StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkupci se ljute

Isti parfem u Njemačkoj 219, a u Hrvatskoj u lancu koji dućan ima i u Šibeniku čak 430 eura!

Piše Šibenski.hr
12. srpnja 2024. - 12:52

Nedavno je veliku pažnju privukla razlika u cijeni istih parfema u Douglasu u Hrvatskoj te u Njemačkoj i Austriji, piše Index. Naime, Tom Ford Bitter Peach Eau de Parfum u bočici od 50 ml u hrvatskom Douglasu košta 424.99 eura, dok u austrijskom stoji 250.94 eura, a u njemačkom 219.39 eura.

Osim tog parfema, još nekoliko drugih skuplje je u hrvatskom Douglasu nego u austrijskom i njemačkom. Ovo otkriće iznenadilo je mnoge Hrvate, koji su izrazili nezadovoljstvo zbog ovih razlika u cijenama.

Zbog toga su iz Indexa poslali upit Douglasu Hrvatska o razlozima tih razlika, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti ispod.

Formiranje cijena nije jednostavan, već vrlo složen proces

"Kao i u mnogim maloprodajnim kategorijama, lokalne razlike u cijenama rezultat su nekoliko čimbenika, poput veličine tržišta, stopa PDV-a i nabavnih procesa.

Hrvatska je manje tržište od Austrije i znatno manje od Njemačke. U manjim zemljama sve transakcije nabave idu preko distributera, dok veće zemlje uspostavljaju izravne poslovne odnose s brendovima, što rezultira i nižim troškovima nabave. Također, neizostavan faktor je i stopa PDV-a: u Njemačkoj je stopa PDV-a 19%, a u Austriji 20%, a nasuprot tome, u Hrvatskoj je 25%. Iz navedenog proizlazi da Douglas parfumerije zapravo ne određuje samostalno prodajnu cijenu, već to čine tržišni uvjeti.

Nadalje, naše su cijene konkurentne u usporedbi s cijenama drugih maloprodajnih trgovaca na hrvatskom tržištu parfema te bismo htjeli naglasiti da je zadovoljstvo kupaca uvijek naš prioritet i trudimo se ostati njihov prvi izbor.

Uzimajući u obzir sve navedeno, vjerujemo da naši kupci mogu razumjeti kako formiranje cijena nije jednostavan, već vrlo složen proces", odgovorili su Indexu iz Douglasa.

15. listopad 2024 18:08