StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHitno hospitaliziran

Ispovijest bivšeg antivaksera koji se jedva izvukao nakon što je obolio od korone: ‘Ljudi, cijepite se!‘

Piše šibenski.hr
23. studenog 2021. - 10:45

Koprivničanac Romano Jakšić donedavno je, kako je sam ispričao, bio zagriženi protivnik cijepljenja, a ni bolesti Covid-19 nije pridavao veliku važnost. Bolesti se nije bojao, cijepljenje nije podržavao niti se u kojem slučaju mislio cijepiti. Sve do odlaska u bolnicu, piše Podravski list.

Kaže da je obolio od težeg oblika korone, imao problema s disanjem i morao je biti hitno hospitaliziran.

– Dana 11. studenog došao sam na Hitnu, nisam čekao ni pet minuta, odmah sam primljen na daljnju obradu. Prikopčali su na mene hrpu specijalne opreme, napravili rendgensku snimku, sve u roku od 15 minuta. Liječnici su htjeli dobiti što više podataka o mom stanju. U međuvremenu sam dobivao čisti kisik i inhalaciju istovremeno, za to vrijeme vadili su mi krv i mjerili sve parametre važne za nastavak daljnjeg liječenja, rekao je za Podravski.

Liječnici su odlučili da mora ostati u bolnici.

– Prva tri dana mislio sam da neću izdržati, ali osoblje infektologije zna svoj posao i spasili su me više puta. Kod upale pluća pacijent se guši, tijelo ne dobiva kisik. Zrak ulazi u pluća i tako neiskorišten izlazi van, udišete zrak, ali ne dolazi do kemijske reakcije, kisik se ne prenosi u organizam, što je zadatak pluća, koja zbog velike upale ne mogu obavljati svoju funkciju. Imao sam napadaje intenzivnog kašlja, što je zapravo bila borba za malo kisika. Ovo što sam preživio kod kuće ne možete preživjeti, naveo je.

Za ekipu s koprivničke infektologije, odnosno covid-odjela ima samo riječi hvale.

– Svi se trude oko svakog pacijenta, napominjem da je odjel pun i da šest sestara brine za 33 teška bolesnika. Većinom se radi o zaraženima koronom koji su čekali do zadnjeg trenutka prije nego što su se javili liječniku. Tijekom čitave noći osoblje svakih nekoliko sati provjerava pacijentovo stanje kako bi za vrijeme vizite imali što jasniju sliku i dali mu odgovarajuću terapiju. Koliko je tim profesionalan, govori činjenica da ni u jednom trenu nisam osjetio njihovu napetost, nervozu, a dobio sam odgovor na razna pitanja. Svaka im čast, rekao je.

Na kraju je poručio:

– Napominjem da sam bio zakleti necjepiša, ali da sam se cijepio, moj rat s koronom ne bi bio tako užasan. Tko nije probao, ne zna o čemu pričam. Uglavnom, cijepite se, nuspojave su mnogo bezbolnije od ovog pakla, poručio je za Podravski.

17. travanj 2024 19:24