StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkrizna situacija

Svi imaju blage simptome: Traje evakuacija štićenika Doma za starije i nemoćne, od sinoć prevezene 42 osobe; Beroš i Bedeković krenuli prema Splitu

Piše Anita Belak-Krile, Ana Franić
8. travnja 2020. - 08:06

08:16 Prema najnovijim informacijama iz splitskog KBC-a, prebačeno je ukupno 49 štićenika, a sedam još uvijek čeka na transfer. Virus je potvrđen kod 10 osoba, no još uvijek se čekaju rezultati više testova te se pretpostavlja kako će ova brojka rasti. Svi bolesnici imaju blaže simptome i nitko ne pokazuje znakove teže bolesti.

7:47 Luka Brčić, šef Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije nam je potvrdio da je evakuacija dijela štićenika iz Doma za stariju u Vukovarskoj ulici još u tijekuu.

Još sedam štićenika treba prevesti u KBC Split. Od sinoć su 42 štićenika prevezena, kratko nam je potvrdio Brčić.

7:25 Nakon što su sinoć evakuirani korisnici Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, a iz KBC-a Split potvrđeno da ih je desetero zaraženo koronavirusom, hitno u Split stiže i ministar zdravstva Vili Beroš

Za Slobodnu Dalmaciju ministar je potvrdio da se upravo nalazi na putu prema Splitu, a zajedno s njim stiže i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković.

- U Split stižemo oko 10.30 sati - potvrdio nam je ministar Beroš. 

Noćas je 45 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici zbog deset osoba zaraženih koronavirusom prebačeno u KBC Split, a prebacivanje je trajalo cijelu noć. U tijeku je prebacivanje još preostalih štićenika.

Ministrica Bedeković sinoć je za Jutarnji list izjavila kako je za prodor koronavirusa u sustav domova za starije i nemoćne osobe saznala je iz medija.

- Dom o kojem govorimo nije državni, nego decentralizirani dom, u nadležnosti Splitsko-dalmatinske županije. Kad sam u medijima vidjela što se događa, odmah sam kontaktirala ravnatelja Ivana Škaričića, koji me izvijestio o čemu se radi. Štićenici su iznimno rizična skupina i najvažnije mi je bilo jesu li zbrinuti. Evakuira se 50-ak osoba s jednog kata, na kojem borave teže pokretni štićenici, štićenici s demencijom i oni koju boluju od Alzheimerove bolesti. Ravnatelj me uvjerava da su štićenici smješteni na ostala dva kata doma potptuno sigurni - kazala je sinoć ministrica Vesna Bedeković.

20. travanj 2024 10:53