StoryEditorOCM

Ivan Malenica zbog koronavirusa neće moći polagati prisegu za novog ministra, ali će i bez toga postati član Vlade ako ga Sabor u četvrtak potvrdi

Piše A.B.K.
21. srpnja 2020. - 19:05

Budući ministar uprave i pravosuđa Šibenčanin Ivan Malenica zbog bolesti COVID 19, neće moći u četvrtak s ostalim ministrima iz Vlade položiti prisegu u Saboru.

Zbog zaraze koronavirusom njemu je određena dvotjedna karantena i prisegu će moći položiti tek nakon što mu test na COVID-19 bude negativan.

Člankom 5. Zakona o Vladi definirano je da član Vlade koji nije bio nazočan na davanju svečane prisege, kao i naknadno imenovani član Vlade - prisegu polaže naknadno. Međutim, iako neće moći prisegnuti, Malenica će ipak postati ministar u trenutku kad mu Sabor izglasa povjerenje. Zbog bolesti neće moći obavljati dužnost ali bi ga trebao mijenjati državni tajnik. 

Nije  dakle, problem ako se razboli ministar, on će naknadno položiti prisegu, no što ako se razboli samo jedan od zastupnika većine koja ima točno 76 ruku? 

U HDZ-u se nadaju da do toga neće doći, jer bi Vlada u tom slučaju bila na 'čekanju' sve dok ne ozdravi zaraženi zastupnik ili bi ruku koja nedostaje za većinu morali potražiti u opoziciji. 

Bjelovasrki gradonačelnik, HSLS-ovac Dario Hrebak, koji je dio vladajuće koalicije, sinoć je potvrdio da čeka rezultate testiranja na koronavirus. Testirao se nakon što je potvrđena zaraza jednom bjelovarskom gradskom vijećniku.

Hrebak nema simptome, a sjednica je, uvjerava, bila organizirana prema svim epidemiološkim mjerama. Danas očekuje rezultate testa, o čemu ovisi hoće li moći doći na konstituirajuću sjednicu Sabora. 

'Osjećam se bolje nego jučer'

Ministar uprave Ivan Malenica, koji je pozitivan na koronavirus, rekao je u utorak kako se osjeća bolje nego jučer kada je osjetio prve simptome nakon čega se obratio liječniku i testirao.
 
Malenica kaže da je imao mučninu, povraćanje i povišenu temperaturu, oko 37,5, no ne zna gdje se zarazio. "Razmišljam gdje sam se mogao zaraziti i ne pada mi ništa napamet", rekao je za Novu TV.

Nakon sjednice Vlade u četvrtak otišao je u Šibenik. "Kao kontakte sam u razgovoru s epidemiologom naveo desetak ljude, to su članovi uže i šire obitelji", napomenuo je.

Kako je ranije priopćeno, samoizolacija je određena i ministrovom osobnom vozaču, a među bliskim kontaktima nisu djelatnici Ministarstva uprave.

Malenica će svoje obaveze nastaviti obavljati iz samoizolacije. "Osim rada pročitat ću neke knjige i literaturu, pa će to vrijeme proći korisno. Ima dosta knjiga koje sam kupovao, a nisam stigao pročitati", rekao je.

 

26. travanj 2024 14:35