StoryEditorOCM

Hrvatica u 24-oj s dečkom otvorila hit pekaru u Njemačkoj. Nije imala ni euro za pokretanje posla, evo kako je uspjela

Piše VIJESTI SD
28. studenog 2023. - 19:10

Lana Poljak je mlada Hrvatica koja se preselila u Njemačku. Snimila je Tiktok video u kojem tvrdi da je samo s 24 godine postala vlasnica pekare u Njemačkoj. Kaže da je to učinila bez da je uložila svoj novac. Sve je precizno objasnila.

- Kad sam stigla u Njemačku imala sam 20 godina, nisam znala njemački i počela sam raditi u firmama za čišćenje. Tu sam radila tri godine. Kasnije sam se bavila brigom o starijim osobama, išla s njima u trgovinu, doktora i tako. Onda sam kao dodatni posao nedjeljom uzela posao u pekari i tu sam od svoje tadašnje šefice saznala da se može preuzeti franšiza za pekaru od velike tvrtke Ihle. Ja sam se nadobudno odlučila prijaviti. Znači otvaram svoju firmu, brinem se o radnicima, plaćam poreze. Apsolutno sve sama vodim. A od njih dobijem sve potrebno za pokretanje posla.

image

tik tok

image

tik tok

Ja i dečko smo radili po cijele dane za loše plaće i učinilo nam se zanimljivo da probamo nešto novo. Nismo znali ni koliko ćemo zarađivati ni ništa. Njemački mi je bio na razini A2. A kao računali smo da nam bar ostane 3000 eura mjesečno i bili bi zadovoljni. Prijavila sam se, pozvali su me razgovor, sve je prošlo super, vidjeli su da sam motivirana.

Koliko je Hrvata u Njemačkoj?

Na portalu Imotska Krajina objavljen je i ovo: 

Ukupan broj osoba s državljanjstvom Republike Hrvatske u Njemačkoj sa stanjem 31.12.2021. bio je 434.610. U nastavku donosimo broj osoba s državljanstvom Republike Hrvatske s tim nadnevkom u njemačkim saveznim zemljama:

Baden-Württemberg – 126.110

Bayern – 131.155

Berlin – 15.045

Brandenburg – 1.075

Bremen – 1.590

Hamburg – 6.695

Hessen ­– 57.075

Mecklenburg-Vorpommern – 810

Niedersachsen – 12.095

Nordrhein-Westfalen – 57.405

Rheinland-Pfalz – 15.720

Saarland – 1.470

Sachsen – 1.980

Sachsen-Anhalt – 1.590

Schleswig-Holstein – 3.730

Thüringen – 1.075

Ali spomenuli su da moramo imati kao neki polog od 35 tisuća eura, to je njima garancija da ćemo uzimati robu. Mi smo rekli ok, idemo na banku po kredit. Ali u banci su nam rekli da nema potrebe za kreditom, da će oni jamčiti za taj naš posao i dali su nam neku potvrdu koju smo priložili. U tvrtki Ihle su prihvatili. Dakle, nije nam trebao kredit.

image

tik tok

image

tik tok

Potpisali smo ugovor, išli na obuku dva mjeseca ja i dečko. Otvorili smo svoju firmu u Bavarskoj, konzorcij Ihle nam je dao na na upravljanje svoju jednu poslovnicu, mi smo preuzeli radnike, poreze, organizaciju posla, čišćenje, sve sve, kao da je naše.

Sve je bilo stresno na početku, jer ako je netko na bolovanju vi morate naći zamjenu, kad dođu inspekcije ja odgovaram jer je tvrtka moja, moja zarada ali i odgovornost. Ali stalno sam imala podršku od predstavnika te velike tvrtke. Poslije se uhodate i sve krene... Meni je to s 24 godine bilo jako strašno, ali krenuo nam je super.

image

Tik Tok/ LANA POLJAK

Ja sam u Njemačkoj krenula u poduzetničke vode na najsigurniji i najjednostavniji mogući način. Zamislite da sam sama otvarala svoju pekaru, pa naći prostor, opremu, pekare... Sigurno bi me koštalo 200.000 eura. Ovako ništa nisam uložila, samo sam preuzela franšizu - priča Lana.

image

Tik Tok/ LANA POLJAK

Pogledajte i videa: 

@lanapoljak21 Sto vam se cini od ovog posla i bi li vi voljeli ovako nesto raditi za sebe?  #njemacka #dijaspora #balkanciunjemačkoj #dijasporatiktok #balkanciunemackoj #minhen ♬ original sound - Lana Poljak

Ukupan broj osoba s državljanjstvom Republike Hrvatske u Njemačkoj sa stanjem 31.12.2021. bio je 434.610!

U Njemačkoj živi 204.000 hrvatskih državljana, a useljenika podrijetlom iz Hrvatske ima 227.000. Ukupan broj građana podrijetlom iz Hrvatske je 360.000, proizlazi iz podataka što što ih je objavio njemački Savezni ured za statistiku, naveo je svojedobno Tportal u 2012. godini.

A onda se nekoliko godina poslije dogodio pravi bum useljavanja iz Hrvatske u Njemačku, pa je dobro pogledati podatke iz 2018., te 2021. i 2022. godine.  

