StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNisu se zarazili u saboru

Jandroković: Četiri zastupnika su u samoizolaciji, u petak će glasovati video vezom

Piše Hina
9. rujna 2020. - 19:48

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je srijedu da će se glasovanje putem video veze održati već ovaj tjedan u petak budući da je četvero zastupnika u samoizolaciji.

„Četiri zastupnika nalazi se u samoizolaciji tako da ćemo već u petak testirati glasovanje putem video veze”, rekao je Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora s predsjednicima klubova zastupnika uoči početka redovitog zasjedanja.

Nije želio otkriti imena zastupnika u samoizolaciji poručivši da će to biti vidljivo u petak tijekom glasovanja kada se pojave na ekranu.

„Znamo za jednog da je bolestan i za jednog da je u samoizolaciji, a imamo još dvoje koji su u međuvremenu završili u samoizolaciji, nisu se koliko mi je poznato zarazili u Hrvatskom saboru niti ugrozili zdravlje bilo koga drugoga”, istaknuo je Jandroković.

Naglasio je da će se odredba o glasovanju putem video veze primjenjivat samo za one zastupnike koji imaju koronavirus ili su u samoizolaciji kako se ta odredba ne bi zloupotrebljavala. Ti zastupnici, dodao je, morat će Saboru dostaviti potvrdu o tome.
Da je pozitivan na koronavirus objavio je nedavno zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović. 

Zastupnik koji je bolestan nije bio od tada u Saboru a  ostali su kontakti zaraženih osoba, rekao je Jandroković.

Jandroković je također izvijestio da je na sjednici Predsjedništva postignuto suglasje o načinu rada Sabora u uvjetima epidemije osim u pitanju repliciranja predlagatelju zbog čega je dogovoreno da klubovi koji imaju primjedbe dostave pisane prijedloge kako osigurati repliciranje a da se pritom ne narušavaju epidemološki standardi.

„Vidljivo je da su zadržana gotovo sva prava, govor klubova u trajanju od 10 minuta na početku i od 5 minuta na završetku, svaki zastupnik i zastupnica može pojedinačno raspravljati pet minuta, imaju pravo na svoje tri replike, jedino dio manjih klubova želi sudjelovati više u repliciranju predlagatelju,pogotovo kada je predlagatelj jedan od atraktivnijih članova Vlade, premijer ili neki od ministara”, rekao je Jandroković.

Nova redovna sjednica Sabora održat će se za sedam dana, na dnevnom redu je 49 točaka od kojih je 10 zakonskih prijedloga, a ostalo su izvješća i ostale točke.

Redovno zasjedanje počet će uobičajeno aktualnim prijepodnevom tijekom kojeg će 41 zastupnik odnosno zastupnica imati pravo postaviti pitanje premijeru Andreju Plenkovću i ministrima.

'Aktualac', kaže Jandroković, održat će se uobičajeno i jedina razlika bit će što zastupnici koji ne postavljaju pitanja neće sjediti u sabornici.

Dodao je da Sabor planira raditi četiri tjedna, a nakon toga će vidjeti hoće li napraviti stanku ili nastaviti dalje, ovisno o broju zakona.
 

20. travanj 2024 08:35