StoryEditor
Hrvatska i svijetSUSTAV UZBUNJIVANJA

Igračke i dalje među najopasnijim proizvodima na EU tržištu. Najvišu stopu ozbiljnih rizika za zdravlje imaju ‘plišanci‘

7. srpnja 2020. - 15:35
Didier Reynders iz Europske komisije pokazuje na konferenciji u Bruxellesu opasne proizvode među igračkamaStephanie Lecocq/AFP

Igračke su i dalje najčešće prijavljena kategorija opasnih proizvoda u EU, ali od početka pandemije koronavirusa rastu i upozorenja na opasnost od neodgovarajućih maski za lice i zaštitnih odijela koji se pojavljuju na tržištu, objavila je u utorak EK.

Komisija je u utorak objavila najnovije izvješće o svom sustavu uzbunjivanja, čija je svrha sprječavanje ili ograničavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu. 

Sustav je uveden 2003. kako bi se omogućilo  brzo širenje informacija između država članica i Europske komisije o opasnim neprehrambenim proizvodima koji su povučeni i/ili opozvani s tržišta u bilo kojem dijelu Europe.

U njemu sudjeluje 31 zemlja, 27 država članica EU-a, Velika Britanija, Norveška, Island i Lihtenštajn.

Igračke su kategorija proizvoda s najvišim brojem poslanih upozorenja (29 posto ukupnog broja upozorenja), a slijede motorna vozila (23 posto) te električni uređaji i oprema (8 posto).

Kozmetički proizvodi, odjeća, tekstil i modni artikli te proizvodi za njegu djece i dječja oprema također su imali velik broj upozorenja.

Kada se radi o igračkama, najviše upozorenja odnosilo se na proizvod koji uzrokuje ozljede (27 posto) kao što su prijelomi ili potres mozga.

Kemijski sastojci u proizvodima bili su drugi najčešći razlog za zabrinutost (23 posto), a treći su rizici od gušenja za djecu (13 posto).

Iako nisu obuhvaćena izvješćem za 2019., od početka pandemije koronavirusa zabilježena su brojna nova upozorenja: do 1. srpnja poslana su 63 upozorenja za maske za lice, 3 za zaštitna odijela, 3 za dezinfekcijska sredstva za ruke i 3 za UV lampe, tzv. čarobne štapiće za dezinfekciju.

Zemlje sudionicie u sustavu tijekom 2019. razmijenile su 2243 upozorenja o opasnim proizvodima, koja su potaknula 4477 mjera. To je povećanje od 10 posto u odnosu na prošlu godinu i 63 posto u odnosu na 2015.", navodi Komisija. 

"Poduzete mjere uključuju povlačenje ili uništenje proizvoda koje provode distributeri ili trgovci na malo prije nego što ti proizvodi dođu do potrošača ili opoziv nesigurnih proizvoda od korisnika", dodaje EK.

"Sustav brzog uzbunjivanja dostupan je 24 sata dnevno 7 dana u tjednu. U njemu se održava protok informacija i sigurnost našeg jedinstvenog tržišta. Kako smo vidjeli iz izvješća za 2019., u rekordnoj se mjeri radi na zaštiti potrošača od opasnih proizvoda i potencijalnih štetnih posljedica",  izjavio je  povjerenik za pravosuđe Didier Reynders. 

Komisija je u utorak također objavila i rezultate koordiniranih djelovanja za sigurnost proizvoda (CASP).

Zahvaljujući tom radu, u sklopu kojeg su Europska komisija i europska tijela odabrana u državama članicama zajednički ispitivali proizvode, ispitana je sigurnost 652 proizvoda.

Proizvodi koje su države članice odabrale za ispitivanje uključivali su uređaje za osobni prijevoz, plišane igračke, punjače, baterije, sjedala za bicikle za djecu i igračke „ljigavce”.

Od svih ispitanih proizvoda 38 posto nije bilo u skladu s posebnim aspektima zakonodavstva EU-a o sigurnosti.
Za 11 posto, odnosno 75 proizvoda, utvrđeno je da predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače.

Na primjer, dok sva ispitana sjedala za bicikle predstavljaju neku vrstu rizika, samo 8 posto su ozbiljni rizici. Po kategorijama, plišane igračke imale su najvišu stopu ozbiljnih rizika, 68 posto, dok su baterije imale najmanje takvih rizika, 1 posto. 
Ako se utvrdi da je rizik ozbiljan, o proizvodu šalje se upozorenje u sustav brzog uzbunjivanja kako bi se spriječilo širenje opasnih proizvoda na tržištu.

{embed_photo}1445672{/embed_photo}

item - id = 1031054
related id = 0 -> 1133312
related id = 1 -> 1105417
22. listopad 2021 09:33