StoryEditor
Hrvatska i svijetMaleničina reforma

I na Općinskom sudu u Šibeniku osnovat će se poseban odjel za obitelj: o razvodima, djeci i skrbništvu odlučivat će specijalizirani suci

Piše Šibenski.hr
6. ožujka 2021. - 09:39
Na fotografiji:Nediljko Dujic, Tomislav Ćoric i Ivan Malenica   Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Ministar pravosuđa uprave Ivan Malenica je, gostujući jučer na Televiziji N1, uz ostalo najavio i osnivanje specijaliziranih obiteljskih sudova, što već godinama zagovaraju i predlažu pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za prava djece, stručnjaci iz područja obiteljskog prava, kao i nevladine udruge za zaštitu žrtava obiteljskog nasilja. Postojeća sudska praksa, kad su posrijedi sporovi iz obiteljskih odnosa, neujednačena je, postupci dugo traju, zbog čega stranke trpe, a ponajviše djeca kao najranjiviji sudionici obiteljskih sporova.

Glasnogovornica Ministarstva pravosuđa i uprave Martina Andrijević, koju je Jutarnji list zamolio za više detalja vezanih u Maleničinu najavu, pojasnila je kako nije riječ o osnivanju specijaliziranih obiteljskih sudova već specijaliziranih odjela za obiteljsko sudovanje pri općinskim sudovima.

ANALIZA PREDMETA

"Ministarstvo je provelo analizu sudskih predmeta koji se tiču primjene obiteljskog prava i na temelju nje kreće se u daljnje korake. Pri općinskim građanskim sudovima koji se nalaze u gradovima koji su sjedišta županija osnovali bi se obiteljski sudski odjeli. Ideja je da svim građanima takvi specijalizirani sudski odjeli budu dostupni na području njihovih županija. Planiramo da se zakonski okvir potreban za osnivanje ovih odjela promijeni do kraja ove godine kako bi obiteljski odjeli na općinskim sudovima u sjedištima županija otpočeli s radom iduće godine", rekla nam je Andrijević.

Razmišlja se, objasnila je, o licenciranim sucima za obiteljsko pravo, što znači da bi suci koji bi radili u obiteljskim sudskim odjelima sudili isključivo u predmetima obiteljskog prava. "Mislimo da bi to podiglo kvalitetu sudovanja u predmetima obiteljskog prava s obzirom na brojne kritike da suci koji sada sude u tim predmetima nisu dovoljno educirani za to što rade. Predstoje i razgovori da se vidi koje edukacije bi se mogle raditi kroz Pravosudnu akademiju. Namjera Ministarstva je vidjeti u razgovoru sa samim sucima koji se bave tim predmetima koji profili stručnjaka bi im u tim odjelima bili od pomoći".

Koliko bi ukupno specijaliziranih sudaca radilo u sudskim odjelima za obiteljsko pravo na 20 općinskih sudova u sjedištima županija plus na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, u Ministarstvu još uvijek ne znaju. "Treba vidjeti s predsjednicima sudova koliki imaju priljev predmeta te vrste i u skladu s tim će se odrediti i broj sudaca."

OVRHA NAD DJECOM

Odvjetnica i članica Inicijative "Spasi me", Una Zečević Šeparović, kazala nam je da je jučer zajedno s još jednom članicom te inicijative bila na sastanku s ministrom Malenicom te da je to bio zadnji u nizu sastanaka na kojem su razgovarali o osnivanju obiteljskih sudova. "Inicijativa 'Spasi me' zagovara osnivanje specijaliziranih obiteljskih sudova još od velikog prosvjednog skupa održanog 2019., a isto zagovaraju i druge udruge koje se bave zaštitom žrtava obiteljskog nasilja kao i pravobraniteljice.

Mogu vam prenijeti samo ono što sam na jučerašnjem sastanku čula, a na njemu je ministar govorio baš o osnivanju specijaliziranih obiteljskih sudova, a ne posebnih sudskih odjela. Specijalizirani obiteljski sudovi bavili bi se građanskim parnicama, a to su razvodi, parnice oko uzdržavanja djece, oko roditeljske skrbi, osobnih odnosa obitelji i djece, ovrha nad djecom, privremenim mjerama, zapravo svime onime što nije kazneno i prekršajno sudovanje", rekla nam je odvjetnica Zečević Šeparović. I ona nam je potvrdila kako je ministar Malenica rekao da bi se specijalizirani obiteljski sudovi osnovali pri općinskim sudovima u sjedištu županija i na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu.

DODATNE EDUKACIJE

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je da podržava i pozdravlja osnivanje specijaliziranih obiteljskih sudova, iako ona nije bila uključena u razgovore s Ministarstvom o njihovu osnivanju. Podsjetila je da je osnivanje obiteljskih sudova odnosno specijalizacija sudaca za rad na statusnim i obiteljskim predmetima predviđena Nacionalnom strategijom za prava djece za razdoblje od 2014. do 2020. godine, koju je Vlada usvojila u rujnu 2014. Inicijativa "Spasi me" je ideju o osnutku tih sudova, podsjeća Ljubičić, preuzela iz Nacionalne strategije.

"Dakle, radi se o problematici koja je prepoznata već dulje vrijeme, kako od strane organizacija civilnog društva, tako i u Nacionalnoj strategiji za prava djece. Međutim, obiteljski sudovi do danas nisu uspostavljeni, a na što je ukazivala i pravobraniteljica za djecu koja, između ostaloga, prati i primjenu svih propisa koji se odnose na zaštitu prava i interesa djece, uključujući i predmetnu Nacionalnu strategiju", rekla nam je Ljubičić. Dodala je kako osnivanje specijaliziranih sudova podrazumijeva da suci moraju biti dodatno educirani i senzibilizirani iz područja obiteljskog prava, uključujući i nasilje u obitelji, piše Jutarnji list.

 
item - id = 1082081
related id = 0 -> 1132859
related id = 1 -> 1129638
23. listopad 2021 12:01