StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽARIŠTE NA OTOKU

Italija zabilježila najveći porast dnevnih zaraza u više od tri mjeseca, zabrinutost sve veća...

Piše Hina
23. kolovoza 2020. - 19:22

Italija je u nedjelju s 1.210 novih slučajeva koronavirusa zabilježila najveći porast dnevnih zaraza u više od tri mjeseca. 
Ukupan broj zaraženih je 259.345, a sa sedam novih smrtnih slučajeva, ukupan broj mrtvih popeo se na 35.437.

Italija je prva zapadnoeuropska zemlja pogođena u pandemiji i nakon teške zdravstvene situacije u ožujku i travnju, tjednima je imala bolje podatke nego druge europske zemlje.

Sredinom srpnja dnevni broj zaraza pao je na 114, ali je nakon toga ponovno došlo do porasta slučajeva usred napisa o slabom poštivanju pravila socijalne distance i nošenja maski u popularnim odmorištima.

Novim porastom zaraza raste zabrinutost zbog rizika od novih mjera zatvaranja i potencijalnih problema s planiranim otvorenjem škola u rujnu.

- Ja sam optimističan, iako oprezan. Naš nacionalni zdravstveni sustav je puno snažniji - rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza u intervjuu za list La Stampa.

- Nije usporedivo sa situacijom u veljači i ožujku kada je krivulja zaraze bila izvan kontrole i nismo imali sustav spreman za praćenje i izoliranje slučajeva - rekao je Speranza.

Regije Lazio i Lombardija u nedjelju su zabilježile najviše novih slučajeva.

Oko 60 posto novih zaraza su tzv. uvezeni slučajevi, a odnose se na povratnike s odmora iz inozemstva ili drugih dijelova Italije.

Mnogi su povezani sa Sardinijom, najnovijim žarištem koronavirusa.

23. travanj 2024 14:44