StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMAČ NAD GLAVOM

Iznajmljivači i ugostitelji, pamet u glavu, kad dižete cijene u nebo ne zaboravite na ovo! Mogli biste bankrotirati

Piše PSD.
4. lipnja 2023. - 07:00

Sezona se tek zakotrljala, a s portala "vrište" naslovi o cijenama koje su se otele kontroli. U obranu ugostitelja, iznajmljivača i hotelijera, trgovaca..., staju predstavnici cehovskih udruga papagajski opetujući: "Nismo skupi, nismo skupi, ta pogledajte druge".

Druge? A što to ima veze, majke ti? U Hrvatskoj ljetuje europska srednja klasa, pojačana armijom mladih backpackera, srednjoškolaca i studenata. Dolaze ovdje automobilima ili avionskim prijevozom za deset, dvadeset, pedeset eura. I traže isto toliko "skup" smještaj, ručak, večeru, što li već, jer jednostavno ne mogu platiti više.

image
 

Božidar Vukičević/Cropix


Ohrabreni najavama turističkog ljeta za pamćenje, cijene se pumpaju mimo svake ekonomske logike, ne razmišljajući da je pandemiji kraj i da su se putnici razmilili diljem svijeta, a ne samo Mediteranom.

Pa to što se tvrdi da je kava od četiri eura ništa, jer je u Italiji i Španjolskoj na nekim mjestima puno skuplja, bedastoća je. Niti naši gosti mogu platiti sve te cifretine za noćenje u studio apartmanima i po vilama za odmor koje bubamo, niti će to ikome dobra donijeti.

Na sve se strane već proširio glas da smo uvođenjem eura dobro poskupjeli. Osim toga, prije su se furešti još i mogli preračunati okrećući kune u euro, a sada im je iz prve sve jasno: domaći su se obahatili pa pomislili da su Dubrovnik i Split – Venecija i Beč, i da je sve po zlato.

Rezervacije ne idu kako se piše

Zato rezervacije ne idu ni izbliza onako dobro kao što se govori i piše. I već se pokazalo da podizanje cijena dvadeset posto u odnosu na lanjske ne drži vodu, jer je i naše turiste, u njihovim zemljama, iscrpila inflacija.

Jedva se nose s padom standarda, na knap su došli na odmor, a mi ih odlučili "oderati" da bi anulirali sve posljedice poskupljenja i po mogućnosti zaradili više nego u turistički berićetnoj 2022.?

image
 

Božidar Vukičević/Cropix

Ne obuzdamo li cijene i krenemo s valom akcija u turizmu, zapljusnut će nas val otkaza rezervacija. Umjesto da se prilagodimo našim europskim gostima koji čine većinu turista ovdje, a koji su, ponavljam, na svojoj koži također osjetili poskupljenja, ponašamo se kao da nas se to ne tiče. 

Zanemarujući to i činjenicu da smo prešli na euro, pa će gosti svaku uslugu ili robu nužno komparirati s cijenama kod kuće, mogli bismo uništiti sezonu 2023., iako je slutila na dobro.

Zato, pamet u glavu: prikočimo s cijenama. Jurimo prema provaliji.     

image
 

Božidar Vukičević/Cropix
       

30. rujan 2023 20:58