StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIGLA PORUKA

I treći najveći telekom povećava cijene: evo koliko će novca više izdvajati Šibenčani koji koriste njihove usluge

Piše Ilija Matanović
27. svibnja 2024. - 14:45

Nakon što su takva iznenađenja dobili pretplatnici Hrvatskog telekoma i A1 Hrvatska, i treći veliki operator u Hrvatskoj odlučio je podići cijene korisnicima kako bi se uskladile s inflacijom, piše Jutarnji list

"Obavještavamo vas da se 1. srpnja 2024. iznosi mjesečnih naknada tarifnih paketa uvećavaju za 7,2 posto. Usklađenje cijena ne omogućava raskid ugovora bez naknade", stoji u poruci koju su primili Telemachovi pretplatnici.

Iz Telemacha dodaju kako se povećanje cijena ne odnosi na stavke računa kao što su potrošnja minuta, poruka ili interneta te na jednokratne naknade ili rate za uređaje, nego samo za tarifne pakete.

Podsjetimo da je A1 Hrvatska još u travnju obavijestio svoje korisnike da će sukladno indeksnoj klauzuli mjesečno naknade od 1. lipnja biti skuplje za 6,9 posto. Sredinom ovog mjeseca isto je učinio i Hrvatski telekom, s time da je uvećanje cijena malo manje - 6,5 posto. Kao ni kod Telemacha, ni pretplatnici dva najveća operatora nemaju pravo na raskid ugovora bez posljedica.

Kao razlog za poskupljenja kompanije navode usklađivanje cijena s prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. godinu, koja je bila 8 posto, prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Sve tri tvrtke uvele su u siječnju prošle godine indeksnu klauzulu, koja im omogućava ravnanje cijena u skladu sa stopom inflacije u prethodnoj godini (odnosno, maksimalni iznos povećanja cijena ne smije biti veći od postotne stope inflacije). Prva su poskupljenja stigla već tada: A1 je lani povisio cijene za 8,5 posto, Telemach za 8,3 posto, a HT za 5 posto.

Ovakvo usklađivanje cijena tvrtke smiju provoditi jednom godišnje.

 

21. lipanj 2024 16:22