stdClass Object ( [id] => 1170856 [title] => Iz Crnog mora lete rakete, žestoke borbe na ulicama Kijeva, Ukrajina pruža snažan otpor. Zelenski odbio ponudu SAD-a da ga evakuiraju [alias] => iz-crnog-mora-lete-rakete-zestoke-borbe-na-ulicama-kijeva-ukrajina-pruza-snazan-otpor-zelenski-odbio-ponudu-sad-a-da-ga-evakuiraju [catid] => 330 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

8:38 Iako rusko ministarstvo obrane tvrdi da je zauzelo grad Melitopolj, gradonačelnik toga grada, prema pisanju britanskog Guardiana, tvrdi da ga još uvijek kontroliraju ukrajinske snage. I u britanskoj vladi tvrde da, prema njihovima informacijama, ruska tvrdnja o zauzimanju Melitopolja nije točna te da im cjelokupna invazija na Ukrajinu ne ide prema planu.

8:29 Što, dakle, želi Putin? Modele i mehanizme 19. stoljeća, dogovore velikih sila u kojima Putinu u Moskvu ne dolazi češki premijer kao predsjedavajući EU ili ga proziva glavni tajnik UN-a koji je iz Portugala. On, veliki i jedini, razgovara s Parizom, Berlinom, Washingtonom, Pekingom...

8:17 Ruska vojska uništila je 821 objekt ukrajinske vojne infrastrukture, izjavio je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Kako je precizirao, uništeno je 14 vojnih aerodroma, 19 komunikacijskih punktova, 24 sustava protuzračne obrane S-300 i "Osa", kao i 48 radiolokacijskih stanica.

Istovremeno, ruska vojska oborila je sedam borbenih aviona ukrajinske vojske, sedam helikoptera i devet dronova.

Kada je riječ o kopnenoj vojsci, ruske snage eliminirale su 87 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila, 28 raketnih lansera, kao i 118 jedinica motoriziranih brigada.

Također, ruska vojska je uništila i osam borbenih brodova ukrajinske mornarice, tvrdi glasnogovornik Konašenkov.

8:10 Jugozapadno predgrađe Kijeva jutros su pogodila dva projektila, izvijestila je agencija Reuters. Jedna raketa je pala u relativnoj blizini civilnog aerodroma, odakle stiže i snimka jedne stambene zgrade koja je pretrpjela oštećenja nakon navodnog pogotka.

Kako javlja BBC, autentičnost snimke koja se masovno dijeli po društvenim mrežama zasad nije potvrđena.

---

---

7:51 Ruske trupe su osvojile grad Melitopolj na jugoistoku Ukrajine, objavila je ruska agencija Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo obrane koje je potvrdilo da su tijekom noći korišteni projektili lansirani s brodova i iz aviona.

7:49 Ruske snage pokrenule su u subotu koordinirane raketne i topničke napade na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, gdje je izbila pucnjava u blizini vladinih zgrada u središtu grada, rekli su vojni dužnosnici i očevici, prenose agencije.

Ukrajinske vlasti pozvale su građane da pomognu u obrani Kijeva od napredovanja ruskih snaga koje su izvršile invaziju u četvrtak u najgoroj europskoj sigurnosnoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća, prenosi Reuters.

Ali čak i dok su borbe postajale sve intenzivnije, ruska i ukrajinska vlada signalizirale su otvorenost za pregovore, nudeći prvi tračak nade za diplomaciju otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju.

U Kijevu su eksplodirale topničke granate, rekao je Reutersov svjedok. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruske snage ispalile krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumi, Poltavu i Mariupolj te da su se vodile teške borbe u blizini grada Mariupolja na jugu zemlje.

Zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga ranije je izvijestilo o teškim borbama u blizini zračne baze u Vasilkivu jugozapadno od glavnog grada, za koju je kazalo da je bila napadnuta od strane ruskih padobranaca.

Mikhailo Podoljak, savjetnik ureda predsjednika, rekao je da je situacija u Kijevu i njegovim predgrađima pod kontrolom. "Postoje slučajevi ruskih diverzantskih i izviđačkih skupina koje rade u gradu, policija i snage samoobrane učinkovito im se suprotstavljaju", rekao je Podoljak.

Ministarstvo obrane poručilo je stanovnicima Kijeva da naprave molotovljeve koktele kako bi odbili napadače.

7:38  'Novi dan na diplomatskoj bojišnici započeo je mojim razgovorom s Emanuelom Macronom. Oružje i oprema od naših partnera stiže u Ukrajinu. Antiratna koalicija funkcionira!', objavio je ukrajinski predsjednik Zelenski na svom Twitteru.

