StoryEditor
Hrvatska i svijetSućut, ali ne i isprika

Izraelskom premijeru trebalo je čak tjedan dana da izrazi sućut nakon policijskog ubojstva autističnog Palestinca

Piše HINA
7. lipnja 2020. - 16:55
Menahem Kahana


Više od tjedan dana pošto je izraelska policija ubila nenaoružanog autističnog Palestinca, premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je ubojstvo nazvao tragedijom izrazivši sućut obitelji, ali bez isprike.
Ijad al-Halak, 32, ubijen je za vrijeme policijske potjere u jeruzalemskome Starom gradu 30. svibnja. Policijski glasnogovornik rekao je da su policajci mislili da ima pištolj, a imao je mobitel.


Policijska interna kontrola istražuje pucnjavu.
"To što se dogodilo Ijadu Halaku je tragedija. To je bio muškarac s posebnim potrebama, autizmom, za kojeg se sumnjalo - a sada znamo pogrešno - da je terorist na vrlo osjetljivom području", rekao je Netanyahu u komentarima koji su nakon isprike vrlo brzo završili.


Palestinci uspoređuju Halakov fatalan susret s policijom sa smrću Afroamerikanca Georgea Floyda u SAD-u, kojemu je policajac pritiskao grlo koljenom za vrijeme privođenja.
Halakovu pogrebu prije tjedan dana prisustvovale su stotine ljudi.
Palestinski dužnosnici i Halakova obitelj rekli su da je patio od teškog autizma te se nakon policajčeva poziva da stane uspaničio i počeo trčati.


"Znam da policija ispituje slučaj. Svi dijelimo tugu s obitelji", rekao je Netanyahu na sastanku vlade.
Obrativši se ministru sigurnosti Amiru Ohani, odgovornome za policiju, rekao je: "Očekujem punu istragu o ovome".
Međutim, na prošlotjednom sastanku vlade kad se ministar obrane Benny Gantz, Netanyahuov centristički partner u novoj vladi jedinstva, javno ispričao za Halakovu smrt, desničar Netanyahu sjedio je pored njege i šutio.
 

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 14:30