StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFESTIVAL ŽUDIJA

Jubilarno izdanje bit će održano u Zagrebu: Bandić pozvao Vodičane na Markov trg

21. veljače 2019. - 14:53

Vodički festival žudija svoje će jubilarno, dvadeseto izdanje doživjeti dogodine u Zagrebu! Tako je odlučeno na sastanku u metropoli, gdje su Vodičane ugostili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i monsinjor Zlatko Koren iz Zagrebačke nadbiskupije, najzaslužniji za dolazak Festivala žudija u Zagreb.

- Luka Lipić, ja i svi ostali, koji se brinemo o Festivalu žudija, razmišljali smo kako bismo i gdje proslavili dvadesetu obljetnicu. Planirali smo organizirati to doma, u Vodicama. Mislili smo kako smo doživjeli vrhunac gostovanjem u Mariji Bistrici. No, onda nam se javio monsinjor Koren i izrazio veliku želju da žudije dođu u Zagreb. Veliko vijeće žudija je prihvatilo tu ideju, a na sastanku s gradonačelnikom Bandićem dogovoren je detaljan plan i program festivala - otkrio nam je Šime Strikoman, idejni začetnik festivala, najpoznatiji kao autor milenijskih fotografija.

Dvadeseti festival žudija održat će se 13. travnja 2020. godine, na Uskrsni ponedjeljak. Program će biti organiziran na Trgu svetog Marka, a Strikoman će snimiti milenijsku fotografiju na Trgu bana Jelačića.

Iskorak iz ljeta

- Očekujemo da bi se u Zagrebu moglo okupiti četrdesetak župa. Ne samo iz Hrvatske, nego i iz Vojvodine, Mađarske, Austrije, Slovenije, te Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da bi se u naš glavni grad moglo "sliti“ tisuću sudionika. To nam je prilika da još jednom pokažemo kako smo gotovo ni iz čega stvorili nešto "pitko“. Da bi jubilarni, dvadeseti festival trebao biti na vrhunskoj razini, uvjerio nas je gradonačelnik Bandić, koji će u njegovu organizaciju uključiti i ZET, Zagrebački velesajam, Ured za kulturu… - ističe Šime Strikoman.

Festival žudija, čuvara Kristova groba, prvi je put održan 2001. godine, a Vodice su posljednji put domaćin bile još prije sedam ljeta.

- Prvih šest smotri održano je u Vodicama, no tada smo shvatili da bi bilo zanimljivije kada bi svake godine neka druga župa bila domaćin festivala. Željeli smo promovirati taj običaj i u drugim sredinama. S time da se svake šeste godine festival vraća u Vodice - podsjeća Strikoman na to kako je rastao festival vezan za najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Ovogodišnji će se Festival žudija održati u Oklaju 22. travnja. Devetnaesti po redu festival bit će posvećen časnoj Klari Žižić, utemeljiteljici Družbe sestara franjevki od Bezgrešne. Vodičani će i ove godine, kao zamjenu za Festival žudija, održati manifestaciju "10 dana Uskrsa“, a u svibnju im u goste stižu čuvari Kristova groba iz poljskog sela Miejsce Piastowe.

- Radi se o pedeset vatrogasaca, koji održavaju tu tradiciju u Poljskoj. Oni će boraviti u Vodicama od 1. do 3. svibnja. Tim događajem, ujedno, šaljemo i poruku kako se vodička turistička sezona ne smije ograničavati samo na ljeto - najavio je Strikoman.

25. travanj 2024 14:09