---

---

7:34 Ukrajinski predsjednik je objavio video iz centra Kijeva, poručivši da se Ukrajinci neće predati. Više pročitajte OVDJE.

7:08 Ruske su snage navodno s brodova na Crnom moru lansirale projektile kojima gađaju Ukrajinu, javlja BBC. Stižu i izvješća o nizu zračnih napada na više lokacija diljem države. Područja u blizini Sumija, Poltave i Mariupolja pogođena su u zračnim napadima, prenosi Reuters.

U većem broju gradova u jutarnjim su se satima oglasile sirene za uzbunu, uključujući Lavov, Lutsk, Uman i Rivne. U Kijevu se s izlaskom sunca situacija ponešto primirila.

7:02 Ukrajinska vojska objavila je da je ruskim snagama nanijela ozbiljne gubitke u dosadašnjim borbama. U priopćenju objavljenom u subotu ujutro tvrdi da je više od 3.500 ruskih vojnika poginulo, a gotovo 200 je zarobljeno. Tvrde i da su oborili 14 ruskih aviona i 8 helikoptera te da su uništili 102 tenka. Ove brojke nije bilo moguće neovisno potvrditi, a ruska strana dosad uopće nije izvještavala o vlastitim gubicima.

6:57 Ruske postrojbe napale su vojnu bazu smještenu na glavnoj aveniji u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, ali je napad odbijen, priopćila je rano u subotu ukrajinska vojska.

Odvojeno, ukrajinska agencija Interfax objavila je kako ruski vojnici pokušavaju zauzeti jednu od gradskih stanica za proizvodnju električne energije.

Nekoliko sati ranije ukrajinski predsjednik Zelenski predvidio je da će ruske postrojbe izvesti napadaj tijekom noći.

"Ruski vojni kriminalci napali su jednu od vojnih postrojba u Kijevu na Aveniji pobjede. Napad je odbijen", objavile su ukrajinske oružane snage na engleskom jeziku na Facebooku.

Nisu objavljeni nikakvi detalji pa se izvješće nije moglo odmah potvrditi. Avenija Peremohy ili Victory nalazi se zapadno od središta Kijeva

6: 50 Eksplozije i borbe potresle su istok, zapad i jug Kijeva, gdje se ruski napad nastavio preko noći u opsadi koja je očito usmjerena na zauzimanje grada.

Stanovnici se skrivaju u skloništima i podzemnim stanicama. Navodno je jedna žena rodila u jednom od skloništa gdje se skrivala s drugim stanovnicima, prenosi Jutarnji.hr.

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je civile u Kijevu da se borbe vode na ulicama.

U objavi na Facebooku Ministarstvo piše:

"Na ulicama našeg grada vode se aktivne borbe. Molimo ostanite mirni i maksimalno oprezni! Ako ste u skloništu, ne izlazite.

Ako ste kod kuće - ne prilazite prozorima, ne idite na balkone. Sakrijte se u zatvorenom prostoru, na primjer u kupaonici i pokrijte se nečim što će spriječiti ozljede od krhotina. Ako čujete sirene - odmah idite do najbližeg skloništa!"

6:45 Iako je Zelenski najavio najtežu noć, do pada Kijeva još nije došlo. On je tijekom noći, kako javlja agencija AP, odbio američku ponudu da ga evakuiraju iz Kijeva.

- Borba se odvija tu. Treba mi municija, a ne prijevoz, poručio je Zelenski čije je riječi AP-u prenio jedan neimenovani američki dužnosnik.

- Više od 50.000 ukrajinskih izbjeglica pobjeglo je iz svoje zemlje u manje od 48 sati - većina u Poljsku i Moldaviju, rekao je čelnik UN-ove agencije za izbjeglice Filippo Grandi, dodajući da se 'mnogo više njih kreće prema njezinim granicama'.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage preuzele kontrolu nad strateškim aerodromom u Hostomelu na sjeverozapadu, dok su stanovnici u Obolonu, oko deset kilometara sjeverno od centra Kijeva, snimili ruske tenkove.

6:30 Ukrajinska vojska tvrdi da je blizu Kijeva srušila ruski vojni transportni zrakoplov Iljušin-76 koji je prevozio ruske padobranace. 

Zapovjednik ukrajinskog glavnog stožera Valerij Zalužni na Twitteru je objavio da je veliki višenamjenski Iljušin srušen pokraj grada Vasilkiva, tridesetak kilometara od Kijeva. 

BBC i strane agencije nisu mogle potvrditi tu informaciju. 

