StoryEditorOCM

I dalje će biti iznimno toplo vrijeme. A evo kad bi konačno mogla vratiti prava zima i minusi

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
6. veljače 2024. - 16:29

VRHUNAC ZEUSA-NEVJEROJATNO, SNIJEGA VIŠE NEMA ČAK NITI NA ZAVIŽANU!

U nekim normalnim klimatološkim okolnostima, sada bi brojili "centrimetre" u rubrici visina snježnog pokrivača na meteorološkim postajama DHMZ-a, ali umjesto "centimetara", ove godine brojimo- stupnjeve. Tužna vijest za ljubitelje snijega, danas je "pao" i posljednji centimetar snijega u Lijepoj Našoj, a na samom početku veljače, u srcu zime, snijega više nema čak niti na Zavižanu (koji inače drži rekord visine snijega iz 2013. godine od 322 cm) pa tako na službenim stranicama DHMZ-a u rubrici visina snijega stoji da 5.2.2024. nigdje u domovini, citiramo- "nema snijega"!?, zaista nevjerojatno... Za to vrijeme, u kontinentalnom dijelu domovine u tijeku je pravo malo proljetno natjecanje- gdje će biti toplije?

DUGOROČNA (PROGNOZA VREMENA - MOGUĆ POVRATAK ZIME U ZADNJOJ DEKADI VELJAČE...

Posljednji put smo napisali kako postoje signali dugoročnih prognoza za zimski prodor sredinom veljače. U međuvremenu, Europski centar za srednjoročnu prognozu iz Readinga u Engleskoj ažurirao je svoje dugoročne prognostiče mape i one u ovom trenutku ne ulijevaju nadu ljubiteljima zime u skore zimske scenarije, dapače, s velikom sigurnošću možemo reći- nema zime na vidiku u prvoj polovici veljače što znači da će ljubitelji snijega i skijanja svoju šansu morati tražiti u drugoj polovici veljače kada postoje signali za negativna odstupanja temperature zraka, naročito u zadnjoj dekadi veljače.

Zeus je u ponedjeljak bio na vrhuncu, a posljedice su se osjećale u cijeloj zemlji, naročito u kontinentalnom dijelu gdje se u nekim gradovima slobodno moglo šetati u kratkim rukavima kao npr. u Sisku koji je u meteorološkom zaklonu (u hladu) mjerio 19.9 C (zamislite kakav je osjećaj bio tek na suncu!), Karlovcu u kojem je mjereno 19.6 C ili u glavnom gradu Zagrebu s 18.5 C. Iako ne toliko visoke kao u kontinenu,(debelo) iznadprosječne temperature zraka mjerene su u prvom danu novog tjedna i u Dalmaciji pa je tako u gradu pod Marjanom u 14 h mjereno 14.2 C, u Zadru 13.5 C, Hvaru 16.5 C, u Dubrovniku 16.9 C pa sve do 17.7 C u kraljevskom gradu Kninu. Nadamo se da ste iskoristi (anticiklonalne) blagodati Zeusa, jer uskoro stiže velika promjena vremena...

image

Olujno jugo za vikend /Meteociel.fr

STIŽE VELIKA PROMJENA VREMENA, BIT ĆE "POSLA" ZA METEOLARM!

Nakon maratonskog zadržavanja nad našim područjem, Zeus će oslabiti i otvoriti put toplom i vlažnom oceanskom zraku kojega će u Dalmaciju isporučivati duboka ciklona nad zapadnom Europom. Iako smo u jednom od naših tekstova (OVDJE) razbili mit o jugu kao vjetru kojeg "nitko ne voli", sigurni smo kako se većem broju naših čitatelja neće svidjeti vijest kako nam se uskoro (nakon poprilično vremena) vraća neugodna južina, a s njom u dotu cijela paleta zdravstvenih i prometnih poteškoća... Već tokom utorka će uslijediti promjena smjera strujanja zraka i okrenut će na jugo s kojim će osjetnije porasti naoblaka koja će veći dio radnog tjedna biti uglavnom sterilna, uz tek povremene oborine.

image

Sinoptička situacija nad Europom, stiže ciklona WXCHARTS

Od srijede jugo u jačanju, a u petak će vjerojatno, nakon duže pauze, meteoalarm morati dobro zasukati rukave. Vrlo jako i olujno jugo uvertira su u izrazito nepovoljne vremenske prilike u Dalmaciji za nadolazeći vikend kad će se preko našeg područja izmještati ciklona koja će se formirati nad Genovskim zaljevom, a s kojom će u Dalmaciju stići veća količina vlažnog zraka, a vrhunac oborina bi trebao biti u nedjelju kad bi lokalno moglo biti i obilnije kiše. Jugo će "izlivelati" jutarnje i dnevne temperature zraka pa više ne treba računati čak ni na niske jutarnje temperature u unutrašnjosti Dalmaciji.

Temperatura zraka će u cijeloj Dalmacij biti iznadprosječno visoka za ovo razdoblje godine, a uz olujno jugo biometeorološke prilike izrazito nepovoljne. Već danas je jasno kako će jugo za vikend zadavati glavobolju kapetanima Jadrolinije, a ekipa iz meteoalarma "tuć prikovrimene"! Slijedi nam tako transformacija iz malog proljeća u malu jesen, a hoće li uskoro zazimiti?

PROLJEĆE U VELJAČI, VAŠI KOMENTARI...

- „Nikada toplija zima u životu, prozori su mi svi otvoreni (i to ne na kipu, već širom)!“ komentira Vedrana Pleslić iznadprosječne temperature u veljači.

„Zima u Dalmaciji više ne postoji pa više ni ne kupujem zimske gume ima 3 godine, nema smisla...Ako i padne snig, za 2 dana se rastopi...“ Denis Ćulav daje komentar s kojim se sigurno ne bi složili stručnjaci u prometu

„2020. je bila i lošija zima, sušna i bez leda, a još i korona...“ Anthony Miše podsjetio nas je na zimu koja je osim što je bila toplija od aktualne, zaključala domovinu...

„Vjerovali ili ne, jučer je pokraj mene proletio komarac dok sam pijuckao kavu na terasi poslije ručka...“ zaključuje Damir Tatić

02. svibanj 2024 19:39