StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetu klupe 4. rujna

Iduće godine nastava će trajati osam dana dulje; u Dalmaciji u školu po paklenoj vrućini

Piše Marijana Cvrtila
20. lipnja 2023. - 16:59

Adio, školo! – u srijedu će to za ovu nastavnu godinu "odsvirati" školska zvona, najavljujući početak iščekivanog ljetnog odmora za većinu učenika sretnika koje ne čekaju upisne i popravne muke. U odnosu na prethodne, bila je to ipak manje turbulentna godina, barem u organizacijskom smislu.

Bez želje da kvarimo atmosferu pred nadolazeće ljetne praznike, bacili smo još jednom pogled na kalendar iduće nastavne godine 2023./2024., koja će se, kako su to tijekom javne rasprave upozoravali prosvjetari, opet protegnuti do kasnog datuma i uz "višak" nastavnih dana.

Podsjetimo, iduća nastavna godina počinje u ponedjeljak 4. rujna, a završava u petak 21. lipnja 2024. godine, kao i u dvije posljednje godine, te za maturante 24. svibnja, iz čega proizlazi da će učenici nezavršnih razreda osnovnih i srednjih škola u nastavi biti osam, a maturanti četiri dana dulje od zakonskog minimuma – kako su izračunali učitelji i nastavnici. Posjetimo, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, nastava, odnosno odgojno-obrazovni rad, organizira se i izvodi "u pravilu" u najmanje 175 nastavnih dana, a za maturante u najmanje 160.

Odluka ministra Fuchsa

Međutim, prema odluci ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, iduća nastavna godina debelo će premašiti taj zakonski minimum pa proizlazi da će učenici u nastavi provesti 183 dana, a učenici završnih razreda srednjih škola 164. Prosvjetne vlasti nisu prihvatile nijednu od sugestija učitelja i nastavnika kako bi nepotrebno visoki datum završetka škole trebalo skratiti zbog više razloga – ne samo što, osobito u priobalnim dijelovima zemlje, izvedba nastave postaje teško izvedivom u uvjetima visokih temperatura u učionicama bez klima-uređaja, nego i zato što je većina pismenih i usmenih provjera znanja i obrada gradiva završena do početka ili sredine lipnja pa se taj posljednji tjedan nastave uglavnom svodi na "čuvanje djece".

Osim toga, ranije, kada je vrijedio isti zakon – a tako je, primjerice, bilo školske godine 2017./2018. – dogodilo se da je škola također počela 4. rujna, ali je završila 15. lipnja iduće godine, što znači tjedan dana ranije nego što je to predviđeno za iduću nastavnu godinu. Ruku na srce, treba ipak dodati kako tada nije bilo jesenskih praznika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije prihvatilo ni prijedloge da se skrate proljetni praznici, koji posljednjih godina traju od Velikog četvrtka pred Uskrs te još tjedan dana poslije toga kršćanskog blagdana, sve skupa 11 (radnih i neradnih) dana.

Drugim riječima, ništa se bitno u organizacijskom smislu neće mijenjati ni iduće školske godine – koja će i dalje biti "skrojena" tako da se između niza odmora "uglavi" i koji veći komad nastave. Struka je doduše složna oko toga da školska godina treba biti ispresijecana s nekoliko kraćih ili duljih odmora, no učitelji i nastavnici u više su navrata upozoravali kako se djeca nakon takvog ritma nerijetko vraćaju u školu manje koncentrirana pa im treba neko vrijeme da se opet zahuktaju. Ali, onda opet slijedi novi odmor... pa nije ni čudno da nastavna godina završi kada temperaturni uvjeti već duboko "vrište" da je ljeto.

image

ILUSTRACIJA

Nikola Vilić/Cropix

Svi školski praznici

Ukratko ponovimo strukturu nastave i odmora u školskoj godini 2023./2024. Nakon što se vrate na nastavu 4. rujna, prvi nešto dulji odmor učenici i nastavnici imat će s jesenskim praznicima, koji se vežu za neradni blagdan Svih svetih 1. studenoga. Tako jesenski odmor počinje u ponedjeljak 30. listopada, a nastava opet kreće u četvrtak 2. studenoga.

Drugo polugodište završava u petak 22. prosinca, a onda slijedi prvi dio zimskih praznika, koji će trajati dva tjedna, dok nastava u drugom polugodištu počinje u ponedjeljak 8. siječnja 2024. Drugo polugodište je zanimljivo i jer nema nijednog mjeseca u kojemu neće "pasti" neki kraći ili dulji odmor. Tako već od 19. do 23. veljače slijedi drugi dio zimskih praznika. Nakon toga 28. ožujka, na Veliki četvrtak, odlazi se na proljetni odmor, a nastava opet počinje u ponedjeljak 8. travnja.

U svibnju iduće godine nisu predviđeni školski odmori, ali zato Praznik rada 1. svibnja "pada" u srijedu, pa nema sumnje da se i tu otvaraju mogućnosti za predah od nastave, uz povezivanje s prethodnim ili nadolazećim vikendom. Iduće godine u datumu se podudaraju blagdan Tijelova i državni praznik Dan državnosti (30. svibnja), što je četvrtak, pa eto opet nove prilike za spajanjem s vikendom. Uz takav red nastave – red odmora, 21. lipnja završava nastavna godina i počinje (novi) ljetni odmor. No to je već druga priča. Najprije svim učenicima i učiteljima želimo mirne, duge i tople nadolazeće ljetne praznike, do novih uzbuđenja kojima će, nema sumnje, obilovati i iduća školska godina.

27. travanj 2024 07:49