StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetradno vrijeme

I ljekarne ako imaju uvjete smiju raditi poslije 17 sati, evo što su poručili iz Nacionalnog stožera civilne zaštite

Piše Ivica Marković
6. svibnja 2020. - 10:21

- Ljekarne u Hrvatskoj, ako imaju kadrovskih potencijala, mogu raditi svoje normalno radno vrijeme, kao i prije korona-krize, a one koje imaju kadrovskih problema - recimo, dio djelatnika im je u samoizolaciji - moraju rad prilagoditi, odnosno raditi do 17 sati, rekla nam je prim. dr. Maja Grba Bujević iz Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Problem je nastao kada je Ljekarnička komora ljekarnama poslala dopis prema kojemu u prijelaznom razdoblju od 4. do 11. svibnja moraju raditi do 17 sati, što je kod određenog dijela ljekarnika izazvalo nezadovoljstvo.

- Taj nas je dopis iznenadio jer nas je stavio u neravnopravan položaj s liječnicima primarne zdravstvene zaštite koji rade do 19 ili 20 sati. Naime, što će uraditi pacijent kojemu liječnik u Vrgorcu, Imotskom ili Makarskoj u 18.30 sati prepiše lijek koji mora početi uzimati odmah? Kako je ljekarnama dozvoljeno da rade do 17 sati, takav bi pacijent morao sjesti u svoje auto, ako ga ima, i zaputiti se u dežurnu ljekarnu u Splitu ili Sinju, u protivnome ne bi mogao početi piti svoj lijek prije idućeg jutra.

Frizeri, pedikeri, maseri... i ostali mogu raditi puno radno vrijeme, a ljekarne koje su se najviše pridržavale propisanih mjera i koje su vodile brigu o načinu rada ne mogu raditi nego samo do 17 sati, kazuje nam sugovornik iz ljekarničke branše, želeći ostati anoniman.

Kako bi se razmrsio ovaj gordijski čvor, iz Ljekarničke komore obratili su se Ministarstvu zdravstva i Nacionalnom stožeru.

- Mi smo rekli da mogu raditi normalno ako za to imaju uvjete. Naravno, o radu samih ljekarni odgovorni su ljudi koji ih vode. Svakako, važno je znati, ako rade puno radno vrijeme neće biti u prekršaju, a od 11. svibnja sve ljekarne moraju raditi normalno. Oni ostali, koji nemaju ljudskih potencijala, do 11. svibnja radit će do 17 sati, zaključila je prim. dr. Maja Grba Bujević.

20. travanj 2024 16:18