StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsporne izjave

Gospodarska komora tužit će šibenskog poduzetnika jer je poručio da služe za uhljebljivanje ljubavnica

Piše Hina
15. prosinca 2020. - 15:35

Hrvatska gospodarska komora (HGK) izvijestila je u utorak da poduzima pravne korake protiv predsjednika Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujasa, zbog njegove izjave u emisiji Nu2 kojom HGK naziva institucijom za uhljebljivanje ljubavnica, čime, tvrde iz HGK, vrijeđa sve zaposlenice te institucije.

Kako su iz HGK istaknuli u priopćenju, slijedom izjava Hrvoja Bujasa tijekom gostovanja u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2, HGK je kao institucija primorana reagirati i stati u zaštitu svojih zaposlenica i zaposlenika.

"Naime, izjava gospodina Bujasa u kojoj HGK naziva institucijom za uhljebljivanje ljubavnica direktno, besprizorno i seksistički vrijeđa sve zaposlenice Komore koje odgovorno obavljaju svoj posao. Mnoge od njih su visokokvalificirane stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom iz privatnog sektora, a gospodin Bujas si dopušta javno ih i neosnovano vrijeđati i prozivati", naveli su iz HGK.

U HGK su ponosni činjenicom što više od tri četvrtine njihovih zaposlenika čine žene i to smatraju "svojom velikom snagom".

"Mjesecima trpimo kritike za koje vjerujemo da, neovisno o njihovoj neutemeljenosti, kao aktivisti imaju pravo. Trpimo uvrede i laži, no ovim je prijeđena svaka granica. Nikome, pa ni gospodinu Bujasu, nećemo dopustiti da ponižava naše djelatnice i njihove obitelji. Kategorizirajući ih na takav način u svrhu vlastite agende otkrio je puno o sebi", ustvrdili su iz HGK. 

"Njegov krajnje neukusni verbalni ispad", napomenuli su iz HGK, su prijavili i pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, a razmišljaju i o daljnjim pravnim koracima, kako za navedeno vrijeđanje, "tako i za druge izgovorene klevete".

Pravobraniteljica Ljubičić: Bujasov pristup diskriminatoran i seksistički

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić je u povodu ovog slučaja još jednom ukazala na društvenu odgovornost javnih osoba za javno izrečene stavove, a Bujasovu izjavu ocijenila seksističkom.

Sukladno zakonu o ravnopravnosti spolova, Ljubičić je ukazala na činjenicu da se kritika nečijeg rada ne smije temeljiti na uvredljivom, omalovažavajućem ili ponižavajućem prikazivanju osoba na temelju spola.

"Gospodin Bujas je, obrazlažući svoj negativan stav prema HGK-u kao instituciji, između ostalog naveo i to da su žene u HGK zaposlene kao nečije 'ljubavnice', što je vrijeđanje, omalovažavanje i ponižavanje svih djelatnica HGK temeljem spola", ustvrdila je Ljubičić.

Kako je navela, umjesto argumentirane kritike rada institucije, na koju ima pravo, Bujas je sugerirao da sve žene koje tamo rade nisu kvalificirane za svoj posao, već da su postavljene isključivo zbog svog ljubavničkog (spolnog) odnosa.

"Zakon takav seksistički pristup prepoznaje kao diskriminatoran jer se spol uzima kao relevantna i jedina osnova vrednovanja, u ovom slučaju obezvređivanja, nečijeg rada, sposobnosti ili postignuća, a što je zabranjeno čl.16 st.2. Zakona o ravnopravnosti spolova", istaknula je Ljubičić u utorak u priopćenju.

"Kao što uvijek naglašavamo u svim reagiranjima na seksističke izjave, javne osobe svojim ponašanjem i načinom izražavanja postavljaju standarde javnog komuniciranja i daju primjer drugima pa snose i veću društvenu odgovornost za izrečeno. Stoga su dužne voditi računa o tome da svoje stavove ne temelje na seksizmu, odnosno da ne vrijeđaju, omalovažavaju ili ponižavaju osobe temeljem njihovog spola", zaključila je Ljubičić.

Prozvani Bujas trenutno nije imao komentar na cijeli slučaj, tek rekavši da će se UGP uskoro obratiti javnosti priopćenjem.

26. travanj 2024 12:53