Putin pozvao na vojni puč

Vladimir Putin pozvao je u petak ukrajinsku vojsku da svrgne svoje vodstvo, koje je označio kao 'bandu narkomana i neonacista koji su se smjestili u Kijevu i uzeli za taoce cijeli ukrajinski narod'.

Ugledni Rusi pridružili su se prosvjedima u Rusiji ili su se izjasnili protiv invazije, a najmanje 1800 ljo nudi je uhićena antiratnim skupovima. Među njima su pop zvijezde, voditelji emisija i novinski dopisnici koji su izašli u javnost unatoč profesionalnim i osobnim rizicima koje nosi neslaganje s Putinom.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je da je ruski 'amfibijski napad' pokrenut na Mariupolj, obalni grad na jugoistoku Ukrajine.

Reuters sugerira da bi Rusija mogla biti isključena iz globalnog sustava bankovnog plaćanja Swift - korak koji su neke zemlje oklijevale poduzeti. Između ostalih sankcija, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule su zamrzavanje imovine Vladimira Putina i njegovog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u inozemstvu - što je simbolično, no potez je uslijedio nakon poziva na akciju Volodimira Zelenskog koji je rekao: 'Kada bombe padaju na Kijev, to se događa u Europi, ne samo u Ukrajini. Kada projektili ubijaju naše ljude, oni ubijaju sve Europljane.'

NATO će rasporediti dodatne trupe u zemlje istočne Europe koje su dio saveza, rekao je njegov glavni tajnik Jens Stoltenberg. Britanski ministri upozorili su da neće biti snaga koje idu u samu Ukrajinu kako bi se izbjegao 'egzistencijalni' rat između Rusije i Zapada.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Za rezoluciju je glasovalo 11 država članica, tri su bile suzdržane (Kina, Indija i UAE), a jedna je bila protiv (Rusija). Kako je Rusija uložila veto, rezolucija nije potvrđena.

---------------

O dosadašnjem tijeku invazije na Ukrajinu pročitajte OVDJE.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruska invazija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ruska invazija 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-26 07:50:58 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD, Hina, Jutarnji.hr [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-26 07:56:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-26 07:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 67 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 330 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => vijesti, hrvatska, svijet [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska i svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/26\/21068264.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1116","hd_21068264_1920.jpg":"1920x1080","k_21068264_1280.jpg":"1280x1280","k_21068264_1024.jpg":"1024x1024","k_21068264_640.jpg":"640x640","k_21068264_480.jpg":"480x480","k_21068264_340.jpg":"340x340","k_21068264_220.jpg":"220x220","o_21068264_1280.jpg":"1280x744","o_21068264_1024.jpg":"1024x595","o_21068264_640.jpg":"640x372","o_21068264_480.jpg":"480x279","o_21068264_340.jpg":"340x197","o_21068264_220.jpg":"220x127","h_21068264_1280.jpg":"1280x854","h_21068264_1024.jpg":"1024x683","h_21068264_640.jpg":"640x427","h_21068264_480.jpg":"480x320","h_21068264_340.jpg":"340x227","h_21068264_220.jpg":"220x147","pp_21068264_1280.jpg":"1006x1280","pp_21068264_1024.jpg":"805x1024","pp_21068264_640.jpg":"503x640","pp_21068264_480.jpg":"377x480","pp_21068264_340.jpg":"267x340","pp_21068264_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 330 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15489334 Threads: 9 Questions: 3201696044 Slow queries: 7207727 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236008346 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 330 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) ) [link] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet/iz-crnog-mora-lete-rakete-zestoke-borbe-na-ulicama-kijeva-ukrajina-pruza-snazan-otpor-zelenski-odbio-ponudu-sad-a-da-ga-evakuiraju-1170856 [printLink] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet/iz-crnog-mora-lete-rakete-zestoke-borbe-na-ulicama-kijeva-ukrajina-pruza-snazan-otpor-zelenski-odbio-ponudu-sad-a-da-ga-evakuiraju-1170856?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668429 [name] => invazija na ukrajinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 07:58:08 [main_article_id] => 0 [alias] => invazija-na-ukrajinu [link] => /tag/invazija-na-ukrajinu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruska invazija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iz Crnog mora lete rakete, žestoke borbe na ulicama Kijeva, Ukrajina pruža snažan otpor. Zelenski odbio ponudu SAD-a da ga evakuiraju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-15-46-30-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/26/21068264.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/26/21068264.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

8:38 Iako rusko ministarstvo obrane tvrdi da je zauzelo grad Melitopolj, gradonačelnik toga grada, prema pisanju britanskog Guardiana, tvrdi da ga još uvijek kontroliraju ukrajinske snage. I u britanskoj vladi tvrde da, prema njihovima informacijama, ruska tvrdnja o zauzimanju Melitopolja nije točna te da im cjelokupna invazija na Ukrajinu ne ide prema planu.

