StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpandemija ne posustaje

Hrvatska i dalje po broju zaraženih najgora u Europi: u posljednja 24 sata imamo 1472 novooboljele osobe i 65 preminulih. Stižu nove mjere?

Piše Šibenski.hr
14. prosinca 2020. - 11:48

U protekla 24 sata zabilježena su 1472 slučaja zaraze koronavirusom pa je broj trenutno aktivnih 22.769. Testirano je 5798 osoba, a preminulo ih je 65. Prosjek godina preminuluh je 77.9 godina. Jedna osoba je 1963. bez komorbiditeta, devet osoba je imalo jedan komorbiditet, ili šećerna bolest ili visok tlak. Ostale osobe su imale više komorbiditeta, obavijestili su iz Stožera.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 177.358 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 2705 preminulo, ukupno se oporavila 151.884 osoba od toga 3673 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 54.042 osobe.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dao je detaljnije podatke.

- Imali smo porast od 5,7 posto u ovom tjednu. Visoka nam je inicdencija, trenutno najvišu incidenciju ima Međimurska, a najnižu Dubrovačko-neretvanska župpanije,kazao je.

Potvrdio je zatim da smo po incidenciji najgori u Europskoj uniji.

- Po incidenciji smo trenutno na 27. mjestu od 27. zemalja, za jedan nam je incidecija veća nego u Luksemburgu, a stopa mortaliteta nam je 628.5 na milijun stanovnika, objasnio je Capak.

Ministar Vili Beroš je ipak dao malo nade.

- Brojke su neusporedive s proljetnim, ali podaci od jutros ohrabruju, ukazuju na činjenicu da se i ostala zdravstvena zaštita odvija na neki način, rekao je ministar.

Davor Božinović govorio je o postroženju mjera i uvođenju propusnica.

- Od prošle konferencije intenzivno razgovaramo i promišljamo o svemu. Ovaj ćemo tjedan imati konkretne informacije kako bi se brojevi počeli spuštati. Znamo da ljude zanima predvidivost mjere, zato smo u nesprestanim razgovorima. Mi smo oprezni s najavama, ovaj tjedan ćemo precizirati neke stvari kako bismo nekoliko dana prije nego što istekne odluka koja ističe 21. mogli najaviti koji će biti okvir. Mi možemo i danas samo ponoviti da molimo sve sugrađane da se sadrže od okupljanja, putovanja pogotovo za blagdane. Dat ćemo okvir, svjesni da nijedna odluka ne može nadomijestiti odluku pojedinaca da ne idu u posjete, da se ne okupljaju ljudi iz vaših kućanstva. Ovaj ćemo tjedan dati preciznije informacije, rekao je. 

Novinari su istaknuli da se stiče dojam da mjere kasne.

- Mi smo potpuno fokusirani već 10 mjeseci na svakodnevno promišljanje kako smanjiti brojeve, radimo to najbolje što znamo. Nakon što ovo prođe u cijelom svijetu će se raditi analize, možda nam znanost ukaže na neko rješenje ukaže koje je bilo pred nama, ali ga nitko u svijetu nije vidio, ne bi to bilo prvi puta. Mjere su svuda slične, ali se razlikuju u raznim socijalno-gospodarskim faktorima. Gledamo, uspoređujemo pokazatelje, ovo nije epidemija koja traja sedam do 14 dana. Siguran sam da će svi napraviti, uključujući i Stožer i vlada, analizu svega", rekao je Božinović

Javnosti se i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

- Radimo najbolje što znamo. Najlakše je donijeti mjeru, moramo je prilagoditi okruženju. Kad se na kraju naprave analize, vidjet ćemo tko je dobro radio, a tko ne. Ali to ćemo napraviti na kraju epidemije, rekla je.

20. travanj 2024 11:16