StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpodigli razinu sigurnosti

I Dalmatinci u strahu od svinjske kuge, evo što je poručio iskusni proizvođač pršuta iz Vodica

Piše Šibenski.hr
11. listopada 2023. - 20:14

Afrička svinjska kuga, koja je u Slavoniji uništila uzgajivače svinja, nedavno je zabilježena i u Dalmaciji. Lovci su protekloga vikenda na ugroženom području lovili divlje svinje, uzorke poslali na analizu, a meso zbrinuli. Uzgajivači svinja u Dalmaciji zasad nisu ugroženi, ali podižu razinu sigurnosti, piše HRT

Prije dvanaest godina obitelj iz Vodica podignula je seosko gospodarstvo u zaleđu, na području Velima pokraj Stankovaca. Svinje su počeli uzgajati kako bi imali sirovinu za domaći pršut.

- Na mojoj farmi koja se zasniva na tovu svinja u takozvanoj dubokoj stegi. Dakle ja dovedem svinje od 30 kilograma tamo u drugom, trećem mjesecu i onda ih s adekvatnim načinom tova čuvam i tovim do težine od 200, 220 kila, za HTV Dnevnik objasnio je Ante Roca, uzgajivač svinja i proizvođač pršuta. 

Svinje za tov više ne mogu kupiti u Slavoniji. Ondje im je partnere, uzgajivače sa stogodišnjim iskustvom, do bankrota dovela svinjska kuga. Postrožili su mjere sigurnosti i za svoje svinje, koje se mogu vidjeti samo preko stakla.

- Imam samo jednu osobu koja ulazi unutra i ona ulazi po posebnim pravilima. I nema neke velike potrebe na ovakav način tova svinja da se zadržava više od sat, dva sata vremena koliko im treba da im se da hrana i da im se baci slama, rekao je Ante. 

Svinje će uskoro u klaonicu, na daljnju obradu. Uz paletu domaćih proizvoda, proizvode se pršuti, tradicionalnim procesom koji traje čak četiri godine.

- Strah postoji, definitivno da strah postoji. Svinje ste vidjeli dolje, krasne su predivne su, zdrave. A nadam se da neće još ovih 15 dana se nešto bitno dogoditi, kazala je Silvana Roca, obiteljsko gospodarstvo u Velimu. 

Dio pršuta proizvode i od sirovine iz Njemačke. Dok je uvoza, straha za ovu deliciju u Dalmaciji nema. U Zadarskoj je županiji dvije i pol tisuće svinja i pedesetak uzgajivača.

- U ovom trenutku situacija je takva da trebaju podići razinu biosigurnosti, dakle trebaju raditi ono što su do sada radili samo s većom opreznošću i slušati i primati savjete od veterinara i Državnog inspektorata, objasnio je Danijel Segarić, pročelnik UO-a za poljoprivredu, ribarstvo i fondove EU-a. 

Budući da je uginula divlja svinja zaražena afričkom svinjskom kugom bila jedini slučaj, mjesta panici zasad nema. U međuvremenu, čekaju se nalazi uzoraka divljači ulovljene protekloga vikenda, javlja HRT

30. travanj 2024 10:53