8:29 Što, dakle, želi Putin? Modele i mehanizme 19. stoljeća, dogovore velikih sila u kojima Putinu u Moskvu ne dolazi češki premijer kao predsjedavajući EU ili ga proziva glavni tajnik UN-a koji je iz Portugala. On, veliki i jedini, razgovara s Parizom, Berlinom, Washingtonom, Pekingom...

8:17 Ruska vojska uništila je 821 objekt ukrajinske vojne infrastrukture, izjavio je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Kako je precizirao, uništeno je 14 vojnih aerodroma, 19 komunikacijskih punktova, 24 sustava protuzračne obrane S-300 i "Osa", kao i 48 radiolokacijskih stanica.

Istovremeno, ruska vojska oborila je sedam borbenih aviona ukrajinske vojske, sedam helikoptera i devet dronova.

Kada je riječ o kopnenoj vojsci, ruske snage eliminirale su 87 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila, 28 raketnih lansera, kao i 118 jedinica motoriziranih brigada.

Također, ruska vojska je uništila i osam borbenih brodova ukrajinske mornarice, tvrdi glasnogovornik Konašenkov.

8:10 Jugozapadno predgrađe Kijeva jutros su pogodila dva projektila, izvijestila je agencija Reuters. Jedna raketa je pala u relativnoj blizini civilnog aerodroma, odakle stiže i snimka jedne stambene zgrade koja je pretrpjela oštećenja nakon navodnog pogotka.

Kako javlja BBC, autentičnost snimke koja se masovno dijeli po društvenim mrežama zasad nije potvrđena.

---

---

7:51 Ruske trupe su osvojile grad Melitopolj na jugoistoku Ukrajine, objavila je ruska agencija Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo obrane koje je potvrdilo da su tijekom noći korišteni projektili lansirani s brodova i iz aviona.

7:49 Ruske snage pokrenule su u subotu koordinirane raketne i topničke napade na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, gdje je izbila pucnjava u blizini vladinih zgrada u središtu grada, rekli su vojni dužnosnici i očevici, prenose agencije.

Ukrajinske vlasti pozvale su građane da pomognu u obrani Kijeva od napredovanja ruskih snaga koje su izvršile invaziju u četvrtak u najgoroj europskoj sigurnosnoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća, prenosi Reuters.

Ali čak i dok su borbe postajale sve intenzivnije, ruska i ukrajinska vlada signalizirale su otvorenost za pregovore, nudeći prvi tračak nade za diplomaciju otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju.

U Kijevu su eksplodirale topničke granate, rekao je Reutersov svjedok. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruske snage ispalile krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumi, Poltavu i Mariupolj te da su se vodile teške borbe u blizini grada Mariupolja na jugu zemlje.

Zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga ranije je izvijestilo o teškim borbama u blizini zračne baze u Vasilkivu jugozapadno od glavnog grada, za koju je kazalo da je bila napadnuta od strane ruskih padobranaca.

Mikhailo Podoljak, savjetnik ureda predsjednika, rekao je da je situacija u Kijevu i njegovim predgrađima pod kontrolom. "Postoje slučajevi ruskih diverzantskih i izviđačkih skupina koje rade u gradu, policija i snage samoobrane učinkovito im se suprotstavljaju", rekao je Podoljak.

Ministarstvo obrane poručilo je stanovnicima Kijeva da naprave molotovljeve koktele kako bi odbili napadače.

7:38  'Novi dan na diplomatskoj bojišnici započeo je mojim razgovorom s Emanuelom Macronom. Oružje i oprema od naših partnera stiže u Ukrajinu. Antiratna koalicija funkcionira!', objavio je ukrajinski predsjednik Zelenski na svom Twitteru.

---

---

7:34 Ukrajinski predsjednik je objavio video iz centra Kijeva, poručivši da se Ukrajinci neće predati. Više pročitajte OVDJE.

7:08 Ruske su snage navodno s brodova na Crnom moru lansirale projektile kojima gađaju Ukrajinu, javlja BBC. Stižu i izvješća o nizu zračnih napada na više lokacija diljem države. Područja u blizini Sumija, Poltave i Mariupolja pogođena su u zračnim napadima, prenosi Reuters.

