StoryEditor
Hrvatska i svijetHoror na otoku

Iscrpljeni, izgladnjeli, vezani lancem...: stigla dojava o mučenju lovačkih pasa, još je veći šok uslijedio kada se saznalo tko je im vlasnik

Piše JL
5. svibnja 2019. - 12:57

Prije pet dana Animalex, udruga za pravnu zaštitu životinja, primila je dojavu s videom i fotografijama više lovačkih pasa koji na malom hrvatskom otoku od oko petstotinjak stanovnika čuvaju ovce, svinje i koze. To ne bi bio problem da ih vlasnici nisu lancem i kolcem pričvrstili za zemlju bez ikakvih zakonom propisanih uvjeta, prenosi Jutarnji list.

Neki psi imaju ostavljene po dvije zdjele, a neki nemaju nijednu, no susjedi svjedoče da su te zdjele uvijek prazne. Tu informaciju potkrijepljuju objavljene fotografije pasa naočigled pothranjenih.

- Građani ih hrane tek toliko da ne umru. Psi su već kritično potkranjeni, ionako ništa ne znaju, boje se ljudi, a ‘trebali bi kao čuvati stoku da ne izidu kapulu susidima’. Tamo su cijelo ljeto, skapavaju po vrućini bez zaklona, a umiru čak i ovce i koze kada im nestane vode. Od vlasnika životinje su udaljene oko 19 km u brdima - stoji u objavi.

No, još se veći problem pojavio kad je Animalex pokušao prijaviti problem. Nakon nekoliko dana nazivanja, ne javljanja i bez ikakvog odgovora, doznaju da vlasnik pasa radi u gradskoj upravi te ima sklopljen ugovor s općinom o obavljanju komunalnih djelatnosti. Drugim riječima, prema Zakonu o zaštiti životinja upravo bi on trebao biti osoba koja provodi nadzor nad provedbom zakonskih akata, prikuplja dokaze o eventualnom zlostavljanju životinje, a potom i podnosi kaznenu prijavu ili optužni prijedlog.

 

 

 

item - id = 601894
related id = 0 -> 1136494
related id = 1 -> 1102643
22. listopad 2021 21:33