StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetiskustva iz srbije

Kako sve poslodavci špijuniraju svoje zaposlenike? Detektiv Mehmedović: ‘Danas je to postalo lakše nego ikad prije...‘

Piše vijesti sd
2. studenog 2023. - 19:00

Kada se pogleda oko sebe, reklo bi se da je sve pod kamerama, od zatvorenih objekata do ulica i cesta. Nije stoga neobično ni da tvrtke nadziru zaposlenike.

Poslodavci u Srbiji koriste usluge privatnih detektiva kako bi utvrdili zlorabe li zaposlenici bolovanje. No, to nije jedini razlog zbog kojeg ih angažiraju da provjere svoje radnike. Kako za Mondo kaže Mirsad Mehmedović, direktor detektivske agencije Seguridad Beograd, kompanije, doduše u malom broju, prate svoje zaposlene tako što im prisluškuju službene telefone ili ugrađuju GPS u službena vozila.

"U današnjem digitalnom dobu, prisluškivanje i praćenje zaposlenika postalo je lakše nego ikad prije. Uz pomoć spywarea, poslodavci sada imaju moć pratiti svaki potez zaposlenika. Ova vrsta nadzora zaposlenika daje poslodavcima mogućnost prikupljanja informacija i dobivanja uvida u aktivnosti, što je do prije nekoliko godina bilo nemoguće. No, s razvojem tehnologije dolazi i rasprava o etici i granicama nadzora na radnom mjestu", kaže Mehmedović, piše Mondo.

image

Privatni detektivi još se koriste za kontrolu bolovanja (ilustracija)

/Shutterstock

Prema njegovim riječima, prisluškivanje zaposlenika više nije ograničeno na tajno prisluškivanje njihovih razgovora unutar tvrtke. S napretkom tehnologije, poslodavci sada, zahvaljujući softveru za špijuniranje telefona, imaju moć pratiti svaki potez zaposlenika. Ovaj softver dizajniran je za praćenje i snimanje različitih aktivnosti na telefonu zaposlenika, pružajući poslodavcima neviđenu razinu pristupa informacijama i dokazima.

brisanje granice između osobnog i profesionalnog života

"Kada govorimo o ‘špijunskom‘ softveru za mobilni telefon, važno je napomenuti da se on instalira u telefon koji je u vlasništvu tvrtke, odnosno telefon i broj koji se koristi u poslovne svrhe, a ne u privatni mobitl zaposlenika, jer je nemoguće instalirati ‘špijunski‘ softver bez osobnog kontakta s telefonom, a između ostalog, nadzor privatnog, odnosno osobnog telefona zaposlenika, bio bi kazneno djelo.

‘Špijunski‘ softver je nevidljiv na mobitelu i prikuplja podatke o telefonskim pozivima i porukama čak i kada se koriste komunikacijske aplikacije. "Primarna svrha softvera za špijuniranje telefona je omogućiti poslodavcima da nadziru zaposlenike i osiguraju usklađenost s politikama tvrtke, spriječiti curenje informacija, otkrivanje poslovnih tajni, zaštititi imovinu i proizvode tvrtke od krađe zaposlenika i poboljšati produktivnost. Poslodavci često koriste prikupljene informacije da se brzo donose prave odluke i rješavaju problemi", objasnio je za Mehmedović.

image

Neki poslodavci u Srbiji u mobitele ugrađuju ‘špijunski‘ softver s namjerom da spriječe otkrivanje poslovnih tajni kao i krađe (ilustracija)

Afp

Napomenuo je da korištenje telefonskog špijunskog softvera izaziva zabrinutost, posebno kada je riječ o privatnosti zaposlenika. Praćenje telefonskih aktivnosti zaposlenika gotovo briše granicu između osobnog i profesionalnog života, potencijalno kršeći njihova prava na privatnost.

"Kada je riječ o korištenju softvera za špijuniranje zaposlenika, za poslodavce je ključno pronaći delikatnu ravnotežu između zaštite svojih poslovnih interesa i poštivanja prava zaposlenika na privatnost", ističe naš sugovornik.

potraga za ‘krticama‘ i lopovima

Mehmedović vjeruje da će broj kompanija u Srbiji koje koriste ove usluge u budućnosti rasti. Istaknuo je da se ne prisluškuju službeni telefoni svih zaposlenika, ali jesu pojedinih na koje poslodavac sumnja. "Primjerice, ako poslodavac izgubi nekoliko natječaja i unosnih poslova zaredom, a ranije to nije bio slučaj, opravdano sumnja da netko iz menadžerskog tima tko ima pristup informacijama o ponudi te podatke daje konkurenciji. Doslovno, jedini način da saznamo tko je ‘krtica‘ bit će preko ‘špijunskog‘ softvera, jer će imati uvid u komunikaciju i sa sigurnošću otkriti tko je ta osoba‘, kaže on.

Prema njegovim riječima, drugi primjer je isporuka robe. Od deset dostavljača u tvrtki dogodi se da mu netko ukrade robu iz kombija dok je bio izvan njega tijekom dostave. Preko "špijunskog" softvera poslodavac može saznati prodaje li zaposlenik nekome robu.

Inače, posljednjih nekoliko godina rašireno je praćenje zaposlenika putem GPS-a koji je ugrađen u službena vozila. Ovaj uređaj prati samo kretanje zaposlenika. "Većina većih tvrtki u Srbiji ugrađuje GPS u svoja službena vozila, a svrha je uglavnom da poslodavac ima uvid koristi li se automobil isključivo u poslovne svrhe te da provjeri učinkovitost u radu, obilasku klijenata, odlasku na sastanke i slično", zaključio je razgovor za Mondo Mirsad Mehmedović, direktor detektivske agencije Seguridad Beograd, piše Mondo.

Premda se ovi podaci odnose na poslodavce i zaposlenike u Srbiji, ne bi trebalo iznenaditi da se slične tehnike primjenjuju i u drugim državama, pa tako i u Hrvatskoj. Poslodavci takve mjere poduzimaju radi zaštite interesa vlastite kompanije, dok bi zaposlenici trebali zaštititi sami sebe, odnosno vlastitu privatnost ma koliko naoko bilo teško nositi dva mobitela, poslovni i privatni.

image

Ugradnjom GPS-a u službena vozila poslodavac ima uvid koristi li se automobil isključivo u poslovne svrhe te da provjeri učinkovitost u radu, obilasku klijenata, odlasku na sastanke (ilustracija)

Afp
02. svibanj 2024 07:08