StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTko je tu lud?

Jednima manji, drugima veći računi: Nova uredba o odvozu otpada razbjesnila građane; Više nije važna ni kvadratura, ni broj ukućana

Piše novac.hr
30. listopada 2019. - 09:11

Za jedne niži, a za druge enormno veći računi.

Iako je prije godinu dana Vlada novim sustavom obračuna odvoza komunalnog otpada baziranim na količini predanog otpada povisila cijene te usluge, sada, novom Uredbom kojom bi odvoz smeća za neke trebao biti skuplji i za 1300 posto kreće u još jedan val udara na džepove građana i malih poslovnih subjekata.

Novim izmjenama, uz građane najviše stradati obrtnici, dok će profitirati duplo veći trgovački centri.

O ovom problemu za RTL progovorio je Siniša Čakarević vlasnik kafića u Crikvenici. Prema njegovim riječima, počne li se primjenjivati nova uredba o otpadu, njegov kafić bit će u istoj kategoriji kao benzinska crpka.

- Plaćali smo 158 kuna, po novoj uredbi 240 kuna, to je postotno dosta nezgodno -  kaže Siniša.

Kada je u pitanju plaćanje fiksnog dijela usluge, u Crikvenici navode niz novih nelogičnosti. Tako će fast food od 30-ak četvornih metara plaćati jednak iznos kao obližnji, veliki šoping centar.

- Šoping centru pada s 9700 kuna na 606 kuna fiksne naknade mjesečno, a fast food koji radi sezonski i to u puno manje kvadrata plaćat će istu cijenu od 606 kuna, a plaćao je dosad 53 kune - navodi Lovorko Gržac, direktor Komunalnog društva Eko-Murvica.

Prema novim izračunima, riječ je o čak 11 puta većim iznosima na računima.

- Ako se budemo slijepo držali uredbe i onoga što ona propisuje, jedna pravna osoba koja iznajmljuje jedan apartman s jednim ležajem plaća isti fiksni dio kao i hotel s "x" ležajeva - pojašnjava Gržac.

Što se pak tiče kućanstava, komunalci tvrde da više nije važna ni kvadratura stambenoga prostora ni broj ukućana.

U praksi, to bi značilo da će odvoz smeća, odnosno njegov fiksni dio jednako plaćati samac koji živi u stanu od 40 kvadrata kao i peteročlana obitelj koja recimo živi u dvostruko ili trostruko većem stanu.

- Količinu smeća proizvodi broj ljudi, a ne nešto drugo, mislim da bi to trebala biti osnova - objašnjava Dragomir Marinković iz Crikvenice.

Čak 11 komunalnih društava iz županije tvrdi kako je ova uredba korak unatrag. Smatraju da je u koliziji s važećim zakonskim stavkama pa su zatražili i ocjenu njezine ustavnosti. Zasad je, umiruju korisnike, ne misle provoditi.

24. travanj 2024 21:14