Među zemlje s najvećom stopom useljavanja u Njemačku spada Hrvatska iz koje je u Njemačku 2018. iselilo 57.724 građana. Istodobno je iz Njemačke iselilo 28.869 stanovnika tako da se broj hrvatskih državljana koji žive u Njemačkoj u 2018. povećao za 28.855 te sada iznosi 395.665 građana, pisao je Dnevnik.hr prošle godine. 

Od 2010., kada je u Njemačkoj živjelo 220.199 hrvatskih državljana, do 2018. broj građana Njemačke s hrvatskim državljanstvom se povećao za 175.466.

Najveću skupinu državljana RH po godinama boravka u Njemačkoj još uvijek čine oni koji u ovoj zemlji borave već više od 25 godina (158.595) a na drugom mjestu su oni koji u Njemačkoj borave od jedne do četiri godina (113.760). Manje od godinu dana u Njemačkoj je prijavljeno 34.960 građana.

Po broju useljenika iz zemalja Europske unije ispred Hrvatske se nalazi jedino Rumunjska (68.000) a iza Hrvatske Bugarska (27.000).

Najveći broj Hrvata u Njemačkoj prihode dobiva od plaće odnosno vlastite zarade ili mirovine, manji dio živi ih od potpore rođaka, a broj onih koji primaju naknadu za nezaposlene toliko je mali da nije obuhvaćen statistikom.

Najviše Hrvata radi na poslovima proizvodnje, instalacije i montaže, zatim slijedi ugostiteljstvo, pa zdravstvo. Dobar dio njh rdai na poslovima koje karakterizira autorski rad. Dobar dio njih zaposleno je u poslovima vezanima za čišćenje i otpad, tisuće ih rade u trgovini i prijevozu.

Središnji državni ured za Hrvate izvan domovine navodi:

Hrvati su još u 19. stoljeću počeli naseljavati Njemačku. Naglim industrijskim razvojem nakon Drugog svjetskog rata, kada dolazi do velike potrebe za radnom snagom, Hrvati se ponovno iseljavaju u zemlje Zapadne Europe.
Emigracija šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, pored političkog, imala je uglavnom ekonomski karakter.  Prema podacima Saveznog statističkog ureda u SR Njemačkoj je na dan 31.12.2019. živjelo 414.890 hrvatskih državljana (ovdje nisu ubrojeni i oni koji imaju dvostruko državljanstvo).
 

Status Hrvata u Njemačkoj                                                                                                        
SR Njemačka od državljana zemalja članica EU ne zahtjeva prestanak njihovog državljanstva kako bi stekli njemačko državljanstvo, što za Hrvatsku vrijedi od 1.srpnja 2013. godine.
 U percepciji njemačkih institucija hrvatski se građani smatraju integriranom populacijom s hrvatskim migracijskim porijeklom. Važna karakteristika položaja hrvatskih građana je respektabilni ugled kojeg imaju u sredinama u kojima žive i rade – od prve generacije „gastarbeitera“ do danas, a temelj čega nije samo naprijed naglašena integriranost. 
U Njemačkoj postoji cijeli niz hrvatskih državljana te njemačkih državljana hrvatskog porijekla koji su na različite načine afirmirani u različitim aspektima poslovnog, političkog, kulturnog, sportskog i/ili javnog života Njemačke. No, jednako tako, u Njemačkoj postoji i niz hrvatskih državljana, odnosno njemačkih državljana hrvatskog porijekla izuzetno afirmiranih u svojim profesionalnim područjima (medicina, pravo itd.) koja su medijski nešto manje popraćena.
 

Hrvatske udruge i katoličke misije
U Njemačkoj u svim većim i manjim gradovima djeluju brojne hrvatske društveno-kulturne (folklor, zborovi), športske i političke udruge. Najstarija hrvatska udruga je Matica Hrvatska, čiji je cilj upoznavanje Hrvata i njihove djece s poviješću i kulturom, te razvoj i jačanje njihove nacionalne svijesti. Kao značajne udruge možemo još napomenuti i „Društvo hrvatskih intelektualaca“ iz Münchena, „Hrvatski svjetski kongres za Njemačku“, „Hrvatska kulturna zajednica“, „AMAC“- Udruženje bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta i Udruga hrvatskih nogometnih klubova Srednje Njemačke.
Uz prve migrante koji su dolazili u Njemačku katolička crkva je već ranih šezdesetih godina osnivala Hrvatske katoličke misije i to u gradovima i na područjima gdje je bila velika koncentracija Hrvata – katolika. HKM nisu bile samo centri pastoralnog rada s hrvatskim migrantima, već i mjesta okupljanja, društvenog života i djelić domovine. One su doprinosile i očuvanju jezičnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, te bile i ostale presudni autoritet među Hrvatima. Na području Njemačke (pretežno na području bivše Zapadne Njemačke) djeluje 85 HKM.
 

Hrvatska nastava i lektorati hrvatskog jezika
Dopunsko školovanje Hrvata organizirano je na dva načina. Prvi način je onaj koji je u nadležnosti Republike Hrvatske (Baden-Würtemberg, Schleswig-Holstein, Berlin, Bremen i Hamburg, Savezna zemlja Bavarska) i čije učitelje šalje i financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Ukupno u hrvatskoj nastavi u organizaciji MZO-a u Njemačkoj radi 45 učitelja  na više od 167 nastavnih mjesta Drugi način nastave je u nadležnosti ostalih Saveznih zemalja SRNJ, a učitelji potpadaju pod njemačko radno pravo.

25. travanj 2024 13:54