StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠokantan prijedlog

HZZO želi da se najtežim pacijentima, nepokretnoj djeci i odraslima, broj fizikalnih terapija u kući smanji s 260 na 48 puta godišnje; Pogođene skupine su izvan sebe, jer svaki sat terapije na tržištu je barem 100 kuna

10. lipnja 2018. - 10:57

Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Što drugo reći za nacrt prijedloga pravilnika o fizikalnoj terapiji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji regulira fizikalnu terapiju u kući i koji po tom novom prijedlogu smanjuje za 80 posto prava kod najtežih slučajeva nepokretne djece i odraslih.

Tako će se po tom pravilniku - bude li usvojen - nepokretnim bolesnicima smanjiti fizikalna terapija u kući sa 260 na 48 puta godišnje.

- Prema nacrtu prijedloga pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući, za koji je savjetovanje zaključeno jučer, smanjit će se broj sati fizikalne terapije za najteže oboljelu nepokretnu djecu i odrasle s gotovo pet puta tjedno tijekom čitave godine na tri puta tjedno u samo četiri mjeseca godišnje. Ograničenja koja donosi pravilnik odnose se na djecu i odrasle oboljele od spinalne mišićne atrofije (SMA), demijelinizirajuće bolesti središnjeg živčanog sustava, cerebralne paralize i ostalih paralitičkih sindroma (hemiplegija, paraplegija, tetraplegija) te oboljelima od prirođene malformacije i deformacije živčanog i mišićno-koštanog sustava - kazuje nam Aleksandra Milković, predsjednica Hrvatskog saveza udruga OSIce.


Ode cijela struka


Iako fizikalna terapija smanjuje daljnje komplikacije i omogućava bolju pokretljivost zglobova te se izbjegavaju skupocjene operacije i rehabilitacije do kojih bi došlo zbog neodržavanja stanja, u HZZO-u, izgleda, ozbiljno razmišljaju o ovim restrikcijama.

- Umjesto vježbanja 5 puta tjedno tijekom cijele godine, što je preporuka fizioterapeuta i dječjih ortopeda, HZZO to drastično smanjuje na samo 3 puta tjedno samo 4 mjeseca godišnje. Ako u HZZO-u i žele uštedjeti na najtežim bolesnicima, to se tako neće dogoditi. Svi ćemo biti na gubitku, a najviše oni kojima je terapija potrebna - upozorava Aleksandra Milković.

U Savezu OSIce, koji okuplja udruge za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom koje bi bile zakinute ovim pravilnikom, ističu da su liste čekanja na fizikalnu terapiju i sada predugačke, sve više fizioterapeuta mora svoj kruh potražiti izvan Hrvatske, a ovim mjerama i drastičnim smanjenjem broja sati terapije ova struka mogla bi se potpuno preseliti u inozemstvo.

- Ovim putem želimo apelirati na HZZO i nadležne institucije da umjesto ušteda na najtežim skupinama bolesnika, a koje će rezultirati većim troškovima u zdravstvu, pravilnik prilagode tako da potiču fizijatrijsku struku i ostanak stručnjaka unutar našeg sustava - govori Milković.

U Savezu su jednoglasni da se treba suprostaviti ovakvom stavu HZZO-a, a priopćenje koje su poslali javnosti potpisuju sve udruge unutar Saveza, a to su: "Kolibrići", "Anđeli", Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruga "Vukovarski leptirići", Udruga "Korak dalje", Udruga "Djeca Pelješca", Udruga osoba s invaliditetom "Prijatelj" iz Metkovića, Udruga "Kas" iz Siska, Udruga tjelesnih invalida "Toms" iz Trogira i Udruga tjelesnih invalida "Sinj".


Državna nebriga


Što će ova odluka HZZO-a, ako bude donesena, značiti za teško oboljele, objasnila nam je Ana Alapić, majka devetogodišnjeg Mate Bešlića, koji boluje od SMA tip 1 i koji je na respiratoru.

- To znači da Mate više neće imati pet dana u tjednu fizikalnu terapiju, cijele godine, nego će imati pravo na samo četiri mjeseca u godini, i to tri puta tjedno. Prema tom prijedlogu mjesec dana bi imao terapiju tri puta tjedno, pa bi onda dva mjeseca bio bez terapije i onda ponovno mjesec dana terapije - govori Alapić.

Zbog čega HZZO "prijeti" ovakvim pravilnikom i što to znači za roditelje teško oboljele djece?
- To rade zbog toga jer imaju manjak fizioterapeuta na terenu, odnosno izdali su manje koncesija za rad na terenu nego što je potrebno. A što to znači za nas roditelje? Znači da ću ja, kao i do sada, Mati biti mama i fizioterapeut i medicinska sestra i liječnik i logoped i sve ono što ja ne bih trebala biti da živimo u uređenom društvu - govori Alapić.

Kućna njega je inače najjeftiniji oblik njege, a na ovaj način se želi ta kućna njega u potpunosti uništiti.
- Na ovaj način, kada se država ne brine o svojim teško oboljelim građanima, doći ćemo u situaciju, mi roditelji, koji jedini svojoj djeci želimo sve najbolje, da ćemo morati plaćati privatne fizioterapeute, koji koštaju po satu rada više od 100 kuna. Hoće li nam država Hrvatska refundirati taj novac, ako nam već ne mogu ili ne žele osigurati djeci adekvatnu skrb, iako u Hrvatskoj ima mnogo nezaposlenih fizioterapeuta - pita se Ana Alapić.


HZZO: Preuranjene tvrdnje
Pojašnjenje cijele priče o novom pravilniku zatražili smo i od HZZO-a, te smo e-mailom dobili odgovor:
"Još danas traje savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o nacrtu prijedloga pravilnika HZZO-a o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući, koje je započelo 9. svibnja. Svi zainteresirani u proteklih mjesec dana, uključujući i današnji dan, dostavljali su i još dostavljaju svoje prijedloge, primjedbe i komentare na predloženi tekst nacrta spomenutog pravilnika. Nakon završenog savjetovanja, a prije izrade novog pravilnika, analizirat će se svi pristigli prijedlozi, primjedbe i komentari građana. Stoga, preuranjene su tvrdnje koje je danas iznio Hrvatski savez udruga OSIce o smanjenju prava na fizikalnu terapiju za nepokretne osobe, djecu i odrasle osobe, jer prije nego što se obrade sve primjedbe, prijedlozi i komentari, HZZO ne može znati što će od navedenog biti usvojeno niti kako će u konačnici izgledati Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući."

23. travanj 2024 21:56