StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRasvijetljen uzrok tragedije?

Je li ovaj mladić krivac za katastrofalni požar u katedrali Notre-Dame? Istražitelji uzroka vatrene stihije ispituju vlasnika male restauratorske kompanije

Piše JL
18. travnja 2019. - 11:57

"Naša je prva pomisao zaštititi vrijednosti povijesnih zgrada, to nam je u DNK", izjavio je samouvjereno prošle godine 32-godišnji Julien LeBras, šef male tvrtke Le Bras Freres, poznate pod imenom "Restauratori katedrale", koja je osvojila pet milijuna eura vrijedan natječaj za obnovu tornja pariške crkve Notre-Dame. Danas njihov "DNK" ispituje policija.

Prema pisanju britanskog Daily Maila, istražitelji, a na slučaju radi njih 50, vjeruju da je požar započeo u krovnoj šupljini ispod samog tornja koji se usred požara i urušio. Tamo su restauratori koristili električne alate. Tog dana odložili su ih između 17 i 17.30 sati. Požar je počeo kojih sat i pol kasnije.

"Više od ikoga želimo da se rasvijetli porijeklo ove drame", rekao je Le Bras novinarima na požarištu. Na obnovi katedrale radilo je njegovih 12 ljudi, no nijedan od njih nije bio tamo u trenutku kada je planula. I da, inzistira Le Bras, poštovali su sve sigurnosne mjere te su uputili radnike da bez ikakvih ograničenja surađuju s istražiteljima, prenosi Jutarnji list.

Le Bras i njegova kompanija hvale se svojim tehničkim sposobnostima i kompetencijom te tvrde da povijesna zdanja obnavljaju s ponosom.

- Potpuno smo spremni započeti s radom u 2019. godini i vrlo smo dobro motivirani. Tim je spreman i imamo znanje - poručio je Le Bras na domjenku u povodu kraja 2018. godine. Ugovor o obnovi crkve Notre-Dame opisao je riječima: "Naš je cilj očuvati što je više moguće starih predmeta i ne izložiti zdanje ikakvom riziku".

Tvrtka Le Bras Freres nije baš od jučer. Osnovao ju je Louis le Bras, Julienov djed, 1954. godine. Sjedište im je u Jarnyju na istoku Francuske i zapošljavaju 200-tinjak ljudi. Dosad su im bili povjereni neki od važnih poslova na restauraciji diljem Francuske. Renovirali su, primjerice, katedrale u Reimsu, Poitiersu, Verdunu, Strasbourgu, Amiensu i Pantheon u Parizu. Na Notre-Dame su se bacili u srpnju prošle godine. Posao su trebali završiti u nekoliko faza tijekom 20 godina.

- Nitko nije dirao Notre-Dame 150 godina i velika je čast to raditi. Ne očekujemo da će naš posao trajati deset godina, nego ciljamo da traje još 150 godina - šalio se tada, ponosan što su na natječaju pobijedili velike kompanije.

- Ovo će biti naša deseta katedrala - ustvrdio je Le Bras.

Diče se i činjenicom da zapošljavaju francuske radnike te su nedavno u novu mašineriju uložili pet milijuna eura.

Na restauraciji je, osim njih, radio i Europe Scaffolding.

18. travanj 2024 04:19