StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPretraživanje Atlantika mora biti nastavljeno

Iskusni kapetan iz Šibenika objasnio kako funkcioniraju splavi za spašavanje: Ja sam još uvijek optimističan

Piše jutarnji.hr
6. listopada 2019. - 00:41

Član Sindikata pomoraca Hrvatske i umirovljeni kapetan Dragomir Mucić je za N1 govorio o obustavi potrage pomoraca među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić.

Mucić je istaknuo kako je posjetio njegovu obitelj koja ne gubi nadu i traži pomoć svih kako bi se potraga nastavila. Iako je francuski Centar za traganje i spašavanje procijenio da više ne postoji šansa da se pronađu, Mucić kaže da Sindikat pomoraca Hrvatske smatra da, dok god postoji i najmanja šansa, da se pretraživanje Atlantika mora nastaviti.

'Vrlo dobro znamo da je brod uletio u uragan sa strahovito jakim vjetrom, ali moramo znati da osim vjetra koji ima određeni smjer kretanja, u Atlantiku postoje jake struje koje ne moraju biti u istom pravcu kretanja kao vjetar. Uvijek postoji mogućnost da su te splavi, za koje pretpostavljamo da su se aktivirale, išle u drugom pravcu od onog kojeg su očekivali iz Centra za spašavanje i traganje', rekao je Mucić i pojasnio kako funkcioniraju splavi za spašavanje.

'To su samonapuhavajuće splavi koje se nalaze na povišenom mjestu broda. U ovom slučaju dvije su se splavi nalazile s lijeve strane zapovjedničkog mosta, dvije s desne. One su za brod vezane morskim vezom i hidrostatskim kukama. Te kuke imaju funkciju da se, ako dođe do potonuća broda, a splavi nisu aktivirane i bačene s broda od strane članova posade, same aktiviraju i aktiviraju splavi. Tako da splavi isplivavaju na površinu i šire se. Neke imaju, ne znam za ove, i šator za skrivanje od sunca i nevremena i one nisu potopive. Splavi moraju negdje isplivati', rekao je Mucić za N1.

Dodaje i da se radar na splavi aktivira s aktivacijom te splavi.

'Radarskim promatranjem s trgovačkih brodova koji tu prometuju pregledavat će se područje plovidbe predviđenom i dobivenom od strane Centra za spašavanje. Ja sam još uvijek optimističan. Nadam se da ćemo pronaći Dina i ostale članove posade', zaključio je Mucić za N1.

19. travanj 2024 17:59