U većem broju gradova u jutarnjim su se satima oglasile sirene za uzbunu, uključujući Lavov, Lutsk, Uman i Rivne. U Kijevu se s izlaskom sunca situacija ponešto primirila.

7:02 Ukrajinska vojska objavila je da je ruskim snagama nanijela ozbiljne gubitke u dosadašnjim borbama. U priopćenju objavljenom u subotu ujutro tvrdi da je više od 3.500 ruskih vojnika poginulo, a gotovo 200 je zarobljeno. Tvrde i da su oborili 14 ruskih aviona i 8 helikoptera te da su uništili 102 tenka. Ove brojke nije bilo moguće neovisno potvrditi, a ruska strana dosad uopće nije izvještavala o vlastitim gubicima.

6:57 Ruske postrojbe napale su vojnu bazu smještenu na glavnoj aveniji u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, ali je napad odbijen, priopćila je rano u subotu ukrajinska vojska.

Odvojeno, ukrajinska agencija Interfax objavila je kako ruski vojnici pokušavaju zauzeti jednu od gradskih stanica za proizvodnju električne energije.

Nekoliko sati ranije ukrajinski predsjednik Zelenski predvidio je da će ruske postrojbe izvesti napadaj tijekom noći.

"Ruski vojni kriminalci napali su jednu od vojnih postrojba u Kijevu na Aveniji pobjede. Napad je odbijen", objavile su ukrajinske oružane snage na engleskom jeziku na Facebooku.

Nisu objavljeni nikakvi detalji pa se izvješće nije moglo odmah potvrditi. Avenija Peremohy ili Victory nalazi se zapadno od središta Kijeva

6: 50 Eksplozije i borbe potresle su istok, zapad i jug Kijeva, gdje se ruski napad nastavio preko noći u opsadi koja je očito usmjerena na zauzimanje grada.

Stanovnici se skrivaju u skloništima i podzemnim stanicama. Navodno je jedna žena rodila u jednom od skloništa gdje se skrivala s drugim stanovnicima, prenosi Jutarnji.hr.

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je civile u Kijevu da se borbe vode na ulicama.

U objavi na Facebooku Ministarstvo piše:

"Na ulicama našeg grada vode se aktivne borbe. Molimo ostanite mirni i maksimalno oprezni! Ako ste u skloništu, ne izlazite.

Ako ste kod kuće - ne prilazite prozorima, ne idite na balkone. Sakrijte se u zatvorenom prostoru, na primjer u kupaonici i pokrijte se nečim što će spriječiti ozljede od krhotina. Ako čujete sirene - odmah idite do najbližeg skloništa!"

6:45 Iako je Zelenski najavio najtežu noć, do pada Kijeva još nije došlo. On je tijekom noći, kako javlja agencija AP, odbio američku ponudu da ga evakuiraju iz Kijeva.

- Borba se odvija tu. Treba mi municija, a ne prijevoz, poručio je Zelenski čije je riječi AP-u prenio jedan neimenovani američki dužnosnik.

- Više od 50.000 ukrajinskih izbjeglica pobjeglo je iz svoje zemlje u manje od 48 sati - većina u Poljsku i Moldaviju, rekao je čelnik UN-ove agencije za izbjeglice Filippo Grandi, dodajući da se 'mnogo više njih kreće prema njezinim granicama'.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage preuzele kontrolu nad strateškim aerodromom u Hostomelu na sjeverozapadu, dok su stanovnici u Obolonu, oko deset kilometara sjeverno od centra Kijeva, snimili ruske tenkove.

6:30 Ukrajinska vojska tvrdi da je blizu Kijeva srušila ruski vojni transportni zrakoplov Iljušin-76 koji je prevozio ruske padobranace. 

Zapovjednik ukrajinskog glavnog stožera Valerij Zalužni na Twitteru je objavio da je veliki višenamjenski Iljušin srušen pokraj grada Vasilkiva, tridesetak kilometara od Kijeva. 

BBC i strane agencije nisu mogle potvrditi tu informaciju. 

Putin pozvao na vojni puč

Vladimir Putin pozvao je u petak ukrajinsku vojsku da svrgne svoje vodstvo, koje je označio kao 'bandu narkomana i neonacista koji su se smjestili u Kijevu i uzeli za taoce cijeli ukrajinski narod'.

Ugledni Rusi pridružili su se prosvjedima u Rusiji ili su se izjasnili protiv invazije, a najmanje 1800 ljo nudi je uhićena antiratnim skupovima. Među njima su pop zvijezde, voditelji emisija i novinski dopisnici koji su izašli u javnost unatoč profesionalnim i osobnim rizicima koje nosi neslaganje s Putinom.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je da je ruski 'amfibijski napad' pokrenut na Mariupolj, obalni grad na jugoistoku Ukrajine.

