StoryEditor
Hrvatska i svijetda su sutra izbori...

Kada bi se najnoviji rejting stranaka pretvorio u mandate, SDP bi s partnerima imao dovoljno ruku za većinu u Saboru!

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. siječnja 2020. - 11:06

Prvi put u posljednje četiri godine SDP je po rejtingu preskočio HDZ. I izbio na prvo mjesto najpopularnijih hrvatskih stranaka. No, na krilima pobjede Zorana Milanovića dogodilo se još jedan veliki obrat.

SDP bi mogao složiti većinu u Saboru. A Davor Bernardić, unatoč svim osporavanjima koja ga prate otkako je preuzeo kormilo socijaldemokrata, postati idući hrvatski premijer.

Zvuči nevjerojatno? Nimalo, ako rezultate najnovijeg telefonskog istraživanja agencije Promocija Plus pokušamo pretvoriti u saborske mandate.

Prema njima, SDP bi mogao računati na 61 zastupnika. HDZ na 57, a Most na 9 mjesta u Saboru. Stranke Amsterdamske koalicije ukupno bi mogle dobiti 8 zastupnika. Tri bi, prema ovoj računici, pripala IDS-u, a četiri HSS-u. Jedan, iako rubni, mogla bi u Zagrebu dobiti Anka Mrak Taritaš iz Glasa.

Riječ je o strankama koje su na predsjedničkim izborima podržale Milanovića. Ako bi sličan dogovor o zajedničkom nastupu “pao” i za parlamentarne izbore – o čemu HSS već ima dogovor s SDP-om – njihov bi rezultat bez ikakve dvojbe maksimalizirao broj zastupnika lijevo-liberalne koalicije.

Jer, ako se SDP-ovim 61 pridoda ovih osam mandata s centra, to ukupno iznosi 69. S osam manjinskih zastupnika, to je 77 ruku u novome Saboru. Jedan više od onog što je potrebno za parlamentarnu većinu koja bi Bernardića izabrala za idućeg hrvatskog premijera.

I to bez pakta s nekom od protestnih stranaka. Bilo da prag prijeđu Živi zid, Ivan Pernar ili Mislav Kolakušić.

Što se pak tiče HDZ-a, postotak potpore koju uživa vladajuća stranka među hrvatskim biračima i dalje je solidan. I više-manje se poklapa s onim što je njihova kandidatkinja osvojila u prvom krugu predsjedničkih izbora.

No 57 mandata koje bi dobili da se izbori za Sabor održavaju sada – plus dva u dijaspori – ne bi im jamčili formiranje većine u Saboru i novi mandat u Banskim dvorima. Njihov ključni problem je manjak koalicijskih partnera.

HNS bi, prema našoj simulaciji, maksimalno dobio dva mandata. Milan Bandić jedan, ako i toliko. To zbirno donosi 62 mandata.
I tu za HDZ nastaje problem.Vladajuća stranka, naravno, može dati određene koncesije radikalnijoj desnici. I nakon izbora ponuditi im koaliciju. No, pitanje je hoće li im i to biti dovoljno.

Od velikog broja glasova koje je na predsjedničkim izborima osvojio Miroslav Škoro, niti jedna od stranaka koje su ga podržavale za sada nije značajnije profitirala.

Suverenisti Ruže Tomašić su na 3,9 posto potpore. Što im, zbog snage koja je koncentrirana samo u određenim izbornim jedinicama – barem kako sada stvari stoje – ne jamči više od četiri mandata. Uključujući i jedan u dijaspori. A to je HDZ-u nedovoljno za većinu.

Škoru je, da ne zaboravimo, podržao i Most. Koji bi, prema našem izračunu, mogao dobiti između 8 i 9 mandata. No, teško da će Most – nakon dva neuspjela eksperimenta – hrliti u koaliciju s HDZ-om. A još manje u novi savez s Andrejem Plenkovićem, koji ih je prije dvije i pol godine istjerao iz Vlade.

Ako, međutim, Škoro za parlamentarne izbore reprizira model s predsjedničkih – i ponovno okupi široku desnu koaliciju u kojoj bi bili i Suverenisti i Most, ali i protestni birači – odnosi u mandatima između desnice i ljevice mogli bi se značajnije promijeniti.

Prvi krug predsjedničkih izbora – kada se glasovi koje je diljem zemlje osvojio Škoro pretvore u parlamentarne mandate – pokazuje da bi on mogao dobiti čak 40 mandata. Više nego što je ijedna “treća” politička opcija do sada osvojila u Saboru.
Pod uvjetom, dakako, da birači koji su mu dali svoj glas na predsjedničkim izborima to učine i na parlamentarnim. Što, naravno, nitko ne može jamčiti, jer se ovdje radi o dva potpuno različita izbora.

Ovo je možda indikator dokle bi maksimalno mogao ići rezultat Škorine koalicije.

No nikako ne i jamac da će se to sljedeće jeseni doista i dogoditi. Pogotovo ne ako HDZ popuni rupe na svojem desnom krilu.

Nauči iz pogrešaka s predsjedničkih i europskih izbori. I na idućim parlamentarnim izborima da svoj maksimum.

Bernardić: Apsolutno krećem u borbu za premijersko mjesto

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez" poručio da "apsolutno kreće u borbu za premijersko mjesto", odbacivši pritom s gnušanjem mogućnost velike koalicije s HDZ-om.

