StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOpet nas truju

Jeftina piletina uvezena iz Brazila zaražena je salmonelom i mora se povući iz prodaje

Piše Šibenski.hr
30. travnja 2017. - 12:59

 

 
Jučerašnjim "alarmom" na stranicama Hrvatske agencije za hranu potrošači se obavještavaju da je na našem tržištu otkrivena piletina zaražena salmonelom, a stigla je iz Južne Amerike, donosi portal Slobodne Dalmacije.

Riječ je o zamrznutim pilećim prsima, odnosno soljenim polovicama bez kosti i kože brenda "LeVida", koje je, u pakiranju od dva kilograma, u Hrvatskoj distribuirala tvrtka "EuroAlfa" d.o.o. iz Zagreba.
 

 Zanimljivo je da je ovom mesu rok trajnosti dvije godine (istječe u prosincu 2018. – op.a.), no kako nije u skladu s Uredbom o mikrobiološkim kriterijima za hranu, uvoznik je bio dužan izvijestiti javnost o tomu da povlači prehrambeni proizvod s tržišta.

Gdje je sve zaražena piletina bila distribuirana, pokušali smo doznati u "EuroAlfi", u kojoj nisu bili zainteresirani za komuniciranje s novinarima, pa smo od njih doznali tek da je meso podrijetlom iz Brazila, no da su ga oni nabavljali u Belgiji i Nizozemskoj.

Salmonelu u piletini iz Brazila nije otkrila naša veterinarska inspekcija, nego češka, koja je preko sustava EU RASFF izvijestila i Hrvatsku.
 
Iz Ministarstva poljoprivrede napominju da doista kontroliraju svaku pošiljku koja dolazi s područja izvan Europske unije, ali onih proizvoda na kojima je kao zemlja uvoza navedena Hrvatska.

Na brazilskoj je piletini, po svemu sudeći, Češka navedena kao glavni uvoznik... Meso koje je u Hrvatsku uvezeno od 2014. do konca 2016. godine testirano je, prema navodima iz Ministarstva, na ukupno 78 različitih parametara, pri čemu nisu utvrđene nikakve nesukladnosti. U tom smo razdoblju, inače, uvezli najviše mesa iz Makedonije – 122 pošiljke rashlađene janjetine, ili ukupno 1288 tona, pet pošiljki zamrznutog janjećeg mesa iz Novog Zelanda (68 tona), te jednu pošiljku zamrznutoga goveđeg mesa podrijetlom iz SAD-a u kojoj je bilo 133 kilograma.
 
– Sve pošiljke proizvoda životinjskog podrijetla prigodom unosa na područje EU-a podliježu obveznim veterinarskim pregledima na graničnim veterinarskim postajama kako bi se utvrdilo jesu li proizvedene u skladu s visokim standardima sigurnosti i higijene hrane koje vrijede u EU-u. Veterinarski pregled uključuje i službeno uzorkovanje pošiljaka u skladu s Godišnjim planom uzorkovanja i analiza pošiljaka iz uvoza. Na vanjskim granicama Republike Hrvatske prema trećim zemljama raspoređeno je čak sedam graničnih inspekcijskih postaja; četiri cestovne, jedna zrakoplovna te dvije pomorske – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.
 
Da su kontrole proizvoda iz uvoza, ipak, nedostatne, smatra naš sugovornik, domaći proizvođač mesa koji je zbog osjetljive problematike inzistirao na anonimnosti. Zasoljeno i zamrznuto meso iz uvoza trebalo bi dati na temeljitu kontrolu, odnosno ne testirati ga samo na mikrobiologiju, nego i na hormone i antibiotike kojih je, navodno, ono puno.
 
– Naši su uvoznici izlobirali mogućnost uvoza te zasoljene piletine iz trećih zemalja, koju nabavljaju na samom rubu roka trajnosti i za male novce. Takvo meso vam uglavnom završava u ugostiteljskim objektima – fast foodovima i restoranima, s obzirom da je, ponavljam, jeftino, a jednostavnije im je i za pripremu. Da inspekcija češće kontrolira te objekte, uvjerila bi se u istinitost ovih mojih navoda – doznaje Slobodna Dalmacija.
 
 

 


 


Piletina mora s polica


S tržišta se povlači i opoziva brazilski "Pileći file smrznuti – Super Frango" u kojem je utvrđena bakterija salmonela, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo poljoprivrede.
Riječ je o proizvodu Pileći file smrznuti – Super Frango, soljeno min 1,2%,“,težine 2 kg, LOT 0001, datuma proizvodnje 20. veljače 2017., najbolje upotrijebiti do 19. veljače 2019., proizvođača Sao Salvador Alimentos, Brazil, odobrenog broja 3404, zbog utvrđene prisutnosti bakterije Salmonella spp., navodi se u priopćenju.


 

16. travanj 2024 13:09