StoryEditor
Hrvatska i svijetTuristička sezona

Hvatska konkurencija pokušava spasiti što se spasiti dade: bit će to bitka za svakoga gosta, kupači će i narukvice dobiti, poput zatvorenika

Piše Šibenski.hr
11. svibnja 2020. - 16:36
 Niksa Stipanicev/Cropix

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) obznanila je kako je pandemija bolesti COVID-19 tijekom prvog tromjesječja 2020. uzrokovala pad međunarodnih dolazaka za 22 posto, a kriza bi, prognozira se, u usporedbi s podacima iz 2019. godine mogla dovesti do godišnjeg pada od 60 do 80 posto, piše Slobodna Dalmacija.

I Europa je u prva tri mjeseca doživjela značajan udar na turizam, zabilježeno je 22 milijuna dolazaka manje, a koliki će biti gubici u drugom tromjesečju ovisit će o brzini suzbijanja virusa, trajanju ograničenja putovanja i zatvaranju granica. No, već sada je, kažu u UNWTO-u, vidljivo kako je riječ o najvećoj krizi s kojom se suočio međunarodni turizam čemu u prilog idu i statistički podaci koji se prate od 1950. godine.

Nema rukovanja s gostima

Kako se glavnina hrvatske konkurencije na Mediteranu priprema za sezonu vidljivo je iz niza najava koje stižu iz Grčke i Turske, pa čak i onih iz Italije i Španjolske, europskih žarišta koronavirusa, koja će mnogi turisti ovoga ljeta radije zaobilaziti.

“Nakon dvomjesečnog zatvaranja, atenska akropola i drugi antički spomenici u Grčkoj ponovo će biti otvoreni za turističke posjete od 18. svibnja”, prenosi grčki dnevnik Kathimerini, citirajući riječi grčke ministrice kulture Line Mendoni kako će vlada “tijekom lipnja i srpnja dopustiti potpuni pristup turistima, uključujući i manifestacije na otvorenom za veći broj posjetitelja, uz propisanu distancu i druge sigurnosne norme”.

Grčke vlasti samo što nisu amenovale protokol za rad hotela i ostalih smještajnih kapaciteta, kojega će se trebati pridržavati u objektima radi smanjenja mogućnosti prijenosa zaraznih bolesti.

Riječ je o skupu pravila koja će se primjenjivati u svim hotelima u Grčkoj, bez obzira na veličinu, broj zvjezdica i vrijeme rada, počevši od transfera gostiju do objekta, pa sve do dopuštenog broja osoba u hotelskim liftovima.

U protokolu će stajati kako je potrebno izbjegavati rukovanje gostiju i vozača koji će ih odvesti do njihova smještaja. Vozači će morati nositi odgovarajuću opremu i osigurati prirodnu ventilaciju vozila. U slučaju prijevoza autobusom ili mini busom morat će se poštovati mjere za sigurnu upotrebu turističkih autobusa.

Kontakt između gostiju i recepcionera bit će sveden na minimum (preporučuje se i zaštitna pregrada), a namještaj na recepciji bit će raspoređen tako da se omogući socijalna distanca. Ako neće biti pregrade, recepcioner će morati nositi odgovarajuću zaštitnu opremu, a posjetiteljima će biti na raspolaganju dezinfekcijska sredstva.

Pult recepcije će se redovno dezinficirati, kao i ključevi i kartice za otključavanje soba prilikom prijave i odjave. Bit će promijenjeno i vrijeme prijema i odjave gostiju (odjava do 11.00, a prijava od 15.00), kako bi se dezinficirale prostorije i izbjegle gužve na recepciji.

Jednokratni ručnici

Preporučuje se i elektronička prijava, plaćanje karticama, kao i slanje računa putem maila - gosti će moći plaćati sve hotelske troškove karticama, gotovina će se primati samo u izuzetnim slučajevima.

Hotelijerima se sugerira i priprema biltena za goste (u tiskanoj ili elektroničkoj formi). Dobit će ga prije dolaska ili prilikom prijave u hotel, a objedinjavat će sve propisane protokole, uvjete rada u svakom odjeljku hotela, kao i one koji se tiču pružanja bilo koje usluge.

Kako bi u Grčkoj mogao izgledati boravak na plažu uz socijalnu distancu već je dao naslutiti Charlie Chahine, vlasnik beach bara na plaži Perissa na popularnom grčkom otoku Santoriniju, koji je osmislio ležaljke sa zaštitom od pleksiglasa kako bi se gosti zaštitili od međusobnog kontakta, a omogućio im je i jednokratne ručnike, te antiseptičke sprejeve.

Na Siciliji su, pritisnuti smišljanjem načina privlačenja turista i oživljavanjem posrnule ekonomije, odlučili ‘pokriti’ dobar dio troškova budućim stranim gostima. Regionalne vlasti objavile su još prije desetak dana kako će sufinancirati troškove letova, smještaja i kulturnih sadržaja za strane posjetitelje otoka, pa će nakon otvaranja granica turisti iz inozemstva moći dobiti vaučere kojima će im biti plaćeno 50 posto cijene avionske karte, trećinu noćenja u hotelima i sve ulaznice za lokalne muzeje i arheološka nalazišta.

I koronom teško pogođeni sjeverniji dio Italije priprema se za ljetnu sezonu - vlasti u Liguriji već se najavile kako će se distanciranje na plažama odvijati uz pomoć specijalnih narukvica, zahvaljujući kojima će se utvrđivati dopuštena udaljenost između kupača. Narukvica će emitirati zvuk ili vibrirati svaki put kad se ljudi previše približe jedni drugima, navodi Slobodna Dalmacija.

item - id = 1020666
related id = 0 -> 1136246
related id = 1 -> 1136059
20. listopad 2021 10:56