovkinja Renata Margaretić Urlić, savjetnica za kulturu predsjednice Republike, prije neki dan upala u režiju RTL-a i pokušala prekinuti duel svoje šefice i Zorana Milanovića. Što je – obzirom da ona nije formalno članica njezinog izbornog stožera – u najmanju ruku bio neobičan potez.

A onda se u četvrtak navečer ukazao nesretni Tomislav Madžar, Povjerenik za mlade i sport predsjednice Republike. I, ničim izazvan, nakon završenog sučeljavanja na HRT-u potpuno nepotrebno verbalno napao Milanovića.

Madžar je ispao karikatura. Držeći ružičastu vreću u ruci, vikao je na SDP-ovog kandidata, spominjao punice i zapošljavanja. I time izazvao skandal koji će najviše štetiti Kolindi Grabar Kitarović.

 

 

Tko je, uopće, Madžar?

Ovaj 40-godišnji liječnik iz Ljubuškog ravnatelj je privatne zdravstvene ustanove „Vaš pregled“ iz Zagreba. U jednom od svojih rijetkih intervjua pohvalio se da je kao mali muzao krave, otišao na studij Medicine i, sukladno katoličkim vrijednostima u skladu s kojima je odgojen, učlanio se u HDZ.

Bandiću je, dok je ovaj ležao u bolnici, u ime predsjednice uručio golemog plišanog medu. Aktivan je i na estradi, i to kao menadžer Halida Bešlića i organizator povratničkog koncerta Miše Kovača u Zagrebu. Mediji su spominjali da je u vezi sa poznatom modnom dizajnericom Aleksandrom Dojčinović, a na HRT-ovom sučeljavanju u prvom krugu pokupio je simpatije nudeći Dariju Juričanu svoj broj telefona.

Neumjesnim napadom na Milanovića, u tijesnoj bitki koja se vodi između aktualne predsjednice i SDP-ovog kandidata, riskira da postane jedan od krivaca za njezin mogući poraz.

Zanimljivo, Milanović je zadnji koji bi mogao likovati nad mukama svoje suparnice, bar kada je o suradnicima riječ.

Neki od ključnih ljudi njegove Vlade danas, naime, drže većinu HDZ-u. Pljunuvši u lice vlastitim biračima, prešli su u ili u Bandićev tabor, ili među HNS-ove sabornike. Šefu njegovog kabineta Tomislavu Sauchi sudi se zbog ozbiljnih optužbi da je pokrao državu na fiktivnim putnim nalozima. Tek će se u sudnici utvrditi je li to činio sa ili bez dogovora sa vlastitom tajnicom. U pokušaju da se spasi od zatvora, Saucha je pretrčao HDZ-u. I tako spasio i Plenkovića, i njegovog ministra financija Zdravka Marića i sam HDZ.

Milanka Opačić bila je potpredsjednica SDP-ove Vlade, jedna od onih koji su se, po Milanovićevom nalogu, žustro obračunavali sa SDP-ovcima koje bi on stavio na listu za odstrjel. Danas na Bandićevim piknicima plete džempere i glasa za Plenkovićevu Vladu.

Siniša Varga, ponosni Milanovićev ministar zdravstva, čovjek kojega je Milanović instalirao u Banske dvore, također je izdao građane koji su ga birali u Sabor. I danas HDZ-u bez imalo srama drži većinu. Jednako kao i Ana Komparić Devčić, Zdravko Ronko, Mario Habek.

Svi su oni obožavali Milanovića, HDZ žustro kritizirali zbog političke korupcije, a onda – najčešće u zamjenu za različite usluge i protuusluge – bez da su okom trepnuli prešli u suparnički tabor.

Gdje ih samo nađu?

24. travanj 2024 10:40