StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽARIŠTE U SLAVONIJI

‘Imamo 23 novozaražene osobe, njih 12 od sinoć. Mislimo da su se časne zarazile na Kosovu‘

Piše šibenski.hr
23. lipnja 2020. - 12:42

U Osječko-baranjskoj županiji od sinoć je zabilježeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u županiji su potencijalno dva žarišta, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

 - Dvadeset i tri su novopozitivne osobe na prostoru županije, od toga je 12 novih od sinoć. Imamo potencijalno dva žarišta - istaknuo je načelnik stožera Goran Ivanović na konferenciji za medije.

Dodao je da struka i stožer rade odlično i da je situacija pod nadzorom Zavoda za javno zdravstvo te su obrađeni svi kontakti. Policijska uprava vrši nadzor svih osoba koje su u samoizolaciji te je izvršila 89 provjera.

Na području županije je donesena odluka o zabrani posjeta domovima za starije, a preporuka je i za sve ostale domove koji pružaju socijalne usluge. Svi građani koji idu liječniku, moraju imati masku na ulasku, a maske će biti osigurane za one koji ih nemaju.

Na konferenciji je istaknuto da je šest bolesnika hospitalizirano, a svi su dobrog stanja i nisu životno ugroženi. KBC Osijek je pojačao kapacitete i spreman je.

Na kraju je govorio i župan Ivan Anušić:

 - Ekipa koja je provjerena i koja je posao radila prije par mjeseci, radi i sada. Moramo se ponašati odgovorno i čuvati sebe i druge.

Imamo određeni proboj, ali ključno je da imamo ljude koji će odraditi sve. Zatvorili smo naše ustanove za starije, KBC i bolnicu u Našicama. Ključno je da se stari i nemoćni čuvaju puno više i temeljitije nego mlađi. Ali nema panike i da je stvar pod kontrolom - dakle nema razloga za velike restriktivne mjere, ali jako je bitno da se od nas traži da se ponašamo odgovorno. Držite se socijalne distance, oni koji su prešli granicu da to bi trebali prijaviti i otići u samoizolaciju - rekao je Anušić.

Epidemiolog Karlo Kožul rekao je kako se pretpostavlja da je izvor zaraze časnih sestara na Kosovu.

- Pretpostavljamo da je izvor zaraze časnih sestara s Kosova, jer su se od tamo vratile prije dva, tri dana - rekao je Kožul.

25. travanj 2024 10:52