Reuters sugerira da bi Rusija mogla biti isključena iz globalnog sustava bankovnog plaćanja Swift - korak koji su neke zemlje oklijevale poduzeti. Između ostalih sankcija, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule su zamrzavanje imovine Vladimira Putina i njegovog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u inozemstvu - što je simbolično, no potez je uslijedio nakon poziva na akciju Volodimira Zelenskog koji je rekao: 'Kada bombe padaju na Kijev, to se događa u Europi, ne samo u Ukrajini. Kada projektili ubijaju naše ljude, oni ubijaju sve Europljane.'

NATO će rasporediti dodatne trupe u zemlje istočne Europe koje su dio saveza, rekao je njegov glavni tajnik Jens Stoltenberg. Britanski ministri upozorili su da neće biti snaga koje idu u samu Ukrajinu kako bi se izbjegao 'egzistencijalni' rat između Rusije i Zapada.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Za rezoluciju je glasovalo 11 država članica, tri su bile suzdržane (Kina, Indija i UAE), a jedna je bila protiv (Rusija). Kako je Rusija uložila veto, rezolucija nije potvrđena.

---------------

O dosadašnjem tijeku invazije na Ukrajinu pročitajte OVDJE.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet/iz-crnog-mora-lete-rakete-zestoke-borbe-na-ulicama-kijeva-ukrajina-pruza-snazan-otpor-zelenski-odbio-ponudu-sad-a-da-ga-evakuiraju-1170856 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3c3a1ac3dee010d25243bdec32538598b4ee1f6c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iz+Crnog+mora+lete+rakete%2C+%C5%BEestoke+borbe+na+ulicama+Kijeva%2C+Ukrajina+pru%C5%BEa+sna%C5%BEan+otpor.+Zelenski+odbio+ponudu+SAD-a+da+ga+evakuiraju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fiz-crnog-mora-lete-rakete-zestoke-borbe-na-ulicama-kijeva-ukrajina-pruza-snazan-otpor-zelenski-odbio-ponudu-sad-a-da-ga-evakuiraju-1170856 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fiz-crnog-mora-lete-rakete-zestoke-borbe-na-ulicama-kijeva-ukrajina-pruza-snazan-otpor-zelenski-odbio-ponudu-sad-a-da-ga-evakuiraju-1170856 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ruska invazija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetruska invazija

Iz Crnog mora lete rakete, žestoke borbe na ulicama Kijeva, Ukrajina pruža snažan otpor. Zelenski odbio ponudu SAD-a da ga evakuiraju

Piše PSD, Hina, Jutarnji.hr
26. veljače 2022. - 08:40

8:38 Iako rusko ministarstvo obrane tvrdi da je zauzelo grad Melitopolj, gradonačelnik toga grada, prema pisanju britanskog Guardiana, tvrdi da ga još uvijek kontroliraju ukrajinske snage. I u britanskoj vladi tvrde da, prema njihovima informacijama, ruska tvrdnja o zauzimanju Melitopolja nije točna te da im cjelokupna invazija na Ukrajinu ne ide prema planu.

8:29 Što, dakle, želi Putin? Modele i mehanizme 19. stoljeća, dogovore velikih sila u kojima Putinu u Moskvu ne dolazi češki premijer kao predsjedavajući EU ili ga proziva glavni tajnik UN-a koji je iz Portugala. On, veliki i jedini, razgovara s Parizom, Berlinom, Washingtonom, Pekingom...

8:17 Ruska vojska uništila je 821 objekt ukrajinske vojne infrastrukture, izjavio je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Kako je precizirao, uništeno je 14 vojnih aerodroma, 19 komunikacijskih punktova, 24 sustava protuzračne obrane S-300 i "Osa", kao i 48 radiolokacijskih stanica.

Istovremeno, ruska vojska oborila je sedam borbenih aviona ukrajinske vojske, sedam helikoptera i devet dronova.

Kada je riječ o kopnenoj vojsci, ruske snage eliminirale su 87 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila, 28 raketnih lansera, kao i 118 jedinica motoriziranih brigada.

Također, ruska vojska je uništila i osam borbenih brodova ukrajinske mornarice, tvrdi glasnogovornik Konašenkov.

8:10 Jugozapadno predgrađe Kijeva jutros su pogodila dva projektila, izvijestila je agencija Reuters. Jedna raketa je pala u relativnoj blizini civilnog aerodroma, odakle stiže i snimka jedne stambene zgrade koja je pretrpjela oštećenja nakon navodnog pogotka.

