StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettek smo počeli

Izgleda kao da je sezona ljetnih superoluja tek počela: uskoro nam se vraćaju tuča, razorni vjetrovi i bujične poplave

Piše vijesti sd
23. srpnja 2023. - 16:14

Portal Severe Weather Europe za posljednji tjedan srpnja najavljuje nove ekstremne vremenske prilike s jakim tučama. Cijela Europa suočava se s razvojem novog velikog frontalnog sustava koji donosi nestabilnost vremena.

"Posljednja dva tjedna pokazala su neuobičajeni vremenski obrazac u srednjoj Europi. Brojne teške vremenske nepogode s tornadima, golemom tučom, iznenadnim poplavama i razornim vjetrovima razorile su alpsko područje, sjevernu Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i središnji Balkan. Slično vrijeme, uključujući vrlo veliku tuču, predviđa se od ponedjeljka do srijede, jer još jedan snažan i dubok frontalni val ulazi u pregrijanu zemlju", navodi Severe Weather Europe u tekstu kojeg potpisuje Marko Korosec.

Trenutačni obrazac nestaje ovog vikenda, no vremenski modeli ukazuju na dolazak novog frontalnog sustava u središnjoj Europi tijekom ponedjeljka. Nakon nedavnih vremenskih promjena, regija južnog Sredozemlja i dalje je vruća s velikom toplinskom kupolom. Toplina se širi prema sjeveru. Od ponedjeljka do srijede, očekuju nas oštre vremenske nepogode u središnjoj Europi, alpskom području, Italiji, te sjevernom i središnjem dijelu Balkanskog poluotoka. Snažni vjetrovi iz gornjih razina oblikovat će gornji val. Ova nestabilna atmosfera uzrokovat će ozbiljne vremenske nepogode, uključujući jake grmljavinske oluje, superćelije s ogromnom tučom, tornada, bujične poplave i razorne vjetrove.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Prije sedam dana SWE je objavio dugoročne prognoze o najjačem toplinskom valu koji će zahvatiti južnu Europu ovog ljeta. Španjolska i Italija zabilježile su nevjerojatnih +45 °C. No, nakon nekoliko dana, toplinski val postupno se smanjivao i do sredine tjedna potpuno nestao. Umjesto toga, područje Alpa i Italije, zajedno s zemljama Balkanskog poluotoka, suočilo se s višednevnim olujama koje su bile intenzivne i dugotrajne. Superćelije, velike grupe oluja i jakih udara vjetra uzrokovali su ozbiljne štete od tuče i vjetra.

Ističe se da su ozbiljni meteorološki događaji, kao što su ogromna tuča, razorni vjetrovi i iznenadne poplave, rezultat nestabilnosti i poremećaja u okolišu. Ključni sastojak za razvoj ovakvih ekstremnih vremenskih uvjeta je dostupna vlaga (maksimalna zasićenost zraka vlagom) u atmosferi. Topli zrak može sadržavati puno više vlage od hladnijeg zraka. Kada se kombinira s višim temperaturama, to stvara povećanu nestabilnost atmosfere. Ovaj mjesec smo svjedočili vrlo vlažnoj zračnoj masi, što je posljedica neuobičajeno visoke temperature Sredozemnog mora. Mnoge regije u ovom području imaju temperature vode od 27 °C do čak 30 °C, što dovodi do iznimno visokih točaka zasićenosti zraka. Nedavno su zabilježene izvanredne vrijednosti od 4-6 °C iznad prosječne temperature vode - rekordne vrijednosti za Sredozemno more.

image
Paun Paunovic/Cropix

SWE predviđa da će se ovi uvjeti zadržati u nadolazećim tjednima. 

"Pogledajmo kako će se ovaj tjedan razvijati novi moćni gornji val i frontalni sustav. Opći vremenski obrazac za zadnji tjedan srpnja postaje sve progresivniji nad Europom. S postupnim kolapsom toplinske kupole na jugu, velika i duboka sjevernoatlantska gornja jama izranja iznad kontinenta. Dok će se žarki toplinski val zadržati na krajnjem jugu Sredozemlja i Balkana, snažni gornji val zahvatit će kupolu sa sjevera. To dovodi do intenzivnog mlaza između obje značajke. Val će biti prilično neobičan za središnji ljetni mjesec, s dubokom jezgrom nad zapadnom Europom. Dakle, donošenje hladne morske zračne mase u ovaj dio Europe. Za nedjelju i ponedjeljak predviđa se prilično brz porast temperature uoči približavanja. Iako će ovaj toplinski val biti kratkog daha, temperature će se vratiti u srednje do više od 30 stupnjeva diljem sjeverne Italije i Balkana", piše SWE.

