StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSmokvica Vela

Ivica Todorić ostaje bez svog otoka: država će ga deložirati s dalmatinskog škoja i zabraniti pristup građanima

Piše JL
28. kolovoza 2017. - 16:16

Ivica Todorić i njegova obitelj ovo su ljeto, po svemu sudeći, imali zadnji put priliku odmarati se na otoku Smokvica Vela kod Rogoznice koji su godinama koristili, ali nisu plaćali koncesiju.

Umjesto Todorića, od 27. rujna na otoku će, kako doznajemo, biti zaštitari Ministarstva državne imovine. Naime, upravo na taj datum sud u Šibeniku je zakazao ovrhu radi vraćanja otoka u posjed države te pozvao Ministarstvo da sudjeluje na preuzimanju Smokvice. Odmah po primitku te obavijesti Ministarstvo je, doznajemo, uplatilo pristojbu od 1800 kuna za provođenje ovrhe.

Novi natječaj

Ove informacije potvrdili su i u Ministarstvu državne imovine na čijem je čelu Goran Marić, piše Jutarnji list.

- Točno je, dobili smo obavijest od suda i Ministarstvo će na preuzimanje poslati dvoje ljudi te odmah po provedbi ovrhe angažirati zaštitarsku tvrtku - rečeno nam je u Ministarstvu.

Zaštitari će, doznajemo, čuvati objekte sve do provedbe novog javnog natječaja s kojim se neće čekati. U tom razdoblju, navodno, nikome neće biti dozvoljen pristup na otok, a iznimka će biti jedino zainteresirani za koncesiju za pomorsko dobro i zakup za nekretnine. Naime, Ministarstvo državne imovine ima plan da u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture koje vodi Oleg Butković, odmah nakon preuzimanja otoka raspiše javni natječaj za novi zakup i koncesiju. A kako doznajemo, nije isključeno da natječaj bude i međunarodni.

Ako dosadašnji korisnici otoka, odnosno, obitelj Todorić, ne isprazni objekte, njihove stvari bit će, doznajemo, pohranjene i zapečaćene.

Iako su Todorići otok koristili godinama i zbog njega državi duguju milijune, priča oko Smokvice Vele i njihovih dugovanja zahuktala se tek nakon raspada Agrokora. Inače, Smokvica Vela prije Todorića bila je u vlasništvu Ante Lušića i njegove tvrtke Grafoplast.

Lušić je još 1995. godine s Ministarstvom obrane, jer je otok koristila vojska, potpisao ugovor prema kojem je dobio koncesiju na 30 godina. No, 2006. Lušić je svoju tvrtku koja je imala pravo korištenja otoka prodao Todoriću koji je tamo sagradio ljetnikovac te pomoćne objekte. Obitelj je tamo godinama ljetovala, dok je sam Todorić češće odlazio u vilu pored Opatije. Kad je Agrokor propao, Smokvica Vela formalno je vraćena Lušiću.

Zanimljivo je, međutim, da je rješenje o ovrsi Smokvice doneseno još 2009., ali sud svih ovih godina po tom pitanju nije napravio ništa. Također, unatoč milijunskom dugu Todorića, cijelo to vrijeme, sve donedavno, nije bilo reakcija ni DORH-a, a ni nekadašnjeg DUUDI-ja.

Stvari su se praktički pokrenule tek prije nekoliko mjeseci kada je ministar državne imovine Goran Marić izjavio kako postoji 200 milijuna kuna nenaplaćenog duga za koncesiju nad otokom. I izvor iz Banskih dvora potvrdio nam je da se po tom pitanju gotovo ništa nije radilo te da je Marić, zapravo, prvi koji je zatražio da se napravi obračun tog duga. A informacija o 200 milijuna kuna duga pokrenula je lavinu.

Priča o Smokvici i Todorićevim dugovanjima danima se vrtjela u medijima. Marić je poslije pojasnio da se tih 200 milijuna duga odnosilo na dug u zastari, dok je iznos koji je država mogla potraživati bio ukupno 36 milijuna - 26 milijuna za zadnjih pet godina korištenja otoka, te još desetak milijuna za kamate. Zbog toga je Ministarstvo državne imovine podnijelo tužbu za naplatu tog duga, dok je Državno odvjetništvo koje zastupa Hrvatsku 10. srpnja nastavilo pokrenuti postupak ovrhe za povrat otoka u državno vlasništvo. Iako se, s obzirom na sporost sudova, očekivalo da će ovaj postupak ovrhe potrajati, očito su izvršeni određeni pritisci s obzirom na to da je ovrha zakazana već za 27. rujna.

Sastanak u ministarstvu

O dugovanjima državi nedavno su se oglasili i iz Grafoplasta. Kako su mediji prenijeli, oni ne spore državi da ima pravo na veći dio otoka, ali žele da im se vrati uloženo tijekom godina. Također, kažu kako je činjenica da je država legalizirala dio objekata koje je gradio Todorić te prema njihovu tumačenju oni mogu zadržati te objekte iako izgube koncesiju. Smatraju da imaju pravo korištenja objekata dok se te dvije stvari ne riješe. U Ministarstvu, međutim, kažu da Grafoplast ima pravo poduzimati pravne radnje koje smatra da treba, ali da je država ta koja je godinama namjerno oštećivana, te ne sumnjaju u uspješan završetak slučaja.

Također sumnjaju da će uopće uspjeti naplatiti 36 milijuna kuna duga. Izvor iz Vlade otkrio nam je kako je ministar Goran Marić prije nekih osam mjeseci pokušao riješiti ovaj dug. Navodno je u prosincu 2016. Ivicu Todorića pozvao na razgovor u Ministarstvo. Više izvora još ranije nam je potvrdilo da je nekako u to vrijeme Todorić viđen u Ministarstvu, ali nije bilo poznato da je razlog tog sastanka bila upravo Smokvica. Naš sugovornik sada kaže da je tom prilikom ministar Marić od Todorića koji se u to vrijeme, prema podacima Trgovačkog suda, vodio kao vlasnik Grafoplasta, zatražio da plati dug.

Navodno mu je rekao da se, ako plati dug, može ponovno javiti na natječaj za koncesiju. Čak je Todoriću, kaže naš sugovornik, bilo rečeno da su i DORH i Ministarstvo spremni na nagodbe oko te naplate, odnosno, Todoriću su ponudili mogućnost da dug otplati u ratama, na što je on i pristao. No, umjesto isplate duga, Todorić je da bi to izbjegao, otišao i vratio vlasništvo nad Grafoplastom Anti Lušiću, piše Jutarnji list.

U Ministarstvu imovine očito su tako nešto i predvidjeli jer je ubrzo nakon tog sastanka podignuta tužba za naplatu milijunskog duga, a nastavljena je i ovrha čiji će rezultat očito biti to da će za mjesec dana Smokvica Vela ponovno biti u vlasništvu države.


Na Smokvicu  Velu stižu i zaštitari

24. travanj 2024 06:50