StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAD TI SE ZGADI ONLINE KUPNJA

Kako nas, sasvim legalno, dere Hrvatska pošta: Paket mi je preko oceana došao za 26 kuna, a onda su mi iz HP-a za dostavu unutar iste zgrade naplatili još 50

18. ožujka 2018. - 14:29

Ljubitelje online kupnje obradovala je prije neki dan objavljena vijest iz Europskog parlamenta o jeftinijoj dostavi paketa.
Kad se plate svi nameti; poput poštarine, carine i slično, često, naime, ispadne da kupnja preko interneta i nije toliko povoljna kao što u početku mislimo.

Splićanin Z.I. (točni podaci poznati redakciji) svjedoči to i svojim primjerom - na 200 kuna troška proizvoda koji je naručio, platio je dodatnih 130 kuna raznoraznih naknada; od poštarine i carine do ležarine i dostave paketa.
- Naručio sam vitamine i minerale za majku preko iHerba, provjerene internetske trgovine koja prodaje dodatke prehrani, zdravu hranu i slično. Otkad sam otkrio da su vitamini istog proizvođača na ovoj web stranici gotovo dvostruko jeftiniji nego kod nas, a uz to budu u većem pakiranju, redoviti sam im kupac.
Ovog je puta, na žalost, moja ušteda bila mizerna budući da me Hrvatska pošta oderala - kaže čitatelj.
U svakom slučaju, cijena vitamina bila je 34 američka dolara, a nakon konverzije po, naravno, najmanje povoljnom tečaju, 205 kuna. Poštarina za takvu pošiljku, koja putuje preko oceana, odnosno iz Amerike, iznosi 26,47 kuna ili 3,5 eura.

- Budući da je pošiljka prelazila iznos s poštarinom od 22 eura, Carina mi je obračunala PDV u iznosu od 51,36 kuna, no to je, kako sam se poslije informirao, u skladu sa zakonom. U slučaju da se naručuje roba vrijednosti do 22 eura, kupac ne plaća ni PDV ni carinu, pa mu se to itekako isplati - kaže Z.I.

Nakon Carinske uprave, na red za naplatu došla je Hrvatska pošta. Podnošenje pošiljke na carinski pregled HP mu je naplatio 37,50 kuna, još šest kuna za ležarinu i pet za dostavu paketa. Nakon što je, dakle, platio 51 kunu Carinskoj upravi, još je toliko izdvojio za Hrvatsku poštu.

- Ovo podnošenje pošiljke na carinski pregled i ležarina čista su "deračina" korisnika! Naime, Hrvatska pošta i područni carinski ured u Zagrebu u istoj su zgradi, dakle, službenici sjede doslovno jedni do drugih, pa nije jasno temeljem čega pošta zaračunava taj iznos... Ako se, naravno, obratite HP-u, oni će vam reći da je to sve u skladu s njihovim pravilnicima... Postavlja se, međutim, pitanje može li Hrvatska pošta, kao davatelj javne usluge, zaračunavati nepostojeću uslugu, i to po većoj cijeni od stvarne - zanima čitatelja.

Isto smo pitanje i mi postavili HAKOM-u (Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnosti op.a.), u kojoj smatraju da je HP u konkretnom slučaju postupio u skladu sa Zakonom o poštanskim uslugama, odredbama Općih uvjeta za obavljanje univerzalne usluge i Općih uvjeta za obavljanje ostalih poštanskih usluga, kao i sukladno odredbama međunarodnih akata Svjetske poštanske unije.
- U Cjeniku poštanskih usluga HP-a u međunarodnom prometu stoji da se za uslugu podnošenja pošiljaka na carinski pregled naplaćuje iznos prema masi pošiljke (do 2 kg u iznosu od 37,50 kn, a od 2 do 5 kg u iznosu od 50,00 kn i iznad 5 kg u iznosu od 62,50 kn).

Nadalje, u Cjeniku poštanskih usluga u unutarnjem prometu stoji da se usluga dostave paketa naplaćuje 5,00 kuna. Prema navedenim iznosima i stavkama u prigovoru, razvidno je da je HP naplatio spomenute usluge u skladu sa svojim cjenikom - kažu u HAKOM-u, a nezadovoljnom korisniku poručuju da prvo uloži prigovor davatelju poštanskih usluga, nakon čega ima mogućnost obratiti se i ovoj agenciji sa zahtjevom za rješavanje spora.

Iz Hrvatske pošte također napominju da su sve odradili u skladu sa zakonom, te da su troškovi koji nastaju prilikom dostave međunarodnih pošiljaka navedeni u HP-ovom Cjeniku poštanskih usluga u međunarodnom prometu.


Naplaćuju i 4,5 kuna za uručivanje malih paketa
Novom Uredbom o prekograničnoj dostavi paketa mogla bi se ukinuti i praksa Hrvatske pošte prema kojoj se klijentima naplaćuje uručivanje malih paketa, i to po cijeni od 4,5 kuna. Domaći potrošači koji preferiraju online kupnju učestalo negoduju zbog takve politike HP-a. Napominju da na web-stranici jasno piše da im je trošak dostave uračunat u cijenu proizvoda, a na koncu plaćaju Hrvatskoj pošti. Kako spomenuta praksa ne postoji nigdje u EU-u, HAKOM bi, nakon stupanja Uredbe na snagu, Europskoj komisiji tu naplatu mogao prijaviti kao nelogičnost na tržištu.


KAKO 'ZIDAJU' USLUGU

205
kuna je cijena vitamina

51
kunu carina je obračunala PDV

37
kuna HP je naplatio podnošenje pošiljke na carinski pregled

6
kuna HP je naplatio za ležarinu

5
kuna je HP naplatio za dostavu paketa.
 

26. travanj 2024 20:12