StoryEditor
Hrvatska i svijetSVE OTVARAJU

Kako je Britanija u tri mjeseca ukrotila pandemiju i od najveće stope smrtnosti od Drugog svjetskog rata došla na samo deset umrlih dnevno?

Piše Davor Krile/SD
13. travnja 2021. - 13:58

Ujedinjeno Kraljevstvo imalo je u siječnju ove godine najveću prosječnu smrtnost od Covida-19 u cijelome svijetu, a eksplozija zaraze bilježila je više od 68 tisuća novooboljelih dnevno. Prosječni dnevni broj preminulih 18. siječnja iznosio je, prema podacima platforme Sveučilišta Oxford, čak 935 ljudi, a do kraja siječnja ta crna kolona kvasala je sa svakim listićem kalendara, povećavši se na čak 1200 prosječnih smrti na dan. Naslovnice londonskih dnevnika vrištale su o najvećem porastu prekomjernih smrtnih slučajeva u ovoj zemlji još od  Drugog svjetskog rata i 1940. godine.

Samo tri mjeseca kasnije, ista ova zemlja bilježi dnevnu incidenciju zaraze koja je manja od 4000 pozitivnih. Broj umrlih je još drastičnije pao: od početka travnja na manje od 50 smrti na dan, da bi protekloga vikenda u čitavoj Velikoj Britaniji bilo registrirano samo deset umrlih od Covida-19.( U isto vrijeme, u 15-ak puta manjoj Hrvatskoj bilježimo 40-50 umrlih dnevno).

Kampanja masovnoga cijepljenja smanjila je broj smrtnih slučajeva na Otoku za više od 95 posto, a slučajeve zaraze za 90 posto nakon pogubnog vrhunca u siječnju. Više od 32 milijuna od ukupno 66, 5 milijuna građana Velike Britanije dosad je primilo barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa, i to uglavnom AstraZenece. 

Odlučnost kojom je kampanja imunizacije provedena, nakon početnih lutanja i suludih ignorantskih doktrina Borisa Johnsona, usporediva je s Churchillovom odlukom o spašavanju Britanaca opkoljenih u Dunkirku i tadašnjom operacijom Dynamo. U kombinaciji s mjerama čvrstog lockdowna, zemlja je masovnim cijepljenjem ostvarila preduvjete da se posve posveti obnovi poljuljane ekonomije, ali i demografskoj obnovi. S više od 127.000 dosad preminulih od Covida, Velika Britanija još ima petu najveću stopu smrtnosti u svijetu.

Širom Velike Britanije ovih se dana iznova otvaraju frizerski saloni, teretane, zoološki vrtovi i šoping centri. Đaci se u Škotskoj i Walesu vraćaju u školske klupe, a i u Sjevernoj Irskoj ukinuta je preporuka „ostanite doma“. Restorani i pubovi zasad goste mogu primati samo na terasama, no otvaranje unutarnjih kapaciteta ugostiteljskih objekata najavljuje se sredinom svibnja. Poticanje ponovne masovne potrošnje ključno je za britanski gospodarski oporavak, nakon što je službena statistika pokazala da je 2020. godina bila najgora za ekonomiju ove zemlje u zadnjih čak tri stotine godina, s gotovo desetpostotnim padom bruto domaćeg proizvoda.

Britanski konzorcij maloprodaje objavio je procjenu po kojoj su trgovine u Velikoj Britaniji izgubile više od 27 milijardi funti tijekom tri dosadašnja velika lockdowna. Samo u 2020. godini ugašeno je više od 67 tisuća biznisa na Otoku. Prema mišljenjima ekonomista u anketi Reutersa, britansko gospodarstvo vratit će se na razinu prije covida sredinom sljedeće 2022. godine, no prije toga bi nezaposlenost mogla doseći vrhunac u prosincu 2021., kad završava shema vladinih gospodarskih potpora za razdoblje pandemije.

24. siječanj 2022 07:31