"Apsolutno krećem u borbu za premijersko mjesto. SDP se priprema za parlamentarne izbore za što smo već oformili izborni stožer", kazao je Bernardić, odbacivši kritike na činjenicu da među koordinatorima u deset izbornih jedinica nema nijedne žene. „Žene će, kao i uvijek, imati svoje zasluženo mjesto u SDP-u. Jako sam ponosan na Statut koji smo donijeli prije dvije godine, kojim smo osigurali puni rodni paritet na listama, pola žena – pola muškaraca. Taj smo model već primijenili na listi za euroizbore što se pokazalo više nego uspješnim", rekao je.

Veseli ih, napomenuo je, činjenica da su nekim anketama izbili na prvo mjesto, ali, dodaje, jedina prava anketa su izbori. U zadnjoj godini smo pokazali kako se radom, zajedništvom, odricanjem, ali i kvalitetnim kandidatima može postići izvrstan rezultat.

„U 2019. godini bilježimo dvije pobjede, a nakon predsjedničkih izbora nastavljamo pobjednički niz. Važno je osigurati nužne promjene u zemlji. Građani su glasali za to na ovim predsjedničkim izborima, na kojima je 75 posto njih reklo da želi promjene. Hrvatska je na svojevrsnoj prekretnici, a meni je drago što su građani prepoznali upravo SDP kao stranku koja može vratiti ugled i dostojanstvo hrvatskoj politici", istaknuo je Bernardić.

Sporni tweet Kreše Beljaka o političkim ubojstvima UDB-e ocijenio je nepromišljenim. "On se za to ispričao, očito je pogriješio i tu bih stao. Beljak ima osebujan stil, no, vrijeme je da se kao društvo i kao normalni političari koji vode računa o tome kako će ljudi živjeti sutra, okrenemo prema budućnosti. Iskreno, dosta mi je povijesnih podjela, dosta je vraćanja u prošlost koja nas dijeli kao narod i skreće fokus s pravih problema poput iseljavanja, siromaštva, lošeg stanja u zdravstvenom sustavu", poručio je, dodavši da relativizacija političkih ubojstava nije dobra.

Bernardić je rekao da će "SDP sasvim sigurno voditi pobjednički blok na parlamentarne izbore", pojasnivši da su formirali Antikorupcijski savez kao platformu protiv korupcije na kojoj su okupili HSS, HSU i SNAGA-u te da će nastaviti pregovore s ostalim strankama s kojima dijele svjetonazor, pri čemu, istaknuo je, posebno misli na vrijednosti antifašizma i antikorupcije. Smatra da je Antikorupcijski savez dobra podloga za buduću koaliciju, ali kaže da će razgovarati i s ostalima koji trenutačno nisu u tom savezu.

Nakon dogovora s HSS-om, ovaj tjedan su na redu razgovori s HSU-om što će ih, uvjeren je, dovesti do pobjedničke koalicije koja će biti čvrsta, beskompromisna alternativa ovoj lošoj, nesposobnoj i korupciji opterećenoj vlasti.

U toj koaliciji, međutim, neće biti mjesta za Demokrate Miranda Mrsića jer, kazao je, stav je SDP-a da svi oni koji su na ovaj ili onaj način napustili SDP, izabrali su svoj put i "mi im želimo svu sreću, ali s njima o predizbornim savezima nećemo razgovarati". Neće biti povratka u SDP ni za „žetončiće“ Milana Bandića.

Velika koalicija s HDZ-om, na što je upozorio Mrsić, za Bernardića ne dolazi u obzir. To s gnušanjem odbijam, to je tema koju plasiraju oni koji žele naštetiti SDP-u, ali ja se neću umoriti objašnjavajući da od velike koalicije neće biti ništa, kazao je. Ne vidi ni mogućnost koalicije s HNS-om, jer, istaknuo je, oni su izabrali svoj put, uz "ovu trgovačku većinu i nek im je sa srećom što dalje od nas".  

Bernardić ističe da je Bandić glavni koalicijski partner HDZ-u, ali da je, sudeći po recentnim izjavama ministra Darka Horvata i europarlamentarca Tomislava Sokola "očito pukla ljubav" te je pozvao premijera Andreja Plenkovića da što prije raspiše parlamentarne izbore.

Ova Vlada u cijelom mandatu nije napravila ništa tako da ni u zadnjoj godini ne očekujem baš ništa, kazao je, istaknuvši da su potrebni što skoriji izbori kako bi vlast predvođena SDP-om mogla početi raditi na rastu plaća i mirovina, poboljšanju životnog standarda, vraćanju povjerenja građana u institucije i boljoj Hrvatskoj u svim segmentima.  

Komentirao je i požar u domu za starije u Andraševcu u kojemu je živote izgubilo šestero štićenika i trostruko ubojstvo u Splitu, ocijenivši da očito vlada nered u institucijama, da građani ne vjeruju sustavu pa uzimaju stvar u svoje ruke, od čega nam se, kazao je, svima treba lediti krv u žilama.

„To je opća atmosfera nepovjerenja u institucije, policiju i sigurnosni sustav zemlje, i u zemlji vlada potpuni kaos i nered. Prvi zadatak poštene i odgovorne vlasti je opet uspostaviti red u Hrvatskoj i to će, uz vraćanje povjerenja građana u institucije, biti jedna od glavnih stvari koje ćemo napraviti kada dođemo na vlast“, najavio je čelnik SDP-a.

(Hina) 

Izdvojeno