Kako javlja BBC, autentičnost snimke koja se masovno dijeli po društvenim mrežama zasad nije potvrđena.

7:51 Ruske trupe su osvojile grad Melitopolj na jugoistoku Ukrajine, objavila je ruska agencija Interfax pozivajući se na rusko ministarstvo obrane koje je potvrdilo da su tijekom noći korišteni projektili lansirani s brodova i iz aviona.

7:49 Ruske snage pokrenule su u subotu koordinirane raketne i topničke napade na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, gdje je izbila pucnjava u blizini vladinih zgrada u središtu grada, rekli su vojni dužnosnici i očevici, prenose agencije.

Ukrajinske vlasti pozvale su građane da pomognu u obrani Kijeva od napredovanja ruskih snaga koje su izvršile invaziju u četvrtak u najgoroj europskoj sigurnosnoj krizi u posljednjih nekoliko desetljeća, prenosi Reuters.

Ali čak i dok su borbe postajale sve intenzivnije, ruska i ukrajinska vlada signalizirale su otvorenost za pregovore, nudeći prvi tračak nade za diplomaciju otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju.

U Kijevu su eksplodirale topničke granate, rekao je Reutersov svjedok. Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ruske snage ispalile krstareće rakete iz Crnog mora na gradove Sumi, Poltavu i Mariupolj te da su se vodile teške borbe u blizini grada Mariupolja na jugu zemlje.

Zapovjedništvo ukrajinskih zračnih snaga ranije je izvijestilo o teškim borbama u blizini zračne baze u Vasilkivu jugozapadno od glavnog grada, za koju je kazalo da je bila napadnuta od strane ruskih padobranaca.

Mikhailo Podoljak, savjetnik ureda predsjednika, rekao je da je situacija u Kijevu i njegovim predgrađima pod kontrolom. "Postoje slučajevi ruskih diverzantskih i izviđačkih skupina koje rade u gradu, policija i snage samoobrane učinkovito im se suprotstavljaju", rekao je Podoljak.

Ministarstvo obrane poručilo je stanovnicima Kijeva da naprave molotovljeve koktele kako bi odbili napadače.

7:38  'Novi dan na diplomatskoj bojišnici započeo je mojim razgovorom s Emanuelom Macronom. Oružje i oprema od naših partnera stiže u Ukrajinu. Antiratna koalicija funkcionira!', objavio je ukrajinski predsjednik Zelenski na svom Twitteru.

7:34 Ukrajinski predsjednik je objavio video iz centra Kijeva, poručivši da se Ukrajinci neće predati. Više pročitajte OVDJE.

7:08 Ruske su snage navodno s brodova na Crnom moru lansirale projektile kojima gađaju Ukrajinu, javlja BBC. Stižu i izvješća o nizu zračnih napada na više lokacija diljem države. Područja u blizini Sumija, Poltave i Mariupolja pogođena su u zračnim napadima, prenosi Reuters.

U većem broju gradova u jutarnjim su se satima oglasile sirene za uzbunu, uključujući Lavov, Lutsk, Uman i Rivne. U Kijevu se s izlaskom sunca situacija ponešto primirila.

7:02 Ukrajinska vojska objavila je da je ruskim snagama nanijela ozbiljne gubitke u dosadašnjim borbama. U priopćenju objavljenom u subotu ujutro tvrdi da je više od 3.500 ruskih vojnika poginulo, a gotovo 200 je zarobljeno. Tvrde i da su oborili 14 ruskih aviona i 8 helikoptera te da su uništili 102 tenka. Ove brojke nije bilo moguće neovisno potvrditi, a ruska strana dosad uopće nije izvještavala o vlastitim gubicima.

6:57 Ruske postrojbe napale su vojnu bazu smještenu na glavnoj aveniji u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu, ali je napad odbijen, priopćila je rano u subotu ukrajinska vojska.

Odvojeno, ukrajinska agencija Interfax objavila je kako ruski vojnici pokušavaju zauzeti jednu od gradskih stanica za proizvodnju električne energije.

Nekoliko sati ranije ukrajinski predsjednik Zelenski predvidio je da će ruske postrojbe izvesti napadaj tijekom noći.

"Ruski vojni kriminalci napali su jednu od vojnih postrojba u Kijevu na Aveniji pobjede. Napad je odbijen", objavile su ukrajinske oružane snage na engleskom jeziku na Facebooku.

