StoryEditorOCM

Istarski stožer najavio: ‘Planiramo otvoriti terase kafića i restorana od 1. ožujka!‘; Epidemiološka situacija je povoljna, slijedi daljnje popuštanje

Piše Anita Belak-Krile/SD
16. veljače 2021. - 12:27

Istra planira otvoriti terase kafića i restorana od 1. ožujka.

Najavio je to šef istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac na današnjoj konferenciji za novinare, objasnivši kako je otvaranje terasa posljedica povoljne epidemiološke situacije u Istri.

Istra se nalazi vrlo blizu zelene zone ECDC-a jer trenutno ima samo 29 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Zelenom bojom označavaju se države i regije koje imaju manje od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika, a prema sadašnjoj slici ECDC-a samo je Island u toj zoni te dio Norveške i jedna regija u Grčkoj.

Trenutačno je u Istri, kao i u ostatku Hrvatske, na snazi mjera po kojoj kafići i restorani mogu izdavati kave i ostala pića samo "za van". S obzirom da se u ožujku već očekuje i toplije vrijeme, otvaranje terasa moglo bi donijeti ugostiteljima bolji prihod.

„Planiramo otvaranje terasa kafića, odnosno ugostiteljskih objekata 1. ožujka. A prije toga ćemo ocijeniti epidemiološku situaciju za koju možemo reći da je trenutno povoljna. Nastavljamo razgovore s cehom ugostitelja za popuštanje drugih mjera tijekom ožujka – najavio je Kozlevac.

Kaže kako je  Nacionalni stožer zaključio da nije upitno hoće li ovlasti imati županijski stožeri, samo je to pitanje tajminga.

„Definitivno odluku ćemo donijeti sljedeći tjedan nakon što procijenimo stanje. Trenutačno procjenjujemo da je stanje povoljno", rekao je Kozlevac. Danas su u Istri potvrđene samo četiri novozaražene osobe, a ukupno je 26 COVID-19 pozitivnih osoba.

Što se tiče sporta, rekao je da se i o tome komunicira s Nacionalnim stožerom, a da će ukupno popuštanje mjera u tom segmentu biti na nacionalnoj razini. Pojasnio je i kako se mjere otpuštaju polako jer ne žele da se situacija pogorša.

- Naš je pristup konzervativan jer ne želimo da se sve mjere naglo otpuste i zato to radimo sa zadrškom. Okruženje nije dobro i mi nismo izolirani otok. Nemamo iluzija da smo sigurni – oprezan je Kozlevac.

20. travanj 2024 07:47