StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVREMENSKA PROGNOZA

Iako kiša i pljuskovi nisu isključeni, pred nama je potpuno drugačiji vikend od dosadašnjih

Piše šibenski.hr
26. lipnja 2020. - 12:26

Danas će u cijeloj Hrvatskoj biti pretežno sunčano, vrlo toplo i vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Ni jučer nije bilo posve stabilno u Hrvatskoj jer se sjevernije od naših krajeva nalazio vrtlog vlažnog i hladnijeg zraka, pa je uz više oblaka na sjevernom Jadranu i u zapadnim krajevima mjestimice bilo kratkotrajne kiše. No i dalje je bilo vrlo toplo i vruće uz temperaturu uglavnom između 25 i 30 stupnja, piše HRT.

Mogućnost za malo kiše ili lokalne pljuskove i grmljavinu, uglavnom na kopnu, ne može se ni danas isključiti, ali pred nama je obilje sunca i topline, što je uvod u pravi ljetni vikend. Naši će krajevi danas biti pod utjecajem polja povišenog tlaka zraka. U višim slojevima atmosfere vrtlog vlažnog i hladnijeg zraka i dalje će biti sjevernije, ali bit će manje izražen. U takvim će okolnostima u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, u noći i ujutro uz prolazno umjerenu naoblaku. Od sredine dana uz jači razvoj oblaka postoji vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu. Bit će vrlo toplo, ponegdje i vruće. Poslijepodnevna temperatura između 27 i 30 stupnjeva očekuje se i u središnjoj Hrvatskoj, izvijestila je meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak.

Nakon oblačnijeg jutra, pri čemu može biti kratkotrajne mjestimične kiše, prevladavat će sunčano. No poslijepodne se ne može isključiti mogućnost za poneki lokalni pljusak.

U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu, ponajprije u Istri, u noći i ujutro također oblačnije uz mogućnost za malo kiše. Danju posvuda pretežno ili djelomice sunčano i uglavnom suho. Uz obalu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju slab vjetar s mora.

Najniža temperatura oko 12, na moru od 18 do 21, a najviša dnevna u gorju oko 26, na Jadranu oko 29 stupnjeva.

Vrlo toplo i vruće bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uz pretežno sunčano vrijeme. Ujutro će uz obalu biti bure, a danju će puhati slab do umjeren jugozapadni vjetar, pa će more biti malo valovito. Slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar puhat će danju i na južnom Jadranu uz pretežno sunčano vrijeme i temperaturu između 28 i 30 stupnjeva.

Za vikend većinom sunčano i u mnogim krajevima vruće. U ponedjeljak na kopnu više oblaka, a prema kraju dana uglavnom u sjevernim krajevima mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina, koji mjestimice mogu biti izraženiji. Sljedećih dana pretežno sunčano i vruće bit će i na Jadranu. Puhat će uglavnom slab do umjeren vjetar s mora.

Potkraj ponedjeljka vjetar će na sjevernom dijelu kratkotrajno okrenuti na buru, mjestimice i jaku. Dakle, uz pritjecanje toplog zraka po visini sljedećih dana valja računati na prave ljetne temperature zraka, gotovo posvuda više od 30 stupnjeva.

19. travanj 2024 06:10