StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetaustrijski recept

‘Kad plate 10 tisuća eura svaki put kad uzviknu Za dom spremni, brzo će nestati ustaša‘

Piše Marina Karlović-Sabolić/SD
12. travnja 2022. - 12:23

Sve je, bar što se tiče brigadira u miru Matka Raosa, počelo prilično bezazleno. Na obilježavanju 31. obljetnice osnutka IX. bojne HOS-a u Splitu, kao izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda pozdravio je prisutne HOS-ovce, rodbinu i prijatelje poginulih branitelja, zahvalio im što su se u svojim najboljim godinama borili i izborili za stvaranje naše domovine.

No onda je uslijedilo nešto što nitko – pa ni okupljeni HOS-ovci predvođeni Markom Skejom – nije očekivao.

– Malo me Prkačin iziritirao, ali moram još nešto reći. Morate znati, ali to će jednom znati hrvatski narod, možda, istina, mi nećemo to doživjeti, ali da nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske – ustvrdio je Matko Raos, mahnuvši na koncu govora desnom rukom jednim – nazvao ga je iskrenim – pozdravom.

’Ostajem pri svome’

U ponedjeljak smo nazvali brigadira Raosa. I pitali ga stoji li iza onoga što je rekao.

– Stojim milijardu posto. Slobodno to napišite. Milijardu posto – kratko nam je kazao Raos, poručivši nam da sve ostalo vezano uz njegovu izjavu možemo vidjeti na – televiziji.

U međuvremenu je javnost doznala da uopće nije bilo predviđeno da Raos govori na obljetnici, tek da položi vijenac i zapali svijeće, da su se od njegovih izjava ogradili i Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada RH, te da je on, po svemu sudeći, datum osnutka Nezavisne države Hrvatske veličao u – osobno ime.

– Brigadir izaslanik ministra Medveda na kraju je kratko kazao “kako ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine”. Konačno da netko kaže istinu. I ne bi je bilo, pogotovo ne u današnjim granicama – ironično je komentirao Tomislav Bogović, član predsjedništva Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita, očito aludirajući na činjenicu da je Nezavisna država Hrvatska, koja je pod patronatom Adolfa Hitlera i Benita Mussolinija nastala 10. travnja 1941., praktički čitavu Dalmaciju – uključujući i Split, u kojem je sporna izjava izrečena – poklonila Italiji.

Da se oštrije kazni veličanje NDH i njezinih simbola, prošle je godine zatražila Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj, predloživši uvođenje zatvorske kazne od šest mjeseci do tri godine. Njezin predsjednik prof. dr. Ognjen Kraus vidno je razočaran ponašanjem Vlade Andreja Plenkovića.

– Ja sam svoje o ovoj temi rekao. Za sve ostalo obratite se hrvatskoj Vladi. Mi smo tražili izmjene Kaznenog zakona, no nakon ljeta prošle godine nikakav razgovor s Vladom o tome nismo imali – kazao nam je Kraus, koji je već prije najavio da će izmjene Kaznenog zakona uputiti u saborsku proceduru.

image

Anto Nobilo

Hanza Media

Austrijski model

Odvjetnik Anto Nobilo pojašnjava da, prema postojećim zakonskim odredbama, za veličanje NDH, njezinih simbola, pozdrava i insignija ne postoji kaznena, nego prekršajna odgovornost.

– Problem je što na tu prekršajnu odgovornost sudovi reagiraju različito. Neki osuđuju “Za dom spremni”, neki ne. Smatram da bismo u Hrvatskoj trebali primijeniti austrijski model. Oni su prekršajne odredbe vezane uz kukasti križ proširili i na ustaško znakovlje i uveli kaznu od 10 tisuća eura. I tako su jednim potezom na Bleiburgu ukinuli ustaše. Više nema “majskih pobožnosti” ni proljetnog cirkusa. Mrtvi se komemoriraju u dvije crkve, i to je to – naglašava Nobilo.

Hrvatska je demokratska država koja na ovakvim pitanjima, smatra on, naprosto treba podvući crtu. Osobno, kaže nam Nobilo, ne bi uvodio zatvorsku kaznu.

– Dovoljno je da to ostane prekršaj, treba jasno definirati što spada u veličanje NDH, a kazna bi trebala biti izražena u visokom iznosu. Kada plate 10 tisuća eura svaki put kad uzviknu “Za dom spremni”, brzo će nestati ustaša ne samo na Bleiburgu, nego i u Hrvatskoj – zaključuje Nobilo.

HOS kao američka agentura?

HOS je osnovan kao stranačka vojska HSP-a koja je praktički postojala samo nekoliko mjeseci, do siječnja 1992. godine. Sporazumom s Dobroslavom Paragom dogovoren je prelazak u Hrvatsku vojsku i to pojedinačnih pripadnika, ne postrojbi. Jedina anomalija dogodila se u Splitu, gdje je je IX. bojna nastavila djelovati u okviru IV. gardijske brigade – ističe Anto Nobilo, koji je tih ratnih godina bio šef Kaznenog odjela na Okružnom javnom tužiteljstvu u Zagrebu.

– Osnutak HOS-a bio je čista provokacija stranih obavještajnih službi. Mi smo detektirali Amerikance, koji su u to doba bili za očuvanje Jugoslavije i kojima su crne uniforme i libanonizacija Hrvatske išli u prilog. HOS je nastao po uzoru na Hrvatske oružane snage, službenu vojsku NDH do njezina sloma 1945. Osobno sam saslušavao jednog dužnosnika HOS-a koji je došao iz Amerike i donio određena sredstva te krenuo u tu priču stvaranja reinkarnirane ustaške vojske iz Drugog svjetskog rata koja je trebala služiti za diskreditaciju Hrvatske – ističe Nobilo.

Što se dogodilo 10. travnja 1941. godine

Usvojili rasne zakone,

progonili Židove, Srbe i Rome

Dana 10. travnja 1941. godine, u 16 sati i 10 minuta, bivši austrougarski pukovnik Slavko Kvaternik na radiju je proglasio uspostavu Nezavisne države Hrvatske. Sat vremena poslije u Zagreb je ušla vojska Hitlerova Trećeg Reicha. Koncem travnja, samo tri tjedna nakon uspostave nove države, usvojeni su rasni zakoni te je otpočeo sustavni progon Židova, Srba i Roma. Poglavnik Ante Pavelić je 18. svibnja 1941. Rimskim ugovorima poklonio Dalmaciju Mussolinijevoj Italiji.

U znak zahvalnosti Talijanima što su mu osigurali dolazak na vlast, Pavelić je talijanskog princa imenovao hrvatskim kraljem Tomislavom II. Potpuno nemoćna da nadživi svoje političke pokrovitelje, nestala je u svibnju 1945. godine.

26. rujan 2023 12:30