StoryEditor
Hrvatska i svijetgost s dalekog istoka

Ima fotografsko pamćenje, a sposoban je da i neprijatelje pretvori u prijatelje...: tko je drugi najmoćniji čovjek Kine zbog kojeg se gotovo cijela Hrvatska digla na noge?

Piše JL
10. travnja 2019. - 15:09

Li Keqiang, danas drugi najmoćniji čovjek NR Kine i tajnik Komunističke partije, u mladosti nije želio postati vođa lokalnog ogranka partije. Rođen je 1955. godine u provinciji Anhui, a Han je po nacionalnosti. Diplomirao je ekonomiju i doktor je ekonomskih znanosti, a kada je 1976. godine postao član KP Kine počela je i njegova vrtoglava karijera, piše Jutarnji list.

Bio je i najmlađi guverner jedne kineske provincije Henan, isticao se kao spasitelj industrije gdje god je radio, a često ga zovu i ”prijateljskim političarem”. U Kini ga znaju i kao energičnog borca protiv korupcije, a uz predsjednika Xi Jinpinga sudjeluje u donošenju svih najvažnijih odluka za budućnost Kine.

”Kada uganemo gležanj hodajući cestom ne smijemo kriviti cestu i prestati hodati”, nedavno je izjavio nakon što su objavljeni podaci koji su ukazivali na usporavanje kineskog rasta.

Obećaje i više ”plavog neba” u zemlji koja ima velike probleme sa zagađenjem, a zalaže se i za pravednije društvo. Ide u red političara koji se snažno suprotstavljaju konzervativnoj struji u KP Kini, koja je i dalje vrlo jaka.

Mentor mu je bio bivši predsjednik Hu Jintao, s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo. Za Lia kažu da je ”oštar intelekt, sposoban da i neprijatelje pretvori u prijatelje”. Kažu da ima i fotografsko pamćenje, a tečno govori engleski jezik.

U jednom od izvještaja američkog veleposlanstva iz Pekinga navodi se da Li ima i dobar smisao za humor, da je u razgovorima opušten i samouvjeren, a hobi mu je tenis i redovne šetnje, kada ima vremena. I u vremenima kada se KP Kine otvarala Li je slovio kao liberal, koji nikada nije progovarao Maovim rječnikom.

Sa suprugom Cheng Hong, profesoricom engleskog jezika na Sveučilištu ekonomije i poslovanja, kako piše Jutarnji list, u Pekingu ima jednu kćer.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 19:48