StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetViše digitalne nastave

Istražili smo što donosi novi zakon: Prvašu će težina školske torbe biti najviše 3, a osmašu 6 kilograma; Cijene knjiga prihvatljivije kućnim budžetima

1. rujna 2018. - 19:15

Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu poslan je u javnu raspravu u muškom rodu ("iako se izrazi koji imaju rodno značenje jednako odnose na muški i ženski rod"), nakon što se ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, koja je zakon prvotno predložila u ženskom rodu, našla pod pritiscima.

Kako je rekla, zakon je u e-savjetovanje poslala u muškom rodu jer to trenutačno propisuju nomotehnička pravila, no ona neće odustati da neki budući propis iz područja obrazovanja, u kojemu pretežito rade žene, napiše u ženskom rodu.

Kako bilo, javna rasprava trajat će do 29. rujna. Nakon što zakon bude usvojen, kako se nadaju u Ministarstvu, na osnovi njega radit će se novi udžbenici za sve učenike u osnovnim i srednjim školama već za 2019./2020. školsku godinu, kada nakon ovogodišnje eksperimentalne faze kreće frontalna primjena kurikularne reforme, dakle ona ulazi u sve škole. Učenike bi tada, barem kako predlaže novi Zakon o udžbenicima, trebale dočekati lakše školske torbe, više digitalne nastave, a cijene udžbenika, kako poručuju iz Ministarstva, trebale bi biti prihvatljive kućnim budžetima.


Složen izračun


Zakon, naime, prvi put donosi formule za izračun maksimalne težine, ali i cijene udžbenika, što će se izračunavati na temelju satnice nekog predmeta u ukupnoj satnici, određenog faktora te medijalne neto plaće u Hrvatskoj prema zadnjem izvješću

Državnog zavoda za statistiku – primjerice, prosječna medijalna neto plaća u lipnju je u nas iznosila 5382 kune.

Konkretno, vodeći se preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, predloženo je da najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole iznosi od 10 do 15 posto prosječne mase učenika ili tri kilograma, za peti i šesti razred pet kilograma, a za sedmi i osmi razred šest kilograma. Najveća dopuštena cijena pojedinačnog udžbenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole moći će iznositi deset posto medijalne neto plaće, za peti i šesti razred 12,5 posto, a sedmi i osmi razred 15 posto. Kako smo već naveli, konačna cijena bit će umanjena za udio satnice konkretnog predmeta u ukupnoj satnici. Nakladnici upozoravaju kako će formula dovesti do toga da će udžbenici predmeta s većom satnicom biti deblji, a time i skuplji, a oni s manjom satnicom znatno lakši i jeftiniji od dosadašnjih.

– Kojem će se nakladniku isplatiti tiskati, primjerice, udžbenik iz glazbene kulture za 24 kune? Tako niske cijene dovest će do odustajanja od nekih udžbenika – upozoravaju nakladnici s kojima smo razgovarali.

Dodajmo kako će tiskani udžbenici, koji će u pravilu biti namijenjeni višegodišnjem korištenju (minimalno četiri godine, kao i dosad), moći imati elektronički dodatak koji će koštati najviše do 20 posto cijene udžbenika.


Nepravilnosti


Novim zakonom, što je zanimljivo, odobravat će se i u katalog udžbenika uvrštavati samo udžbenici (uz njihov naziv, ime autora, cijenu i ostalo u katalogu će biti izražena i težina udžbenika u gramima!), a izbacuju se dopunska nastavna sredstva kao što je radna bilježnica, što znači da ona neće biti obvezna u nastavi. Nacrt našeg zakona, naime, predlaže da se dopunska nastavna sredstva, poput radnih bilježnica, zbirki zadataka, povijesnih i geografskih atlasa, te pomoćna sredstva (radni listići, interaktivne vježbenice, ispiti znanja, memo-tablice i drugo) tretiraju kao "komercijalni drugi materijali" koje će pravne osobe koje ih nude biti dužne prijaviti u virtualni repozitorij te će prolaziti provjeru Agencije za odgoj i obrazovanje. U taj virtualni repozitorij učitelji će moći ostavljati svoje komentare i ocjene te prijaviti nepravilnosti. Druge obrazovne materijale autonomno će birati nastavnici, odnosno škole, a njihova ukupna cijena ne smije prelaziti 20 do 40 posto ukupne cijene udžbeničkoga kompleta, ovisno o razredu.

Uz to, otvara se i mogućnost korištenja besplatnih drugih obrazovnih materijala koji se neće formalno odobravati, već će o njihovu korištenju također odlučivati škola, odnosno učitelji. O nabavi drugih obrazovnih materijala konzultirat će se i roditelji.

U Ministarstvu kažu da ovakav model – prema kojemu država odobrava samo udžbenike, a nabava ostalih materijala je u sferi autonomije škola i učitelja – približava naš sustav europskome. Primjerice, u Sloveniji se na razini države odobravaju samo udžbenici, ali ne i kompleti udžbenika i pripadajućeg dopunskog nastavnog sredstva.

– Ovo je prvi korak u približavanju modernim trendovima u Europi koji potiču što veću autonomiju škole. Najdalje u ovom procesu otišli su Finci i Danci, a priključili su se Estonci, Francuzi i Britanci koji na razini države ne reguliraju niti odobravanje udžbenika. Na taj način daje se više prostora učiteljima, odnosno nastavnicima u nastavnom procesu, kao i mogućnost izrade vlastitih materijala – navode iz Ministarstva obrazovanja, dok se nastavnici s kojima smo razgovarali pribojavaju da će ovo dovesti do toga da pojedine dodatne nastavne materijale financiraju iz vlastita džepa.


Knjige i za darovite
Još neke novosti iz Zakona o udžbenicima:
– Poslovni subjekti koji imaju interes uključiti se u izobrazbu učenika, posebice u strukovnim zanimanjima, moći će sudjelovati u izradi udžbenika i u suradnji sa školama izdavati specijalizirane udžbenike.
– U udžbenicima i dalje ostaje zabrana promidžbe, ali se prvi put poslovnim subjektima, odnosno pravnim osobama koje su izradile strukovni udžbenik, iznimno dopušta isticanje reklame, odnosno loga kompanije, na kraju udžbenika (slično u Sloveniji).
– Osim udžbenika za djecu s teškoćama, prvi put se predlaže izrada i korištenje udžbenika za darovitu djecu.
– Ako zahtjevi kurikuluma budu takvi, katalog udžbenika moći će se mijenjati i ranije od četiri godine, a ministar će po službenoj dužnosti iz kataloga moći brisati udžbenik koji sadrži zastarjele ili netočne podatke.


Pravila odobravanja
Postupak odobravanja novih udžbenika ili izmjene kataloga ide tako da Ministarstvo obrazovanja do 1. siječnja objavljuje javni poziv na koji se u roku od 60 dana javljaju nakladnici.
Stručno povjerenstvo koje imenuje ministar potom u roku od 90 dana utvrđuje usklađenost predloženih udžbenika s predmetnim kurikulumom, a Ministarstvo najkasnije do 1. lipnja objavljuje prijedlog novog kataloga udžbenika.
Stručni aktivi predmeta na razini škola u višim razredima te srednjim školama, kao i učitelji u razrednoj nastavi, izabiru udžbenike koje će koristiti u nastavi (i dalje za isti nastavni predmet isti udžbenik na razini škole), a o odabiru škola izvješćuje Ministarstvo najkasnije do 1. srpnja. Nakladnici najkasnije do 1. kolovoza moraju osigurati dostupnost knjiga.

19. travanj 2024 11:38