Analitičari dodaju da će srednje temperature ponovno biti značajno iznad uobičajenih vrijednosti, a prognozirane dnevne temperature će ostati na izrazito visokim razinama. Tako će južna Italija i južni Balkan biti pogođeni iznimno visokim temperaturama u ponedjeljak i utorak, s maksimalnim dnevnim vrijednostima od 40 do 46 °C u zemljama kao što su Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Bugarska i Grčka. Postoji ozbiljna opasnost od šumskih požara u Grčkoj i drugim dijelovima južnog Balkana zbog snažnih vjetrova koji dolaze s novim velikim frontalnim sustavom sa sjevera.

image


 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Kasnije u nedjelju navečer i tijekom ponedjeljka, gornji valovi i frontalni sustav će se proširiti na središnju Europu, a vjetrovi na višim nadmorskim visinama će se značajno pojačati, zbog pritiska koji potiskuje toplinski val na jugu Europe. Povećana vlaga i temperatura rosišta stvorit će visoku nestabilnost uz pomoć Ligurijskog zaljeva i tople vode Jadranskog mora.

Modeli prognoze pokazuju da će vrijednosti konvektivne raspoložive potencijalne energije (CAPE) doseći ekstremne vrijednosti, lokalno čak i premašujući 4000-5000 J/kg prema preciznom WRF vremenskom modelu visoke rezolucije. To ukazuje na izuzetno vlažnu zračnu masu u nižim slojevima atmosfere. Očekuje se nestabilno okruženje ispod brze zračne struje, posebno iz jugoistočne Francuske, južne Njemačke, alpskog područja i sjeverne Italije.

Sveukupno, postoji visoki rizik od nastanka snažnih vremenskih nepogoda na ovim područjima jer će se gotovo savršeno preklapati ekstremno smicanje i nestabilnost atmosfere. Dugotrajne superćelijske oluje s velikom tučom, razornim vjetrovima i tornadima bit će vrlo moguće.

U utorak, frontalni sustav će se premjestiti prema istoku, što će uzrokovati loše vremenske uvjete i pojavu jakih grmljavinskih oluja. Prognoze pokazuju da će se stvoriti izuzetno nestabilno okruženje s ekstremnim vrijednostima smicanja vjetra od 60-80 čvorova i vrlo visokom do ekstremnom nestabilnosti (3000 do 5000 J/kg MLCAPE), zajedno s helikitetom relativne oluje.

image
Damjan Tadic/Cropix

Posebno označeno područje žutom bojom pokazuje da će u utorak biti najveći potencijal i najbolje preklapanje teških vremenskih uvjeta. Pod ovakvim uvjetima, razvit će se snažne rotirajuće oluje, slično onima iz ponedjeljka. Stoga će dugotrajne superćelijske oluje s velikom tučom, razornim vjetrovima i tornadima biti moguće na Balkanskom poluotoku i duž istočnog Jadrana.

Iznimno snažni vjetrovi mogli bi izazvati ozljede i značajnu štetu na drveću, slično onome što smo vidjeli prošlog tjedna. Niz uzastopnih oluja i konvektivnih sustava prouzročit će intenzivne pljuskove i iznenadne poplave, posebno na složenom terenu Alpa.

Frontalni sustav nastavit će se kretati prema istoku i u srijedu, vjerojatno donoseći dodatne jake grmljavinske oluje na jugu i istoku Balkanskog poluotoka te istočnoj Europi, posebno u zemljama kao što su Srbija, Rumunjska, Ukrajina i Moldavija. Stoga, valja biti na oprezu zbog potencijalno opasnih vremenskih uvjeta u ponedjeljak i utorak.

28. travanj 2024 00:12