StoryEditor
Hrvatska i svijetgrađani, oprez!

Hrvatska udruga banaka upozorava: Pojavili su se oglasi za lažne nagradne igre! Evo kako ćete se zaštititi od prevaranata

Piše Ljubica Vuko
14. veljače 2020. - 13:44
Ilustracija/AFP

Ne nasjedajte na lažne nagradne igre, poručuju iz Hrvatske udruge banaka upozoravajući građane da s povećanim oprezom provjere vjerodostojnost organizatora online nagradnih igara, kao i izvor objave.

- U posljednje vrijeme na stranicama društvenih mreža i internetskih portala, te putem e-mail-ova korisnika, pojavljuju se oglasi za lažne nagradne igre koji pozivaju potencijalne korisnike na sudjelovanje u nagradnim igrama ili ih obavještavaju o već osvojenoj nagradi.

U većini slučajeva nagradne igre vezane su za osvajanje mobilnih uređaja, računala, brendirane robe i slično. Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka i podataka o platnoj kartici potrebnih za registraciju, a nakon unosa podataka i prihvaćanja uvjeta nagradne igre, podaci se zloupotrebljavaju za neovlaštene transakcije - ističu u HUB-u.

S ciljem zaštite od prijevara i neželjenih troškova iz HUB-a građanima preporučuju: prilikom objava o nagradnim igrama, provjerite vjerodostojnost izvora objave; ne nasjedajte na nikakve nagradne igre u kojima se od vas traži da šaljete podatke o svojoj platnoj kartici, bankovnom računu, presliku osobne iskaznice ili drugih dokumenata; na društvenim mrežama detaljno provjerite profil s kojeg se objavljuje nagradna igra; nemojte sudjelovati u nagradnim igrama na internetskim stranicama koje nisu sigurne – ukoliko se stranica otvara s početnim slovima “http” umjesto “https”; koristite sigurne načine povezivanja na internet (javne mreže mogu biti rizične).

Izdvojeno

30. listopad 2020 09:25