StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetALARM U NOVOM PAZARU

Imaju 100 pacijenata s teškom kliničkom slikom, a samo tri respiratora, liječnici na izmaku snaga

Piše Hina
28. lipnja 2020. - 19:27

Srbija bilježi novi velik skok novozaraženih. Kako piše Blic, na koronavirus testirano je 4.905 osoba, a registrirano je 254 novozaraženih. Preminule su tri osobe, dok je na respiratoru 31 pacijent.

Jučer je u Srbiji bilo 227 novozaraženih, a preminule su dvije osobe.

Nova.rs pak piše da je u Novom Pazaru proglašena izvanredna situacija zbog naglog skoka broja zaraženih kojih je sada više od 500, a u grad je stigla i vojska

Kako piše Nova.rs, medicinski radnici, liječnici i vozači saniteta su već svi na izmaku snaga. 

No još nešto potvrđuje da je situacija doista teška. Naime, Gradski krizni štab raspisao je hitnu nabavu potrebne opreme među kojima je i 20 limenih sanduka i 200 vreća za posmrtne ostatke.

“Nalaže se načelniku Gradske uprave za izvorne i povjerene poslove da u najkraćem mogućem roku izvrši hitnu nabavku za potrebe zdravstvenog sistema u Novom Pazaru uslijed širenja zarazne bolesti Covid-19, bez obzira na vrijednost nabavke sljedeće: dva dezinfekcijska tunela, 5.000 litara 75% alkohola, 20 limenih sanduka, 10 pumpi na baterije ili akumulator, vreće za posmrtne ostatke bijele i crne  – 200 komada”, stoji u tekstu narudžbe.

Na spisku je i 20 ručnih prskalica za alkohol, zapremine oko tri litre, kao i 60 komada čizama 42 i 30 komada čizama broj 45.

Građani na društvenim mrežama sakupljaju pomoć za kupovinu regulatora kisika i ostale neophodne opreme.

Portal Sandzakpress.net objavio je ranije danas da više od stotinu pacijenata u ovom gradu ima tešku kliničku sliku, a da se tek sada se krenulo sa formiranjem Respiratornog centra i izgradnjom instalacija potrebnih za njegovo puštanje u funkciju. Trenutno su u funkciji tri transportna respiratora. Isti portal piše i da je u bolnicu smješteno više od stotinu pacijenata s težom kliničkom slikom.

Stožer za izvanredne situacije Novog Pazara u subotu je usvojio odluku o zatvaranju svih zabavnih parkova za djecu, skraćenja radnog vremena do 19 sati svih trgovina, frizerskih salona, pekara, mesnica i ostalih uslužno-zanatskih objekata, javlja Hina.

Ravnatelj Opće bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović priopćio je da je veliki broj liječnika i medicinskih djelatnika zaražen koronavirusom.

Srbija je nakon naglog povećanja broja novozaraženih vratila neke mjere ograničenja koje su ranije ukinute, a razmišlja se o uvođenju dodatnih zabrana i ograničenja.

23. travanj 2024 23:30