Nisu objavljeni nikakvi detalji pa se izvješće nije moglo odmah potvrditi. Avenija Peremohy ili Victory nalazi se zapadno od središta Kijeva

6: 50 Eksplozije i borbe potresle su istok, zapad i jug Kijeva, gdje se ruski napad nastavio preko noći u opsadi koja je očito usmjerena na zauzimanje grada.

Stanovnici se skrivaju u skloništima i podzemnim stanicama. Navodno je jedna žena rodila u jednom od skloništa gdje se skrivala s drugim stanovnicima, prenosi Jutarnji.hr.

Ukrajinsko Ministarstvo unutarnjih poslova upozorilo je civile u Kijevu da se borbe vode na ulicama.

U objavi na Facebooku Ministarstvo piše:

"Na ulicama našeg grada vode se aktivne borbe. Molimo ostanite mirni i maksimalno oprezni! Ako ste u skloništu, ne izlazite.

Ako ste kod kuće - ne prilazite prozorima, ne idite na balkone. Sakrijte se u zatvorenom prostoru, na primjer u kupaonici i pokrijte se nečim što će spriječiti ozljede od krhotina. Ako čujete sirene - odmah idite do najbližeg skloništa!"

6:45 Iako je Zelenski najavio najtežu noć, do pada Kijeva još nije došlo. On je tijekom noći, kako javlja agencija AP, odbio američku ponudu da ga evakuiraju iz Kijeva.

- Borba se odvija tu. Treba mi municija, a ne prijevoz, poručio je Zelenski čije je riječi AP-u prenio jedan neimenovani američki dužnosnik.

- Više od 50.000 ukrajinskih izbjeglica pobjeglo je iz svoje zemlje u manje od 48 sati - većina u Poljsku i Moldaviju, rekao je čelnik UN-ove agencije za izbjeglice Filippo Grandi, dodajući da se 'mnogo više njih kreće prema njezinim granicama'.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage preuzele kontrolu nad strateškim aerodromom u Hostomelu na sjeverozapadu, dok su stanovnici u Obolonu, oko deset kilometara sjeverno od centra Kijeva, snimili ruske tenkove.

6:30 Ukrajinska vojska tvrdi da je blizu Kijeva srušila ruski vojni transportni zrakoplov Iljušin-76 koji je prevozio ruske padobranace. 

Zapovjednik ukrajinskog glavnog stožera Valerij Zalužni na Twitteru je objavio da je veliki višenamjenski Iljušin srušen pokraj grada Vasilkiva, tridesetak kilometara od Kijeva. 

BBC i strane agencije nisu mogle potvrditi tu informaciju. 

Putin pozvao na vojni puč

Vladimir Putin pozvao je u petak ukrajinsku vojsku da svrgne svoje vodstvo, koje je označio kao 'bandu narkomana i neonacista koji su se smjestili u Kijevu i uzeli za taoce cijeli ukrajinski narod'.

Ugledni Rusi pridružili su se prosvjedima u Rusiji ili su se izjasnili protiv invazije, a najmanje 1800 ljo nudi je uhićena antiratnim skupovima. Među njima su pop zvijezde, voditelji emisija i novinski dopisnici koji su izašli u javnost unatoč profesionalnim i osobnim rizicima koje nosi neslaganje s Putinom.

Američko ministarstvo obrane priopćilo je da je ruski 'amfibijski napad' pokrenut na Mariupolj, obalni grad na jugoistoku Ukrajine.

Reuters sugerira da bi Rusija mogla biti isključena iz globalnog sustava bankovnog plaćanja Swift - korak koji su neke zemlje oklijevale poduzeti. Između ostalih sankcija, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule su zamrzavanje imovine Vladimira Putina i njegovog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u inozemstvu - što je simbolično, no potez je uslijedio nakon poziva na akciju Volodimira Zelenskog koji je rekao: 'Kada bombe padaju na Kijev, to se događa u Europi, ne samo u Ukrajini. Kada projektili ubijaju naše ljude, oni ubijaju sve Europljane.'

NATO će rasporediti dodatne trupe u zemlje istočne Europe koje su dio saveza, rekao je njegov glavni tajnik Jens Stoltenberg. Britanski ministri upozorili su da neće biti snaga koje idu u samu Ukrajinu kako bi se izbjegao 'egzistencijalni' rat između Rusije i Zapada.

Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo je rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Za rezoluciju je glasovalo 11 država članica, tri su bile suzdržane (Kina, Indija i UAE), a jedna je bila protiv (Rusija). Kako je Rusija uložila veto, rezolucija nije potvrđena.

---------------

O dosadašnjem tijeku invazije na Ukrajinu pročitajte OVDJE.

18. svibanj 2024 17:46