StoryEditor
Hrvatska i svijetstigla prijava

Istražuje se još jedan smrtni slučaj povezan s AstraZenecom: desetak dana nakon cijepljenja u Hrvatskoj preminuo 33-godišnjak

Piše Ivica Marković/SD
17. ožujka 2021. - 17:10
AFP

Iz HALMED-a obavještavaju o prijavi smrtnog slučaja 33-godišnje osobe dvanaest dana nakon cijepljenja AstraZenecinim cjepivom protiv Covida. Kako stoji u njihovom priopćenju, dokumentacija se još prikuplja, a javnost će obavijestiti jednom kad se provede obdukcija i prikupe potrebni podaci.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nastavno na do sada zaprimljene prijave sa smrtnim ishodom, obavještavamo Vas da je danas tijekom dana prijavljena jedna prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom uz cjepivo COVID-19 AstraZeneca u 33-godišnje osobe koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja. HALMED je trenutačno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti.

U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku.

HALMED i HZJZ su danas započeli s ocjenom te će se ova ocjena žurno nastaviti po primitku zatražene dokumentacije, slijedom čega ćemo izvijestiti o ishodu.Ova prijava bit će danas upućena i EMA-i kako bi se uključila u ocjenu koja je trenutačno u tijeku.

Ukupne prijave sa smrtnim ishodima: HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem.

Zaprimljeno je 9 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga, za 6 prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutačno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava (uključuje prijavu zaprimljenu danas tijekom dana). Za 3 prijave je, slijedom provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda ocijenjena kao: Nije vjerojatna, što uključuje i posljednji ocijenjeni slučaj plućne tromboembolije.

Zaprimljeno je 6 prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva.

Od navedenih ukupno 15 prijava, u 9 prijava kao primijenjeno cjepivo navedeno je cjepivo Comirnaty (Pfizer/BioNTech), a u 6 je u prijavi navedeno cjepivo COVID-19 Vaccine AstraZeneca", stoji u priopćenju.

15. svibanj 2021 00:58