StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetproblemi na moru

Hrvatski pomorci ‘zarobljeni‘ širom svijeta: korona ‘trese‘ čitavu branšu, vozarine su na povijesnom minimumu, ali jedna činjenica ohrabruje

Piše Zoran Šagolj
12. ožujka 2020. - 09:27

Od izbijanja epidemije koronavirusa, pomorci i branša u kojoj rade su među najugroženijima u cijelom svijetu.

Posljednje vijesti govore kako se veliki broj pomorskih kompanija odlučio do daljnjega obustaviti smjene posada na svojim brodovima, neovisno radi li se o ukrcaju ili iskrcaju ljudi.

– Situacija je i do sada bila ozbiljna, ali posljednjih dana sve je eskaliralo kada je u pitanju repatrijacija. Uz ranije poznate slučajeve Kine i Singapura, od jutros je i Katar uveo obveznu karantenu od 14 dana za sve koji dolaze iz ugroženih područja. Istom praksom počinje se voditi i dosta zračnih luka, tako da su pomorci blokirani i u odlasku i u povratku – kazao nam je u srijedu Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

O kolikom se točnom broju hrvatskih pomoraca koji ne mogu na brod ili svojim kućama radi, nije imao podatak.

Polovina čeka kod kuće

– Ako uzmete podatak od 15 tisuća naših pomoraca u međunarodnoj plovidbi, pa neka ih je u ovom trenutku pola doma, dolazite do sedam ili osam tisuća ljudi. To je neka gruba računica, ali može vam ilustrirati okolnosti u kojima smo se našli – naveo je Melvan.

image
Neven Melvan
Mario Todorić/Arhiv/HANZA MEDIA

Jučer se zajedno s kolegama iz Hrvatske udruge brodara “Mare Nostrum” i predstavnicima agencija spremao na sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova ne bi li se iznašao način kako pomoći svojim članovima.

– Ne bih vam znao reći je li u ovom trenutku teže onima koji su već četri-pet mjeseci na brodovima i već su trebali poći svojim kućama ili pomorcima koji imaju kartu u džepu i ne znaju što će. Kompanije tu jako malo mogu učiniti i to je većinom do država, jer su u njihovoj nadležnosti upravljanja epidemijom, prijevozni sektor, izdavanje viza... A ne zaboravite ni egzistencijalni moment, jer da bi pomorac u Republici Hrvatskoj bio oslobođen poreza, on na brodu mora provesti više od polovice godine, točnije 183 dana. Od MVP-a želimo vidjeti kako se može pomoći i oko toga – naveo je Melvan.

Branimir Kovačić, direktor “Jadroplova”, kaže da oni imaju slučajeve nekih članova posade koji već 40 dana zbog izostanka smjene ne mogu svojim kućama. U ovom trenutku na morima diljem svijeta je njihovih šest brodova s ukupno 130 pomoraca.

Daleki istok

– Moj je dojam da je manja nervoza kod onih koji sjede kod svojih kuća i čekaju razvoj situacije nego ljudi koji su već odavno bili spremni na iskrcaj – reći će, ali i upozoriti na poslovne posljedice što će ih ostaviti ubojiti virus Covid-19.

– Već u ovom trenutku vozarine su na povijesnom minimumu iz 2016. godine. Teško je prognozirati hoće li još više tonuti, ali ohrabruje činjenica da je došlo do zauzdavanja širenja virusa u Kini, koja u našoj branši generira najveći promet.

image
Branimir Kovačić
Vojko Bašić/ Arhiv/HANZA MEDIA

I u “Marinconsultu”, agenciji u vlasništvu Joška Berketa, potvrdili su nam probleme koji su se zbog koronavirusa i uvedenih mjera pojavili s ukrcajem i iskrcajem pomoraca. Ipak napominju da proces nije do kraja stao, odnosno da su se već uhodale neke nove sheme.

– Mi u ovom trenutku imamo brod u Kini s četiri Rumunja i 16 Burmanaca, koji će se sutra krcati teretom i za 12 dana će biti u Australiji. Kako je i tamo na snazi karantena od 14 dana i zabrana smjene, dva dana ćemo do isteka roka biti na sidru. Ista je stvar i s brodom koji iz Južne Koreje ide u Maleziju. Problem je, znači, na Dalekom istoku, pa kompanije za ukrcaje i iskrcaje posada koriste druga odredišta, poput Argentine – kazao nam je kapetan Davor Marić, crew manager “Marinconsulta”. 

25. travanj 2024 05:41