StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGužve na granici

Hrvatsku zbog epidemiološkog stanja Slovenija spustila na žutu listu manje sigurnih država

Piše PSD.
3. srpnja 2020. - 18:34

Hrvatski državljani od subote ne mogu u Sloveniju ako nemaju negativan test na COVID-19, i to ne stariji od 36 sati.
Ako se nisu testirali, idu u 14-dnevnu samoizolaciju u Sloveniji, a ako nemaju tamo gdje biti u izolaciji, moraju se vratit natrag u Hrvatsku.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u petak da Slovenija od subote Hrvatsku spušta sa "zelene" na "žutu listu" epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola prigodom ulaska u Sloveniju.

To je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali u prvom redu, kako je rekao Hojs, zbog slovenskih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali službenim tijelima prigodom povratka u Sloveniju. Uglavnom je riječ o ljudima koji se nisu odmarali u Hrvatskoj, nego im je Hrvatska poslužila za tranzit iz BiH i Srbije.

Svaki prijelaz neke države sa "zelene" na "žutu listu" i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje, a Hrvatska je već prešla kriterij od 10 dnevno novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od 14 dana. Brine ih i situacija u Hrvatskoj, koja ima gotovo 15 zaraženih na 100 tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana.

Posebni uvjeti

Posebni uvjeti za one na "žutoj listi", a na kojoj su sada, uz Hrvatsku, i Češka i Francuska, znači da će oni morati u 14-dnevnu karantenu, osim u predviđenim iznimkama, a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi, poput pogreba, ili nositelji diplomatskih putovnica.

Turisti koji kroz Sloveniju prolaze u tranzitu, to će morati učiniti bez zaustavljanja u roku od 12 sati, a oni iz Francuske i Češke moraju pokazati dokaz da idu na odmor u Hrvatsku.

Kod nas se trenutačno odmara oko 75.000 slovenskih turista, a najavljeni stroži režim na slovenskoj granici u petak je dobar dio njih natjerao da spakiraju kufere i krenu kući prije vremena. Pogotovo je to bilo vidljivo u Istri, gdje su čekali u uredima turističkih zajednica potvrde da su se odmarali u Hrvatskoj.

Zabrinuti su što će ih dočekati na granici ostanu li dulje, a i sam slovenski ministar unutarnjih poslova priznao je kako se očekuje da će provjera dokaza o boravku u Hrvatskoj znatno povećati gužve na granici.

Oni Slovenci koji imaju nekretnine u Hrvatskoj odlazak u samoizolaciju moći će izbjeći ako imaju "papire" o vlasništvu, a ostali računima u hrvatskim restoranima i lokalima u Hrvatskoj ili potvrdom o plaćenoj boravišnoj pristojbi.

Aleš Hojs ponovio je kako je režim pooštren prije svega zbog toga što su neki državljani Slovenije, prije prolaska kroz Hrvatsku, boravili u Srbiji, BiH, na Kosovu ili nekoj drugoj državi s "crvene liste" epidemiološki vrlo rizičnih država, što ne bi prijavili kako bi izbjegli 14-dnevnu obvezujuću karantenu, i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji, gdje se zadnji tjedan dnevno bilježi dvoznamenkasti broj infekcija.Taj je broj posljednji tjedan redovito iznad 10, što je, kako je za Delo kazala vodeća slovenska infektologinja i čelnica vladine savjetodavne skupine za epidemiju koronavirusa dr. Bojana Beović, za epidemiološku službu znak za uzbunu.

Za one koji su boravili u državama s "crvene liste" bit će otvorena samo četiri granična prijelaza, gdje će im se izdavati rješenja o obvezujućoj karanteni, koja će odmah stupiti na snagu.

Policija će i na ostalim graničnim prijelazima s Hrvatskom provjeravati istinitost dokumentacije o boravku u Hrvatskoj, te ako posumnja u njihovu vjerodostojnost, imati diskrecijsko pravo da takve putnike uputi na jedan od četiri prijelaza za one kojima se određuje 14-dnevna karantena.

Izjednačen crni rekord

U Hrvatskoj je, podsjetimo, danas izjednačen crni rekord po broju oboljelih od COVID-19 kao što je bio 1. travnja. U 24 sata zaraženo je čak 96 osoba, preminule su dvije, 88 pacijenata je na bolničkom liječenju, a od toga su na respiratoru četiri pacijenta. Virus se probio u Dom za starije i nemoćne osobe "Sveta Ana" u Zagrebu, gdje je jedna djelatnica pozitivna. Zaraženih ima u dvjema poliklinikama na području Zagreba, koji u zadnja 24 sata ima 25 novooboljelih.

Toliko ih je i u Požeško-slavonskoj županiji, gdje je novo žarište virusa Požega. U Osječko-baranjskoj je 12 novih slučajeva, u Istarskoj i Zadarskoj županiji po jedan, Vukovarsko-srijemskoj četiri, Ličko-senjskoj tri, Primorsko-goranskoj jedan, Zagrebačkoj pet, Brodsko-posavskoj također pet, Šibensko-kninskoj dva, Bjelovarsko-bilogorskoj jedan, Dubrovačko-neretvanskoj dva te Sisačko-moslavačkoj jedan.

24. travanj 2024 05:30