StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetekstremne vrućine

Jučer je Knin bio rekorder s 37 stupnjeva Celzijevih, Šibenik je imao samo stupanj manje: ‘Bez panike ako ovo osjetite‘

Piše Šibenski.hr
10. srpnja 2024. - 21:11

Hrvatska je na udaru toplinskog vala. Dnevni rekord od 37 Celzijevih stupnjeva izmjeren je Kninu, Metkoviću, Mljetu, Osijeku i Valpovu. Stupanj manje 36 grijao je Daruvar, Senj, Split i Zagreb. 

Na snazi je crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura za nekoliko regija: zagrebačku, riječku, kninsku, splitsku, dubrovačku. Narančasto upozorenje na snazi je za osječku, gospićku i karlovačku regiju.

Osijek: Broj poziva hitnoj medicinskoj službi povećan za 30 posto

S obzirom na vrlo visoke temperature zraka, broj poziva osječko-baranjskom Zavodu za hitnu medicinu (ZZHM) posljednjih dana povećan je za oko 30 posto, kao i broj intervencija, izvijestili su u srijedu iz te ustanove.

Najveći broj intervencija odnosi se na kronične bolesnike, sa srčanim i neurološkim poteškoćama te problemima dišnog sustava. Bilo je i slučajeva privremenog gubitka svijesti i kolapsa, uslijed velikih vrućina, te nešto srčanih i moždanih udara, ali bez nekog drastičnijeg povećanja.

image

Spas od vrućina mnogi traže u moru

Tonci Plazibat/Cropix

U županijskom ZZHM-u ističu kako broj intervencija tijekom aktualnog toplinskog vala ipak nije osjetno povećan, s obzirom na vremenske uvjete, za sada je u granicama očekivanog.

Građanima preporučuju da izbjegavaju izlazak na otvoreno od 10 do 18 sati, a ako to ipak moraju neka odjenu odjeću od laganih materijala, uz nošenje kapa ili šešira.

Također se preporučuje konzumiranje laganije prehrane, uzimanje dovoljnih količina vode ili izotoničnih napitaka, uz izbjegavanje alkohola.

Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Osijeku je u srijedu u 14 sati izmjerena temperatura zraka od 35,9 stupnjeva.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Knin je pust 

Visoke temperature uobičajene su ljeti u Kninu. Ondje je Ivona Ramadža Čolić koja se javila za podnevni Dnevnik HTV-a i kazala kako se Kninjani ne tuže previše jer su, kažu, na vrućine naviknuli.

- Kninska hitna ima tek neznatno više intervencija. Središte grada je pusto, kažu domaći da izbjegavaju asfalt, na sunce ne izlaze bez kape, vode i zaštitnog faktora. 

Svi ponavljaju isto - sunce treba izbjegavati od 10 do 17 sati. Tko može, drži se hlada, a tko radi, mora vodi računa da uza se ima dovoljno tekućine. Knin vrije - u 11 sati izmjerena su 34 stupnja, živa se popela za 6 stupnjeva u samo 2 sata. 

Jutro je u županiji u odnosu na jučerašnje počelo s 2 do 4 stupnja višom temperaturom zraka, izvijestila je Ramadža Čolić.

Za kraj javljanja reporterka naglasila je i apel roditeljima - ne ostavljajte djecu u užarenim automobilima!

image
Kazuhiro Nogi/Afp

Kako se Kninjani nose s vrućinama?

- Puno vode, od deset pa nadalje ne idemo van i to je to, kazao je jedan.

- Teško je. Propuh, klima, ventilator i sve živo pokušavamo, ali ne pomaže baš. Snalazimo se, hladimo se, poručio je drugi.

- Najviše i dalje interveniramo kod kroničnih, plućnih i srčanih bolesnika. Radi se o pacijentima starije životne dobi, ali svakako u posljednje vrijeme pacijenti se više tuže na iscrpljenost, umor, mučninu, pa čak i povraćanje, glavobolju, vrtoglavicu. Sve su to tegobe koje se mogu povezati s naglim porastom vrućina, kazala je doktorica Barbara Bojčić iz Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

Ne ostavljajte djecu u vozilima!

Starije se poziva da ne izlaze na otvoreno između 10 i 17 sati te da piju dovoljno tekućine, a roditelje se upozorava da ni slučajno ne ostavljaju djecu samu u vozilima.

O nužnosti tih upozorenja govore dva jučerašnja slučaja. Makarski vatrogasci su iz zaključanog vozila oko 17 sati izvukli dijete, a isto su samo dva sata poslije učinili i njihovi kolege iz Kaštel Lukšića. 

Toplinski valovi posebno opasni za kronične bolesnike

Nikad dovoljno savjeta kako bi što lakše preživjeli ove vruće dane - evo što kaže doktor Gzim Redžepi:

- Kronični pacijenti u pravilu imaju svoju optimalnu terapiju za optimalne uvjete života, optimalno opterećenje organizma i liječnik u pravilu prati djelovanje lijekova. Očekivano je kod svakog kroničnog pacijenta da se jedan do dva puta godišnje pogoršava njegovo stanje. Ovi uvjeti, uz visoku temperaturu, visoku vlagu, koji ne daju mogućnost da normalno dišemo, su ozbiljan alarm kako ne biti u takvom okruženju, kako ne bi sami doprinijeli narušavanju zdravlja, rekao je Redžepi, specijalist interne medicine.

Posebno su ugroženi dijabetičari, pacijenti koji imaju srčane bolesti, krvožilne bolesti, bolesti respiratornog sustava.

- Mi se načelno moramo prilagoditi tome da ovakvi toplinski valovi više nisu rijetkost, oni su običajeni, oni svake godine traju sve duže, rekao je Redžepi.

Osim kroničnih pacijenata ugrožena su i djeca i mladi.

Što ako dobijemo osjećaj da nam nedostaje zraka?

- Nema nikakve panike. U plućima i u prsima je negativni tlak. Zrak iz prostorije ulazi sam u pluća. Ne treba nikakav dodatni napor da bi zrak ulazio u pluća. Visoka temperatura, velika vlaga, otežava normalno disanje zbog svih tih čimbenika. Ta izmjena plinova na razini pluća nije jednako laka kao prije. Isto nam je teško tijekom velike hladnoće. Treba tijelo prilagoditi. Nitko nije umro od nemogućnosti prvog udaha zraka, rekao je.

- Treba dati fokus da toplinski udar nije izloženost suncu. Ima ljudi koji su izloženi suncu, a koji ne razvijaju toplinski udar. Kada govorimo o toplinskom udaru govorimoo visokoj temperaturi u zraku, visokoj vlazi, koja postupno pogoršava kliničku sliku, pojasnio je.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke, a oni će vjerojatno biti sve veći. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene pokazuju vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

S obzirom na to da pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova, DHMZ donosi vam preporuke za zaštitu od velikih vrućina.

18. listopad 2024 07:12