StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStrahovali smo od ‘Dana D‘

Hrvatska u crvenom, ali turisti ne bježe: Rujan će biti odličan!

Piše Ružica Mikačić/SD
10. rujna 2021. - 09:14

Došao je, eto, i taj dan da je, nakon 64 dana prividnog mira koje smo, u epidemiološkom smislu, proveli u zelenoj i narančastoj boji, cijela Hrvatska ponovno označena crvenom bojom na karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) koja je objavljena u četvrtak.

Ali koliko god smo proteklih mjeseci strahovali od ponovne crvene oznake visoke opasnosti od širenja virusa, ponajviše zbog turističke sezone, sada se čini da najnovija slika Hrvatske u EU-u nikoga nije iznenadila. Nema nikakve drame ni velikog "bijega" turista s obale, profesionalci su takvu vijest čekali već nekoliko tjedana, a i gosti su izgleda pripravni na nju.

– Činjenica je da smo od Velike Gospe počeli strahovati od ovakvog scenarija i stalno smo se polagano pripremali na njega. U našim hotelima i kampovima podigli smo razinu higijenskih i zdravstvenih protokola na najvišu razinu i mi u turizmu uglavnom smo spremni za ovu situaciju. Naši su gosti svi s COVID putovnicama ili negativnim PCR testom, tako da ni među njima ne osjećamo neku nervozu zbog najnovije informacije.

Rujan po planu

– Po informacijama od poslovnih partnera iz inozemstva, rujanske rezervacije trebale bi se odraditi prema planu, još nema nikakvih otkaza ni nekih velikih potresa, a vjerujemo da će tako i ostati barem do kraja rujna – kaže nam direktor prodaje velike hotelske kuće iz Dalmacije.

Velikih iznenađenja zbog stizanja u crveno ne može ni biti kada se zna da je Hrvatska već tjednima plesala po rubu sa stalnim rastom broja zaraženih COVID-om. Još na prošlotjednoj karti istočna i srednja Hrvatska već su bile u crvenom, ali su Zagreb, obalne županije i sjever Hrvatske ostali u narančastom, da bi od četvrtka cijela zemlja bila službeno označena kao epidemiološki visoko rizično područje.

Zbog toga većih teškoća mogu imati turoperatori ili agencije koje su već prodale i naplatile neke svoje aranžmane, a sada ih gosti mogu otkazati bez penala i gubitka plaćenog iznosa. No, kako veće skupine organiziranih gostiju tek trebaju stizati u drugoj polovini rujna, kad su uobičajene autobuserske ture, ali i poslovna i MICE okupljanja i kongresi, organizatori i domaćini takvih skupova već su počeli tražiti informacije o tome pod kojim ih epidemiološkim uvjetima i na koji način ipak mogu održati i dok je Hrvatska u crvenom.

– Sigurno će se tražiti veći stupanj zdravstvene sigurnosti od organizatora, ali kolege iz Francuske, Španjolske ili Grčke, koje su praktički cijelo ljeto provele u tamnocrvenoj boji, kažu nam kako su oni ipak uspjeli zadržati dio turističkog prometa i u takvim okolnostima, pa se nadamo da ćemo i mi uspjeti. Uostalom, naši su turistički radnici već ulaskom u rujan prezadovoljni učinjenim jer se ovakvom turističkom prometu nitko nije nadao. Sve što se od danas nadalje zaradi i napravi u turizmu u Hrvatskoj pravi je bonus – komentar je najnovije situacije dugogodišnjeg turističkog radnika.

Kontrolirani uvjeti

A upravo na tome tragu odmah se nakon stizanja Hrvatske u crveno oglasio i premijer Andrej Plenković, koji je dosadašnju turističku sezonu ocijenio odličnom i izrazio zadovoljstvo što smo njezin glavni dio proveli u zelenoj i narančastoj boji, kao manje opasnima za širenje virusa.

– Nama su gosti i danas normalno stigli i nije ih posebno impresionirala činjenica da smo u crvenom jer su oni stigli iz Francuske, koja je tamnocrvena već mjesecima. Oni kažu da imaju COVID putovnicu, a vjerojatno im ni na povratku iz Hrvatske neće trebati ništa više od toga...

Tako razmišlja većina gostiju, jer je kod mnogih od njih epidemiološka situacija lošija nego u Hrvatskoj. Idući će dani pokazati hoće li biti većih otkazivanja dolazaka, za sada je sve mirno i rujan je odlično rezerviran. Bitno je vidjeti hoće li neke zemlje svojim građanima sada za povratak iz Hrvatske tražiti samoizolaciju ili dodatne testove, što je vrlo vjerojatno, a to bi moglo otežati i poskupiti putovanja, pa onda dovesti i do otkazivanja – kažu nam u velikoj online turističkoj agenciji.

Ni zračne luke neće preko noći mijenjati svoj najavljeni raspored dolazaka i odlazaka aviona iz cijele Europe, a za svaku promjenu treba je najaviti barem dva tjedna unaprijed, pa se tako i u jadranskim zračnim lukama nadaju realiziranju dobrog prometa putnika u cijelom rujnu.

Sve u svemu, "dan D", kako su mnogi zvali dan kad će se Hrvatska obojiti crvenom epidemiološkom bojom, prolazi turistički sasvim uobičajeno za početak rujna i s još uvijek velikim posezonskim dolascima gostiju. Dani pred nama pokazat će koliko će dugo takvo stanje potrajati.

20. travanj 2024 11:24