StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnovi udar na džep

Iznajmljivači nervozno iščekuju odluku: porez po krevetu raste i do 250 posto?!

2. prosinca 2018. - 19:50
Rezervacije za apartmane već stižu, a iznos poreza se ne zna

Hoće li od siječnja 2019. godine obiteljski iznajmljivači za svaki krevet u koji primaju goste plaćati 300 kuna, 750 kuna, 1500 kuna ili neki treći iznos paušalnog poreza, još nitko ne zna.

Naime, za sada su tek dva mjesta, od 310 gradova i općina koje imaju turističke zajednice i koji moraju odlučiti o visini poreza, odbacila mogućnost povećanja sadašnjeg iznosa od 300 kuna, i to Poreč i Tisno na Murteru. Za njihove iznajmljivače dosadašnji iznos će ostati isti.

Svih ostalih tristotinjak načelnika i gradonačelnika u Hrvatskoj koji su obvezni do kraja siječnja donijeti odluku o tome, još ne znaju hoće li porez povećavati i za koliko jer im novi zakon ostavlja mogućnost raspona naplate od 150 kuna do 1500 kuna po krevetu. Odluku o tome moraju samostalno donijeti jedinice lokalne samouprave do kraja siječnja, a ako to ne učine u roku, iznajmljivači na njihovu području će automatizmom plaćati 750 kuna paušalnog poreza po krevetu, odnosno 250 posto više nego sada.

Sve to piše u novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak. Oko 100 tisuća iznajmljivača koji se u Hrvatskoj bave turističkim iznajmljivanjem, s više od 600 tisuća postelja u apartmanima, stanovima, sobama i kućama za odmor, već primaju i bilježe rezervacije gostiju za iduću godinu, a pojma nemaju u kakvim će poslovnim uvjetima raditi i kakve će financijske obveze u 2019. godini imati po svakom krevetu koji stavljaju na tržište.

Stiže nova obaveza za vlasnike apartmana, nisu ju imali već 20 godina! Cappelli najavio smanjenje PDV-a, objavio i tko je 'tipični turist' koji posjećuje Hrvatsku

Novim zakonom ovlast određivanja visine poreza nije više na Ministarstvu turizma kao do sada, nego svaki grad i općina imaju pravo odrediti sami visinu paušalnog poreza. Podsjetimo, proteklih 14 godina iznajmljivači su plaćali 300 kuna paušalnog poreza po krevetu za cijelu godinu.

– Zakon je doista vrlo loš jer stvara golemu poslovnu nesigurnost kod iznajmljivača, kojima lokalna uprava iz godine u godinu može mijenjati uvjete rada. Svake godine se visina paušalnog poreza može mijenjati, a raspon je tako velik da nitko ne može ozbiljno planirati ulaganja, povrat, rashode i prihode jer do zadnjeg trenutka svake godine neće znati što će njegov načelnik ili gradonačelnik odlučiti. To nipošto nije način na koji iznajmljivači ozbiljno mogu raditi dugoročne poslovne planove – kaže Martina Nimac Kalcina, vršiteljica dužnosti predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja Hrvatske.

A da su gradovi i općine još daleko od odluke o visini poreza, uvjerili smo se pitajući njihove čelnike o tome koliki paušalni porez namjeravaju odrediti svojim iznajmljivačima u 2019. godini.

Grad Šibenik nam je odgovorio da će "u što skorijem vremenu organizirati zajednički sastanak predstavnika turističkih zajednica na području grada Šibenika, kao savjetodavnog tijela, kako bi što kvalitetnije pristupili donošenju ove odluke. Sigurno je da će se prilikom definiranja iznosa voditi računa o turističkoj razvijenosti mjesta s obzirom da sva područja grada Šibenika nisu jednako razvijena."

"Grad Hvar razmatra prijedlog o iznosu paušalnog poreza za iznajmljivače te će on biti uvršten na dnevni red sljedeće sjednice Gradskog vijeća koja će se održati do 15. prosinca 2018.", poručuje gradonačelnik Rikardo Novak.

U Bolu kažu kako nisu još donijeli odluku o paušalnom porezu, ali će je svakako donijeti unutar zadanog roka, kazao nam je načelnik Tihomir Marinković.

Grad Zadar će, kažu, analizirati cjelokupnu poreznu reformu i njezine implikacije na gospodarstvo, stanovništvo i proračun te predložiti Nacrt odluke koja će regulirati ovu problematiku. Iz gradskih uprava Splita, Dubrovnika, Rijeke i Makarske nisu odgovorili na naš upit.

Iznajmljivačima je zaista važno da gradovi i općine odluku donesu u roku jer "ako predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave ne donese odluku u propisanom roku, visina paušalnog poreza po krevetu, odnosno po smještajnoj jedinici u kampu, određuje se u iznosu od 750 kuna".

Razgovarajući s iznajmljivačima i lokalnim političarima, čuli smo kako prevladava mišljenje da se visina paušalnog poreza bitno ne mijenja za 2019., odnosno većina je sklona povećati ga onoliko koliko je povećan i iznos boravišne pristojbe. Ona je do ove godine bila 300 kuna po krevetu, a od 2019. godine će biti 345 kuna.

Hoće li toliki (po)ostati i porezni paušal iznajmljivačima, znat ćemo kada njihovi lokalni čelnici odluče da je vrijeme raspravljati o tome. To što rezervacije gostiju već uvelike stižu, njih, čini se, previše ne brine.

24. travanj 2024 23:27