StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeteskalacija nasilja

Ispred zračne luke u Kabulu odjeknula snažna eksplozija, CNN javlja da je riječ o bombašu samoubojici. Među ubijenima ima djece i stranih državljana

Piše PSD
26. kolovoza 2021. - 16:30

17:20 Društvenim mrežama šire se snimke kaosa koji je zavladao u okolici kabulske zračne luke nakon napada. Afganistanska agencija Tolo News objavila je na Twitteru fotografije izvlačenja ranjenih žena, muškaraca i djece. Osobe prekrivene krvlju Afganistanci izvlače s mjesta napada čak i u tačkama, a neke nose na rukama.

- Hitna pomoć nije mogla doći na mjesto napada - kazao je afganistanski novinar Bilal Sarwary.

Oglasio se i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

- Suočeni smo s iznimno teškom situacijom koja se pogoršava iz trenutka u trenutak - rekao je Macron dodavši kako se boji da stvari u Kabulu izmiču kontroli. Francuski veleposlanik neće ostati u Afganistanu, no tamo su još uvijek pruisutne francuske specijalne postrojbe koje pomažu u osiguravanju aerodroma, rekao je Macron na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s premijerom Irske, u kojoj se trenutno nalazi u službenom posjetu.

17:01 Britanski premijer Boris Johnson sazvao je za danas poslijepodne hitan sastanak svog kabineta na kojem će se razgovarati o napadu. Iz trenutka u trenutak dolaze još nepotvrđene informacije o sve većem broju žrtava no zasad nema potvrde da je među stradalima ijedan britanski državljanin.

image
Adrian Dennis/AFP

16:53 Talibani su se oglasili o napadu. Njihov glasnogovornik Zabiullah Mujahid rekao je da su Amerikance na vrijeme upozorili na mogućnost napada.

- Talibani su posvećeni suradnji s međunarodnom zajednicom i nećemo dozvoliti da Afganistan postane baza za njihove terorističke napade. Talibani su na vrijeme upozorili američke postrojbe na opasnost od napada i terorističkih grupa poput ISIS-a - kazao je.

16:47 O napadu je izvijestilo i američko veleposlanstvo u Afganistanu. Državljane SAD-a upozoravaju da se nipošto ne približavaju prostoru aerodroma jer postoji velika opasnost od novih napada.

- Izbjegavajte to područje - napisali su na društvenim mrežama.

Javio se i francuski veleposlanik David Martinon sa sličnim savjetom svojim državljanima i Afganistancima.

- Sve naše prijatelje u Afganistanu upozoravamo, ako ste blizu ulaza u kabulsku zračnu luku odmah se maknite na sigurno ili potražite zaklon. Nove eksplozije su moguće - rekao je.

image
Donald R. Allen/AFP

16:40 Al Jazeera javlja kako su talibanski izvori objavili da je u napadu u kabulskoj zračnoj luci ubijeno najmanje 11 osoba, uključujući strane državljane i djecu. U napadu je ranjeno i nekoliko talibanskih stražara, javlja isti izvor.

16:28 Kako javlja Guardian, još dvije eksplozije odjeknule su nedaleko od hotela Baron u Kabulu. Još uvijek nema informacija o žrtvama.

Dvije eksplozije izvan područja aerodroma potvrdio je i turski ministar obrane, ne iznoseći detalje.

16:26 Novinari su u međuvremenu iz Bijele Kuće dobili potvrdu da je o napadima brifiran i američki predsjednik Joe Biden koji je dobio dosad poznate informacije o napadima. Detalji su još uvijek nepoznanica, a neka izvješća govore da je na mjestu napada došlo i do pucnjave.

Do eksplozije je došlo na Abbey ulazu u zračnu luku, gdje su proteklih dana stacionirani britanski vojnici. To je jedan od tri ulaza na aerodrom koji su proteklih dana zatvoreni zbog opasnosti od terorističkog napada koja se, na žalost, obistinila.

RANIJE:

Svjetski mediji javljaju da je ispred zračne luke u Kabulu došlo do snažne eksplozije, samo nekoliko sati nakon što su zapadne obavještajne službe upozorile na mogući teroristički napad.

Nakon eksplozije uslijedila je i pucnjava, javljaju mediji.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby objavio je na Twitteru kako može potvrditi da je došlo do eksplozije, ali da zasad nemaju informacije o žrtvama.

- Dodatne detalje objavit ćemo čim ih budemo imali, napisao je.

Svjetski mediji javljaju da je ispred zračne luke u Kabulu došlo do snažne eksplozije, samo nekoliko sati nakon što su zapadne obavještajne službe upozorile na mogući teroristički napad.

Nakon eksplozije uslijedila je i pucnjava, javljaju mediji.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby objavio je na Twitteru kako može potvrditi da je došlo do eksplozije, ali da zasad nemaju informacije o žrtvama.

- Dodatne detalje objavit ćemo čim ih budemo imali, napisao je.

Guradian piše kako se prema prvim izvješćima čini da ima žrtava među ljudima koji su stajali u redu za obradu viza kako bi pobjegli iz zemlje, prenosi Jutarnji list.

CNN javlja kako se vjerojatno radi o napadu bombaša samoubojice.

Ranije ispaljeni hici na talijanski avion

Ranije su ispaljeni hici na talijanski vojni transportni zrakoplov dok je polijetao iz kabulske zračne luke u četvrtak, rekao je izvor u talijanskom ministarstvu obrane.

Zrakoplov nije oštećen u incidentu, dodao je izvor.

Talijanski novinar na letu tim avionom rekao je za Sky 24 TG da je u zrakoplovu bilo gotovo stotinu afganistanskih civila kada je na njega otvorena vatra nekoliko minuta nakon polijetanja.

25. travanj 2024 03:49