StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEPOZNATI DETALJ

Je li Škugor član HDZ-a? Zavjet šutnje u stranci, ali jedan mali trag razotkriva i taj misterij

Piše Željka Godeč/JL
28. kolovoza 2022. - 12:39

HDZ ne želi službeno ni potvrditi ni demantirati da Damir Škugor, direktor INA-na Sektora za trgovinu prirodnim plinom, pod sumnjom USKOK-a da je prao novac i zloupotrijebio svoj položaj u trgovini prirodnim plinom te proizveo višemilijunsku štetu, a najveći dio tog nezakonito zarađenog novca spakirao na račun svoga oca umirovljenika, pripada stranačkoj matici HDZ-a.

Da je Škugor član HDZ-a tek neformalno potvrđuju u HDZ-u. Iako u prvi mah nije bilo jasno je li Škugor član HDZ-a, široj javnosti nije odveć poznat, premda je jedan od menadžera u hrvatskom plinskom gospodarstvu s maratonskim stažem i premda je teško zamisliti da itko može biti tako dugovječan u paradržavnoj tvrtki poput Ine bez političkog zaleđa. "Mali" trag o vezi Škugora i HDZ-a ostao je na facebook stranici HDZ-a Maksimir, područje na kojemu Škugor živi.

Na njoj je 3. studenog prošle godine objavljena vijest o rezultatima unutarstranačkih izbora OGČ HDZ-a Maksimir i priopćeno da je za predsjednika Gradske četvrti izabran Stanko Gačić, potpredsjednicu Koraljka Marušić, a Škugoru, jednom od 13 kandidata, HDZ Maksimir čestitao je kao izabrnom izaslanike na izbornu skuštinu GO HDZ-a Grad Zagreb.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić nije odgovorio na našu molbu da potvrdi Škugorovo članstvo u HDZ-u, kao ni na pitanje kakav stranački staž Škugor ima, odnosno koliko je dugo Škugor aktivni član HDZ-a i kakva su mu konkretno stranačka zaduženja, a na telefon se ne javlja ni Stanko Gačić.

Škugorovo članstvo u HDZ-u je neupitno, potvrđuje neformalno izvor Jutarnjeg lista, koji kaže da Škugor nije djelovao na višim razinama HDZ-a, ali ne isključuje njegov angažman u temeljnom ogranku. HDZ ima u Zagrebu 210 temeljnih ogranaka i uz ogranke funkcionira na još dvije razine; odbore gradskih četvrti i gradski odbor, a u potonjem, što bi bio pokazatelj većih stranačkih ambicija, posljednjih deset godina ne sjećaju se ičega što bi bilo vezano uz njegov angažman.

Škugor, diplomirani inženjer naftnog rudarstva cijeli svoj radni staž ostvario je u Ini i sudjelovao u ključnim poslovnim odlukama o trgovini plinom koji Ina proizvodi na svojim poljima u Hrvatskoj, a jedan od njih je i ugovor iz 2007. godine potpisan s talijanskom tvrtkom GM&P Srl o prodaji plina sa sjevernojadranskih polja, u kojemu je ugovorena cijena bila puno niža od tržišne cijene plina u tom trenutku, pa i cijene plina koju je sama Ina plaćala pri uvozu.

Potpisnici tog ugovora, pisao je Jutarnji list, bili su upravo Zelić i Škugor, a procjenjivalo se da je njime Ina bila na gubitku od 20-ak milijuna eura. Škugor je nekoliko mjeseci kasnije smijenjen s dužnost direktora komercijalnih poslova u Ini, da bi uskoro uskrsnuo na čelu Inina sektora trgovine plinom. Špekuliralo se da želi napustiti Inu i "puca" na mjesto novog predsjednika Uprave HEP-a.

20. travanj 2024 11:23